Tekninen lautakunta, kokous 10.10.2024

§ 78 Osallistuvan budjetoinnin periaatteet Ruskolla 2024

RUSDno-2024-104

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sari Laine, talous- ja hallintojohtaja, sari.laine@rusko.fi

Perustelut

Valtuusto on hyväksyessään talousarvion vuodelle 2024 hyväksynyt 15 000 euron määrärahan käytettäväksi osallistuvaan budjetointiin.

Osallistuva budjetointi tarkoittaa talouden ja demokratian yhdistämistä siten, että asukkaat otetaan mukaan päättämään, mihin taloudellisia resursseja käytetään. Summaa ei jaeta avustusten tapaan, vaan kuntalaiset saavat päättää, mihin raha käytetään.

Osallistuvaa budjetointia ohjaa kaupungin strategia ja siitä jalkautetut ohjelmat. Osallistuva budjetointi on yksi osallisuusohjelmassa asetetuista toimenpiteistä vuodelle 2024.

Vuoden 2024 alussa toteutettavaa osallistuvaa budjetointia ehdotetaan toteutettavaksi liitteessä esitettyjen periaatteiden ja aikataulujen mukaisesti.

Toteutusvaiheet lyhyesti esitettynä ovat seuraavat:

1. Hallitus päättää Osallistuvan budjetoinnin periaatteista 4.3.

2. Ehdotuslomake aukeaa kunnan nettisivuilla ja kirjastoissa 18.3.

3. Ideoiden keräämisvaihe 18.3.-8.4.

4. Ideoiden jalostus toteuttamiskelpoisiksi 8.-19.4.

5. Kuntalaisten toisen vaiheen äänestäminen 22.4.-10.5.

6. Kunnanhallitus päättää valittavan kohteen äänestysten perusteella toukokuun lopun hallituksessa.

7. Toteutus vuoden 2024 loppuun mennessä.

8. Raportointi toteutuksesta.

Liite:

Osallistuvan budjetoinnin periaatteet 2024 ja aikataulu

Ehdotus

Esittelijä

Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus

  • Hyväksyy osallistuvan budjetoinnin periaatteet ja aikataulun vuodelle 2024.
  • Nimeää valmistelutyörymän osallistuvan budjetoinnin ideoiden jalostamiseen.
  • Valtuuttaa valmistelutyöryhmän arvioimaan, valitsemaan ja jatkojalostamaan ehdotukset toteuttamiskelpoiseen muotoon äänestystä varten.

Päätös

Kunnanhallitus päätti

  • Hyväksyä osallistuvan budjetoinnin periaatteet ja aikataulun vuodelle 2024.
  • Nimetä valmistelutyörymän jäseniksi osallistuvan budjetoinnin ideoiden jalostamiseen Matti Anttilan, Veikko Vahteran, Hannu Kestin, Marko Mäenpään, kunnnanjohtaja Kari Lehtisen ja kunnan toimialajohtajat.
  • Valtuuttaa valmistelutyöryhmän arvioimaan, valitsemaan ja jatkojalostamaan ehdotukset toteuttamiskelpoiseen muotoon äänestystä varten.

Kokouskäsittely

Käytiin keskustelua ja sovittiin, että esityslistalla oleva osallistuvan budjetoinnin summa 10 000 euroa muutetaan talousarviossa 2024 varatun summan mukaiseksi eli 15 000 euroa. Korjaukset tehdään myös osallistuvan budjetoinnin periaatteisiin.

Lisäksi pöytäkirjaan listätään liite ei toteuttamiskelpoiset ideat vuonna 2023.

Valmistelija

Sari Laine, talous- ja hallintojohtaja, sari.laine@rusko.fi

Perustelut

Osallistuvan budjetoinnin ideointivaihe toteutettiin 18.3. - 4.2.2024. Ideoita saatiin yhteensä 39 kpl, josta jatkoon pääsi yhteensä 7 kpl.

Kunnan Internet-sivuilla ( kunta ja päätöksenteko/osallistu ja vaikuta/osallistuva budjetointi) on tarkemmin esitelty, miksi kaikki ideat eivät päässeet jatkoon.

Ideoita sai äänestää otakantaa.fi -palvelussa ja kirjastoissa 22.4.-10.5.2024 välisenä aikana. Annettuja ääniä yhteensä saatiin 247  kpl.

Eniten ääniä annettiin ehdotukselle kävelysillan rakentamiselle Merttelän uuden pohjapadon ylitse tai läheisyyteen.

Oheismateriaali:

Äänestystulos

Ehdotus

Esittelijä

Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä, että 15 000 euron osallistuvaan budjetointiin varattu määräraha käytetään eniten ääniä saaneen ehdotuksen toteutukseen.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen ja päätti, että tekninen johtaja toimii hankkeen omistajana sekä huolehtii, että hanke toteutuu vuoden 2024 aikana. Lisäksi hyvinvointijohtaja selvittää mahdollisuuden saada projektiin hankerahoitusta.

Valmistelija

  • Mika Heinonen, Tekninen johtaja, mika.heinonen@rusko.fi

Perustelut

Kunnanhallitus päättää hyväksyä, että 15 000 euron osallistuvaan budjetointiin varattu määräraha käytetään eniten ääniä saaneen ehdotuksen toteutukseen kävelysillan rakentamiselle Merttelän uuden pohjapadon ylitse tai läheisyyteen.

Tekniset palvelut on selvittänyt lisärahoitusta sillan rakentamiseen Valonia kautta, josta on saatu vastaus.

'Säännöstelypadon yli ei ollut aiemminkaan mitään virallista / laillista kulkureittiä, koska se oli patoaluetta. Ja kyllä tuosta kulkuyhteyden loppumisesta oli keskustelua jo hankkeen suunnitteluvaiheessa. Ruskon kunta on ollut vissiin yhteydessä alueen omistajaan eli Raision kaupunkiin tuossa silta-asiassa eli se on nähdäkseni kuntien välinen asia, josko sinne tulee jonkinlainen ylityspaikka tulevaisuudessa.

Yksi ajatus mahdollisesta uudesta Merttelän sillasta voisi olla vastaavan tyyppinen kuin Turun Kuralan kohdalla Aurajoen yli tehty kelluvarakenteinen kevyen liikenteen silta, joka on keskiosalta sen verran korkea, että sen voi alittaa ainakin kanootilla/kajakilla sekä mahd. soutuveneellä. Silta on ollut käytössä useita vuosia ja käsittääkseni se on ollut toimiva ja paljon käytetty ratkaisu. Yhtenä keväänä havaitsin, että jokea pitkin ajelehtinut puu oli ilmeisesti jonkin verran rikkonut sillan rakenteita, mutta ei merkittävästi. Turulta varmaan saisi tarvittaessa tarkempaa tietoa Kuralan sillasta.

Kunnan on ehkä vaikea saada rahoitusta sillan rakentamiseen, mutta ruskolaiset yhdistykset voisivat hakea jotain virkistysrahaa. Ilmeisesti alueella viljelijä- ja kyläyhdistys ovat aktiivisia. Aluksi olisi varmaan hyvä selvittää/arvioida millainen käyttäjämäärä sillalla vuodessa olisi ja että on sillan ympäristön virkistysreitit aktiivisessa käytössä ja kunnossa. Tulee mieleen, että hankkeessa voisi ehkä yhdistää alueen virkistysreitistön kehittämisen ja perusparannuksen, lähiluontoretkeilyn lisäämisen ja joen ylittävän kevyen liikenteen sillan rakentamisen. Rahoitusta hankkeelle voisi saada Leader Varsin Hyvästä. Jos hankkeelle löytyisi paikallinen vetäjä niin kannattaa avata keskustelu Varsin Hyvän suuntaan rahoitusmahdollisuuksista.' Eli Valonian kautta rahoitusta ei ole saatavissa.

Hankkeeseen varatut 15 000 euroa ei tule riittämään omarahoitusosuudeksi. Kunnan taloudellinen tilanne huomioon ottaen tämä hanke tulisi siirtää tulevaisuuteen ja tehdä paremmat lähtöselvitykset kustannuksista ja mahdollisesta Varsin hyvän rahoituksesta.Hanketta ei ehdi enää toteuttaa vuonna 2024.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mika Heinonen, Tekninen johtaja, mika.heinonen@rusko.fi

Tekninen lautakunta esittää kunnanhallitukselle, että osallistuva budjetointi hanketta kävelysillan rakentamiselle Merttelän uuden pohjapadon ylitse tai läheisyyteen ei toteuteta vuoden 2024 aikana.

Perusteluna on hankkeeseen varattu määräraha ei riitä ja kustannusten, sekä avustusten selvittäminen, sekä suunnittelu ja rakentaminen ei ehdi toteutua vuoden 2024 aikana.

Hankkeen kustannuksia ja avustuksia selvitetään, jonka jälkeen hanke tuodaan uudelleen päätöksentekoon.