Perustelut
Kiinteistön 704-404-0004-0174 omistaja on hakenut rakennuslupaa halli-/varastorakennuksen rakentamiseksi (kerrosala 344 m², kokonaisala 351 m²). Myönnetystä rakennusluvasta on jätetty oikaisuvaatimus. Oikaisuvaatimuksen on jättänyt viereisten kiinteistöjen omistajat (704-404-0004-0177 ja 853-518-1-90), lisäksi on kaksi muuta allekirjoittajaa. Kiinteistön (853-518-1-90) muut omistajat ovat ilmoittaneet sähköpostilla yhtyvänsä oikaisuvaatimukseen. Lain mukaan valitusoikeus rakennusluvasta määräytyy seuraavasti (MRL 192 §):
Valitusoikeus rakennus- ja toimenpidelupapäätöksestä on:
1) viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistajalla ja haltijalla;
2) sellaisen kiinteistön omistajalla ja haltijalla, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa;
3) sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa; sekä
4) kunnalla.
Oikaisuvaatimuksessa todetaan, että kiinteistön jäte- ja hulevesien johtamisesta sekä pihajärjestelyistä annetaan selvät ja tarpeelliset määräykset; rakennuksen koko, korkeus ja soveltuvuus arvioidaan uudelleen ja päätöksen lainvoimaisuutta koskevaa määräystä oikaistaan ja selvennetään.
Kuten oikaisuvaatimuksessakin mainitaan, niin rakennuspaikan pohjoisrajalla on oja ja asemapiirrokseen on merkitty pintavesien ohjaus nuolin. Lisäksi on todettu, että hule- ja kattovedet johdetaan avo-ojiin. Tämä on haja-asutusalueella tyypillinen ratkaisu, kun ei ole hulevesiverkostoa. Kiinteistön sisäiset huleveden putkitukset sekä kaivot tarkentuvat rakennusluvan erityissuunnitelmissa (KVV-suunnitelma). Tämä on ollut rakennusluvan ehtona. Rakennus- ja ympäristölautakunta on useaan otteeseen ohjeistanut alueen kiinteistöjen omistajia, että heidän tulisi hakea ojitustoimitusta, mm. 17.10.2024 § 55: ”mikäli hulevesien johtamisesta aiheutuu ongelmia vielä tämän päätöksen mukaisten jätevesitoimenpiteiden toteuttamisen jälkeen, hulevesien johtamis- ja kiinteistöjen peruskuivatusasia voidaan ratkaista erillisellä päätöksellä toimivaltaisessa viranomaisessa. Asian ottaminen käsittelyyn vaatii erillisen vireillepanon sekä suunnitelman hulevesien hallinnasta ja kiinteistöjen kuivatuksesta”.
Lumenkaatoalue on merkitty Ruskon kunnan rakennusjärjestyksen mukaisesti. Tonttien lumista on yleisesti määrätty rakennusjärjestyksen pykälässä 41. Piha-alueen kuivatusjärjestelyt tarkentuvat aiemmin mainitussa KVV-suunnitelmassa, mutta lähtökohta on asemapiirroksen mukaisesti, että ne johdetaan avo-ojiin kuten nykyisinkin, kun ei ole hulevesiverkostoa.
Hanketta koskevassa suunnittelutarveratkaisun Turun hallinto-oikeuden päätöksessä on todettu, että ”hallinto-oikeus ei tutki viemärin sijoittamiseen liittyviä vaatimuksia”. Hakemuksen suunnitelmissa on kirjattu, että rakennus liitetään kunnalliseen vesiverkkoon. Viemärit toteutetaan paineviemärinä Turun kaupungin liittymään. Kiinteistöllä on Ruskon kunnan vesiliittymä. Rakennus- ja ympäristölautakunta on erillisessä päätöksessä (17.10.2024 § 55) velvoittanut kiinteistöä liittymään viemäriverkostoon. Turun Vesihuolto Oy:n tekninen neuvoja on ilmoittanut 12.2.2025, että kiinteistöltä 704-4044-174 on tullut heille suunnitelma jätevesiviemäriin liittymiseksi. Viemäriin liittymisen ohessa selvitetään tarvittavat kaivuluvat. Rakennuspaikan omistaja on vuonna 2006 saanut luvan viemärin sijoittamiseksi kiinteistölle 853-518-1-90. Myöhemmin yksi oikaisuvaatimuksen allekirjoittajista on kerrotun mukaan kiistänyt tämän luvan. Hallinto-oikeus ei ottanut kantaa tähän sijoittamisen ratkaisuun. Joten jos lupa ei olisi enää pätevä, niin rakennusluvan hakijan tulee esittää uusi sijoittamislupa, kun saa luvan liittyä Turun kaupungin viemäriverkostoon. On myös mahdollista, että luvanhakija voi hakea pakkosijoittamisluvan rakentamislain 131 §:n mukaisesti, jos sijoittamisesta ei päästä muuten sopuun. Sijoittamislupa haetaan siltä kunnalta, jonka alueella olevaa kiinteistöä sijoittaminen koskee. Kun viemäriin liittymisen suunnitelma on Turun vesihuollon kannalta hyväksytty ja rakennuksen vesi- ja viemärilaitteet ovat tarkentuneet, niin luvanhakijan tulee toimittaa kunnan rakennusvalvontaan rakennusluvan ehtojen mukainen KVV (kiinteistön vesi- ja viemäri)-suunnitelma, jossa on esitetty toteutettava viemärin purku tontilta viemäriverkostoon.
Oikaisuvaatimuksessa otetaan kantaa rakennuksen soveltumiseen. Siinä todetaan virheellisesti, että aineistossa ei ole julkisivukuvia. Lupahakemuksen liitteenä on julkisivupiirustus. Kaksi oikaisuvaatimuksen allekirjoittajaa kävi pyytämässä luvan liitteitä kunnan rakennusvalvonnasta 8.4.2025. Tällöin heille kerrottiin, että luvan asemapiirros ja julkisivupiirustus on toimitettu heille naapurin kuulemisen yhteydessä 26.5.2023 ja he vastasivat, että eivät sitten tarvitse julkisivupiirustuksen kopiota. Rakennus on ulkonäöltään puuverhoiltu ja tummapintainen. Hanketta koskevan suunnittelutarveratkaisun ohessa selvitettiin, niin alueen varasto- ja hallirakennukset ovat puu- tai tiiliverhoiltuja. Rakennuspaikkaa vastapäätä, Raulantiellä, on myös puuverhoiltu ja tummapintainen varasto-/hallirakennus. Oikaisuvaatimuksessa todetaan, että ympäristön muut talousrakennukset ovat suhteellisen vanhoja. Tämä on totta, että osa on vanhempia, mutta osa on uudempia, yhtälailla ne kaikki kuitenkin vaikuttavat maisemaan. Oikaisuvaatimuksen tekijänkin kiinteistöllä (853-518-1-90) on vanha talousrakennus, joka on korkeampi kuin tämä suunniteltu rakennus. Ja vaikka rakennuksessa olisikin suunnitelmissa merkitty parvi, niin kokonaiskorkeuden kannalta se on arviolta kuitenkin matalampi kuin neljä viidestä muusta ympäristön rakennuskantaa käsittävästä rakennuksesta, vaikka nämä on todennäköisesti yksikerroksisia (Turun kaupungin alueella olevista rakennuksista ei ole tarkkoja korkeustietoja). Suunnitellun rakennuksen korkeus olisi +7.823. Mm. kiinteistöllä 704-404-0004-0192 sijaitseva, vuonna 2006 valmistuneen halli-/varastorakennuksen kokonaiskorkeus on +8.30. Halliin on haettu laajennuslupa vuonna 2018, joka olisi yhtä korkea kuin alkuperäinen rakennus. Halli on käyttötarkoitukseltaan kuorma-autojen säilytystila, joten samankaltainen käyttö kuin suunnitellulla rakennuksella. Turun hallinto-oikeuden päätöksessä (H1456/2024, 27.8.2024) on todettu, että ” rakennuspaikan ympäristössä on pientalojen lisäksi myös tuotanto- ja varastorakennuksia. Rakennuspaikan itäpuolella on rakentamaton metsäalue ja länsipuolella peltoaukea, jolla ei ole erityisiä maisema-arvoja. Rakentaminen ei katkaise maakuntakaavassa osoitettua pohjois-eteläsuuntaista virkistysaluetta eikä siten ole ristiriidassa maakuntakaavan yleispiirteisen virkistysaluemerkinnän kanssa.”
Päätöksessä oleva luvan lainvoimaisuus on luvanhakijan ohjaamisen kannalta yleinen/tavallinen lupapäätöksen tieto. Rakennuslupa ei tosiaan tule lainvoimaiseksi, jos siihen on haettu muutosta. Hallintolain 44 §:n mukaan ”päätöksen perustelut ja yksilöity tieto siitä, mihin asianosainen on oikeutettu tai velvoitettu taikka miten asia on muutoin ratkaistu” tulee kirjata päätökseen. Joten tämän osalta ei ole aihetta lupapäätöksen kohdan muuttamiseksi. Hallintolain 49 f §:ssä on kirjattu, että ”päätöstä, johon saa vaatia oikaisua, ei saa panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman”. Rakennuslupapäätöksissä ei ole tarpeenmukaista avata kaikkia asioiden hallintokäsittelyä koskevia määräyksiä.
Rakennustarkastajan päätös, hallinto-oikeuden päätös suunnittelutarveratkaisusta, julkisivupiirustus ja asemapiirros ovat pykälän liitteenä, oikaisuvaatimus ja kuvat/suunnitelma ympäröivästä rakennuskannasta (2 kpl) ovat pykälän oheismateriaalina.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Niko Paloposki, rakennustarkastaja, niko.paloposki@rusko.fi
Rakennus- ja ympäristölautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, ettei oikaisuvaatimus anna aihetta muuttaa rakennustarkastajan tekemää päätöstä. Rakennus- ja ympäristölautakunta pitää näin voimassa rakennustarkastajan 31.3.2025 § 31 tekemän päätöksen.
Ote ja valitusosoitus: Hakija, XXXXX
Muutoksenhaku:
Tähän päätökseen voi hakea muutosta valittamalla Turun hallinto-oikeuteen. Valitusosoitus on liitteenä.
Päätöksen antaminen:
Päätös annetaan julkipanon jälkeen 5.5.2025, jolloin sen katsotaan tulevan kaikkien tietoon.
Perustelut:
Hanke täyttää MRL 125, 136 ja 137 §:ien vaatimukset. Rakentaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen on sopivaa myös yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen kannalta. Lisäksi rakentaminen on sopivaa maisemalliselta kannalta. Rakentamisessa ei myöskään ole kyse sellaisesta merkittävästä rakentamisesta, jota maankäyttö- ja rakennuslain 137 §:n 4 momentissa tarkoitetaan. Edellä esitetyn perusteella hanke täyttää rakennusluvan myöntämisen erityiset edellytykset suunnittelutarvealueella.