Tekninen lautakunta, kokous 29.10.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 119 Turku – Masku välinen vesihuoltolinja

RUSDno-2020-505

Valmistelija

  • Mika Heinonen, Tekninen johtaja, mika.heinonen@rusko.fi

Perustelut

Turun ja Maskun välille suunnitellun yhdysvesijohdon rakentamissuunnitelma on valmistunut kesällä 2020. Turun ja Maskun välille on suunniteltu yhteensä 14,4 km pituinen yhdysvesijohto turvaamaan lähikuntien vedensaantia. Uudella yhdysvesijohdolla tullaan johtamaan vettä Maskuun. Se mahdollistaa myös varavesiyhteyden Ruskoon. Lisäksi yhdysvesijohto mahdollistaa vedenjakelun tulevaisuudessa myös Nousiaisten ja Mynämäen kuntaan sekä Naantalin kaupunkiin. Vedenjakelun toteutumiseksi Nousiaisten ja Mynämäen kuntaan sekä Naantalin kaupunkiin tarvitaan vielä uudet jatkoyhteydet, joiden rakentamissuunnittelua ei ole vielä aloitettu.

Vesijohtolinja koostuu kahdesta 315 mm halkaisijaltaan olevasta putkesta, jotka sijoitetaan samaan kaivantoon. Lisäksi suunnitelmassa on esitetty saneerattavaksi Ruskon Antintalon vedenottamon läheisyydessä sijaitsevat vanhat vesijohto-osuudet, sekä vanha paineviemäriosuus. Maskun vesitornin läheisyyteen suunnitellaan paineenkorotusasema, josta on varaukset jatkaa putkea Naantaliin suuntaan sekä Mynämäen ja Nousiaisten suuntaan.  Turun päässä vesijohto liitetään Turun Seudun Vesi Oy:n rakennettuun laitekaivoon.

Turku-Masku vesijohtohankkeen rakentamissuunnittelu toteutettiin kuntavetoisesti ja hankeen ohjausryhmässä olivat mukana Maskun, Mynämäen, Nousiaisten ja Ruskon kunnat sekä Naantalin ja Raision kaupungit sekä Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ja Turun Seudun Vesi Oy. Suunnittelijana hankkeessa toimi Sweco Ympäristö Oy.

Hankkeen rakentamisen ajankohtaa ei ole vielä päätetty. Hankkeessa mukana olevat kunnat toivovat, että Turun Seudun Vesi Oy toteuttaisi hankkeen rakennuttamisen.

Turun Seudun Vesi Oy:n ei ole mahdollista ottaa hanketta rakennuttaakseen ennen kuin Turun Seudun Vesi Oy:n osakaskuntien välinen, julkisuudessakin ollut riita-asia on saatu ratkaistua. Osakkeenomistajat (osakaskunnat) antoivat osakassopimuksen tulkintaa ja pääomakulujen maksuvelvollisuuksia koskevan keskinäisen riita-asiansa välimiesoikeuden ratkaistavaksi. Välimiesoikeus on antanut asiaan ratkaisunsa ja riita-asiaan toivotaan saatavan ratkaisu lähikuukausina. Rakennuttamisen aloittaminen Turun Seudun Vesi Oy:n työnä ja mahdollisten uusien osakkaiden liittyminen yhtiöön edellyttää lisäksi muutoksia Turun Seudun Vesi Oy:n yhtiöjärjestykseen. Tämä voidaan tehdä aiemmin mainitun riita-asian ratkettua. 

Ennen linjan rakentamista tulee Maanomistajien Arviointikeskus Oy vielä laatimaan ja neuvottelemaan käyttöoikeussopimukset rakennettavalle yhdysvesijohdolle. Sopimukset laaditaan maanomistajien ja hankkeen toteuttajan kesken. Lisäksi Maanomistajien Arviointikeskus Oy tulee arvioimaan vesijohdon rakentamisesta maanomistajille aiheutuvat menetykset, haitat ja vahingot sekä laatimaan näistä tilakohtaiset korvauslaskelmat. Sopimusprosessi aloitetaan noin puoli vuotta ennen hankkeen rakentamisen kilpailutusta. Kilpailutuksen ajankohta ei ole vielä tiedossa, kuten edellä todettiin.

Vesijohtolinjan varrella sijaitseville pelto-osuuksille tullaan laatimaan salaojienkorjaussuunnitelmat. Salaojienkorjaussuunnittelu aloitetaan, kun hankkeen rakennuttaja on selvillä.

Turku-Masku -yhdysvesijohtohankkeella on tarkoitus turvata alueellisesti yhdyskuntien vedenjakelua. Ely-keskus puoltaa vahvasti hankkeen eteenpäin viemistä alueellisesti merkittävänä vesihuoltohankkeena. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Salmi, tuomas.salmi@rusko.fi

Tekninen lautakunta merkitsee asian tietoonsa saatetutksi

Päätös

Päätösehdotuksen mukaisesti