Perustelut
Ruskon PS valtuustoryhmä on jättänyt 24.2.2025 valtuustoaloitteen ”Huumevastaisuus ja sen edistäminen Ruskon kunnassa”.
Huumeongelma on laajasti yhteiskuntaamme koskettava haaste, joka ei rajoitu yksittäisiin kuntiin. Siksi sen tehokas ennaltaehkäisy edellyttää kuntien ja hyvinvointialueiden välistä tiivistä yhteistyötä. Lain mukaan ehkäisevä päihdetyö kuuluu sekä kuntien että hyvinvointialueiden tehtäviin, joissa hyvinvointialue toimii paitsi alueellisen ehkäisevän päihdetyön koordinoijana myös varsinaisten päihdehoitojen järjestäjänä, sisältäen vieroituspalvelut, korvaushoidot ja kuntoutuksen. Onnistuminen edellyttää yhteistyötä myös valvontaviranomaisten, elinkeinoelämän sekä yleishyödyllisten yhteisöjen kanssa.
Ruskon päihdetilanne on valtakunnallisesti katsottuna melko hyvä, mutta huumausainerikosten määrä on jonkin verran kasvanut viime vuosina. Erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten kannabiksen käyttö on lisääntynyt, ja sähkötupakkakauppaan liittyy ilmiöitä, jotka viittaavat rikollisuutta ihannoivaan käyttäytymiseen. Nuorisopalvelujen ja alueellisen nuorisotyön verkoston mukaan nuorten päihdekäyttö on monimuotoistunut, ja esiin nousee yhä enemmän uusia nikotiinituotteita sekä reseptilääkkeiden väärinkäyttöä. Vaikka alkoholin käyttö nuorten keskuudessa on vähentynyt, erityisesti alaikäisten sähkötupakan käyttö on yleistynyt. Poliisin tietoon tulleiden rikosten kokonaismäärä on ollut laskussa, mutta huumausainerikosten ja käyttörikosten määrässä on havaittu kasvua. Nuorten parissa tehtävän ennaltaehkäisevän työn merkitys korostuu, ja moniammatillinen yhteistyö eri toimijoiden, kuten koulujen, nuorisopalveluiden, poliisin ja hyvinvointialueen kanssa, on keskeisessä roolissa päihdehaittojen ehkäisyssä.
Ruskon kunta on sitoutunut aktiivisesti edistämään asukkaidensa hyvinvointia ja terveyttä. Laajassa hyvinvointikertomuksessa ja -suunnitelmassa 2023–2025 korostetaan ennaltaehkäisevän työn merkitystä, erityisesti nuorten parissa. Kunnan nuorisopalvelut tekevät tiivistä yhteistyötä yläkoulun kanssa; koulunuorisotyöntekijä toimii koululla ja voi matalalla kynnyksellä puuttua esiin nouseviin huolenaiheisiin. Lisäksi yhteistyö nuorten Ankkuri-poliisin kanssa mahdollistaa nopean reagoinnin nuorten tilanteisiin. Nuorisopalvelut järjestävät myös säännöllisesti päihdekasvatustunteja yläkoululaisille, mikä tukee nuorten tietoisuutta ja valmiuksia tehdä terveellisiä valintoja.
Nuorisopalvelut ja opiskeluhuolto järjestävät vuosittain päihdekasvatustunteja 6-, 7- ja 8-luokkalaisille. Tarpeen vaatiessa niitä pidetään myös nuoremmille oppilaille, kuten viime keväänä, jolloin sähkötupakoinnista pidettiin oppitunteja myös 4- ja 5-luokille. Lisäksi nuorisopalveluiden ja opiskeluhuollon yhteistyö mahdollistaa joustavan ja ajankohtaisen reagoinnin nuorten kohtaamiin haasteisiin.
Ruskon kunnassa tehdään tiivistä moniammatillista yhteistyötä eri toimijoiden kesken, kuten koulun, nuorisopalvelujen, Varhan, poliisin ja naapurikuntien kanssa. Ankkuri-poliisin kanssa tehtävä yhteistyö on tärkeä osa ennaltaehkäisevää työtä, ja sen avulla voidaan tunnistaa varhaisessa vaiheessa riskejä ja tarjota tukea nuorille ja perheille.
Päihteistä keskusteleminen nuorten kanssa on säännöllistä, ja nuorisotiloilla sekä koulunuorisotyössä aihe nousee esiin viikoittain. Nuorisopalvelut tavoittavat ruskolaiset nuoret molemmissa kunnanosissa joka päivä, kouluissa sekä nuorisotiloissa. Jotta nuorisotyöntekijät voivat vastata nuorten tarpeisiin ja tarjota ajankohtaista tietoa, heidän jatkuva kouluttautumisensa on keskeistä. Tämä auttaa pysymään ajan tasalla esimerkiksi uusien päihdetuotteiden ja -ilmiöiden suhteen. Nuorisotilatoiminta on Ruskolla erittäin aktiivista, ja tiloilla käy päivittäin useita kymmeniä nuoria. Nuorisotyöntekijät ovat nuorille tuttuja aikuisia, mikä tukee myös päihteidenkäyttöön puuttumista ja puheeksi ottamista.
Arkijärjellä ajatellen vaikuttavinta ennaltaehkäisevää työtä on tarjota nuorille turvallisia ja viihtyisiä kokoontumispaikkoja, liikunta- ja harrastusmahdollisuuksia sekä tuttuja ja luotettavia aikuisia ympärilleen. Ruskolla tätä tukee mm. Harrastamisen malli, joka on ollut käytössä jo usean vuoden ajan ja jonka käyttöönotossa Rusko oli yksi ensimmäisistä kunnista Suomessa. Malli perustuu Islannissa kehitettyyn toimintatapaan, joka vähensi nuorten päihteiden käyttöä merkittävästi. Ruskolla toimii 35–40 maksutonta kerhoa, jotka järjestetään joustavasti koulupäivien yhteydessä, ja toiminnassa on mukana yhteensä 280 lasta ja nuorta. Lisäksi nuorten aito osallisuuden kokemusten vahvistaminen tukee heidän hyvinvointiaan ja vähentää riskiä päihteiden käyttöön ajautumiselle.
Tuoreen selvityksen (Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen päihde- ja väkivaltakuolemien ehkäisyn näkökulmasta, 19.12.2024) mukaan tehokkaita keinoja huumeidenkäytön ehkäisyyn kunnissa ovat moniammatillinen yhteistyö, koulutukset huolen tunnistamiseen ja puheeksi ottamiseen, sekä suunnitelmallinen ja systemaattinen ehkäisevän päihdetyön malli. Erityisen tärkeänä pidetään nuorten osallisuuden vahvistamista, turvallisten ja päihteettömien vapaa-ajanviettomahdollisuuksien tarjoamista sekä helposti saatavilla olevaa matalan kynnyksen tukea. Poliisin ja sosiaali- sekä terveyspalveluiden yhteistyö, kouluissa tehtävä ennaltaehkäisevä työ sekä päihteitä käyttävien henkilöiden tukeminen ilman leimaamista ovat olennaisia tekijöitä. Myös perheiden ja lähiyhteisöjen rooli on merkittävä: varhainen tuki ja huolen havaitseminen voivat ehkäistä ongelmien syvenemistä. Näiden lisäksi huumekuolemien ehkäisyssä korostetaan avun hälyttämisen esteiden vähentämistä sekä tietoperusteista viestintää ja kampanjoita.
Tutkimusten mukaan pelkkä valistus ei yksinään riitä ehkäisevän päihdetyön keinona. Valistus voi tukea muita toimenpiteitä, mutta sen vaikuttavuus yksinään on rajallinen. Siksi Ruskollakin painotetaan kokonaisvaltaisia ennaltaehkäiseviä toimia, jotka perustuvat yhteisöllisyyden vahvistamiseen, nuorten osallisuuden lisäämiseen ja varhaiseen puuttumiseen. Kunnan monialainen hyvinvointityöryhmä seuraa säännöllisesti hyvinvointisuunnitelman toteutumista ja tekee tarvittaessa muutoksia toimenpiteisiin. Yhteistyö hyvinvointialueen kanssa on keskeisessä roolissa, jotta resurssit ja osaaminen voidaan yhdistää tehokkaasti huumeongelman ennaltaehkäisyssä.
Yhteenvetona voidaan todeta, että Ruskon kunta on sitoutunut ennaltaehkäisevään päihdetyöhön osana laajempaa hyvinvoinnin edistämistä. Kunta tekee tiivistä yhteistyötä hyvinvointialueen ja muiden sidosryhmien kanssa varmistaakseen, että huumeongelmaan puututaan tehokkaasti ja että asukkaiden hyvinvointi turvataan.
Ehdotus
Esittelijä
-
Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi
Lautakunta päättää hyväksyä vastauksen aloitteeseen.
Päätös
Päätettiin päätösehdotuksen mukaisesti.