Kunnanhallitus, kokous 17.2.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 29 Lausunnon antaminen luonnonarvojen ja -varojen vaihemaakuntakaavaehdotuksesta

RUSDno-2020-94

Valmistelija

  • Niko Paloposki, rakennustarkastaja, niko.paloposki@rusko.fi

Perustelut

Kunnanhallitus 9.4.2018 § 62

Valmistelija: rakennustarkastaja Niko Paloposki

Varsinais-Suomen luonnonarvojen ja -varojen vaihemaakuntakaavassa käsitellään kierto- ja biotalouden näkökulmasta keskeisten luonnonvarojen käyttö ja potentiaalit yhteen sovittaen ne maakunnallisesti arvokkaiden luontoalueiden ja virkistysmahdollisuuksien turvaamiseen. Varsinais-Suomen maakuntavaltuusto käynnisti 7.12.2015 vaihemaakuntakaavatyön laadinnan. Vaihemaakuntakaavan käynnistämisen tarve liittyy erityisesti biotalouden ja kiertotalouden aiheuttamien alueellisten luonnonvarojen käytön lisääntymiseen. Keskeisiä muutoksia aiheuttavat myös kansalliset lainsäädännölliset muutokset jätehuoltosektorilla sekä EU:n tavoitteet kiertotalouteen siirtymisessä.

Varsinais-Suomen liiton maakuntahallitus päätti kokouksessaan 19.3.2018 asettaa luonnonarvojen ja -varojen vaihemaakuntakaavan valmisteluvaiheen aineiston nähtäville alueen kuntiin ja liiton virastoon 26.3 - 27.4.2018 väliseksi ajaksi sekä pyytää aineistosta lausunnot viranomaisilta (MRL § 62).

Varsinais-Suomen liitto on pyytänyt Ruskon kunnan lausuntoa Varsinais-Suomen luonnonarvojen ja -varojen valmisteluvaiheen aineistosta. Lausunnot pyydetään toimittamaan 27.4.2018 mennessä word-muotoisina osoitteeseen kirjaamo@varsinais-suomi.fi .

Valmisteluvaiheen kuulemisen tavoitteena on saada eri sidosryhmiltä palaute siitä, onko kaavatyölle asetetut tavoitteet huomioitu ja tuotu riittävällä tavalla esille kaava-aineistoissa ja siihen liittyvissä selvityksissä siten, että kaavalle asetetut tavoitteet voidaan saavuttaa. Valmisteluvaiheen aineistojen nähtävillä olon jälkeen keväällä 2018 järjestetään luonnonvarafoorumin sidosryhmätilaisuuksia, joiden kautta osaltaan määritellään kaavan ehdotusvaiheen sisältöä.

Valmisteluaineisto on nähtävissä osoitteessa http://www.varsinais-suomi.fi/fi/tehtaevaet-ja-toiminta/suunnittelu-ja-kaavoitus/maakuntakaava/luonnonarvojen-ja-varojen-vaihemaakuntakaava

Valmisteluaineiston virallisiin materiaaleihin kuuluu kaavaselostus, valmisteluaineiston liitekartat ja kokonaismaakuntakaava (nykyiset voimassaolevat maakuntakaavat).

Liitekartoissa on esitetty seuraavat tausta-aineistot:

  • Metsä, pelto- ja taajama-alueet (taajama-alueet perustuvat Suomen ympäristökeskuksen YKR -aineistoon)
  • Tieverkosto (VarsinaisSuomen tieverkosto ja sen laajuus)
  • Luonnonsuojelualueet (Ruskon alueella ei ole kaavatyön aikana tarkistettuja suojelualueita tai soiden suojeluryhmän täydennysehdotuksia)
  • Ekologiset alueet ja reitit (Ekologisina alueina ja reitteinä sekä luonnonydinalueina on esitetty VarsinaisSuomen tuulivoimavaihemaakuntakaavan teemakartalla osoitetut hirvieläinten hyödyntämät alueet, Corine-aineiston tunnistamat metsäiset alueet eli luonnon ydinalueet sekä maakunnallisesti keskeiset linnuston kerääntymisalueet)
  • Suot
  • Geologisesti arvokkaat alueet (Ruskon alueelle on merkitty VarsinaisSuomen harjuluontoselvityksen ja POSKI-selvityksen mukaisia alueita sekä valtakunnallisesti arvokas kallioalue (Kullanvuori))
  • Pohjavesialueet ja geologisesti arvokkaiden alueiden arvoluokitus (Ruskon pohjavesialueet ja Kullanvuori maakunnallisesti arvokkaana geologisena alueena)
  • Geologisesti arvokkaiden alueiden suhde maakuntakaavan gealue merkintöihin (Ruskon alueella on uudet merkinnät: Kullanvuori/kallio, Nummisvuori/kallio ja Vastamäenahde/harju. Alueiden tarkemmat tiedot löytyvät geologisesti arvokkaat alueet -liitteen kohdekorteista)
  • Metsien luontoarvot (Metsäalueet on määritetty yhdistämällä metsään liittyviä arvotietoja luonnonsuojelualueista, metsähallituksen ylläpitämistä tiedoista luontodirektiivin metsäisistä luontotyypeistä (mm. luonnontilaiset metsät, lehdot, vanhat tammimetsät), ympäristöhallinnon Herttatietokannan eliölajien tietojärjestelmän lajitiedoista (uhanalaiset ja silmälläpidettävät lajit) sekä Zonation laskentamallilla tuotettua metsäarvotietoa)
  • Soiden luontoarvot (Ruskolla suot sijoittuvat pääasiassa luonnonsuojelualueille)
  • Yhdyskuntarakenteen aiheuttamat häiriötekijät metsäympäristöön (Ihmistoiminnan vaikutuksia on arvioitu yhdistämällä tietoa asukas ja rakennustiheydestä sekä tieverkon tiheydestä)
  • Merenpohjan havaittu eliölajien määrä (merenpohjan lajitietoa on kerätty mm. Velmuhankkeen aikana, jossa merenpohjan tutkimuspisteistä luotujen havaintojen pohjalta on määritetty kyseisen pisteen merenpohjan lajiston määrä)
  • Merenpohjan luontotyyppihavainnot
  • Ihmistoiminnan paineet merialueilla (Kartalla on osoitettu ihmistoiminnan aiheuttamat toiminnot merialueilla, kuten ruoppauksiin ja niiden massojen läjityksiin liittyvät sijainnit sekä ranta ja merirakentamiseen liittyvät kohteet)
  • Merenpohjan geologia (Merenpohjan geologia kartassa on osoitettu merenpohjan jakaantuminen kovaan merenpohjaan ja puolustusvoimien aluerajaukset, joiden osalta tietoja ei ole saatavilla)
  • Voimassa olevan maakuntakaavan retkeily, matkailu- ja virkistysaluemerkinnät (kartassa on osoitettu voimassa olevissa maakuntakaavoissa merkityt virkistys-, retkeily- ja matkailutoimintojen kohteet ja alueet)
  • Voimassa olevan maakuntakaavan maisemaalueet, merkittävät rakennetun ympäristön kokonaisuudet ja muinaisjäännökset (kartassa näytetään virkistys- ja matkailutoimintoja tukevia maakuntakaavassa osoitettuja maisema- ja kulttuurihistorian merkintöjä)
  • VarsinaisSuomen virkistys- ja retkeilykohteet sekä -reitit (Ruskon alueelle on merkitty Kurjenrahkan kansallispuiston ydintoiminta-alueen yleispiirteinen rajaus. Toiminnot on esitelty tarkemmin liitteessä Varsinais-Suomen virkistys- ja matkailukohteet 2017, kohdeluettelo)
  • Energiaverkostot ja laitokset (Ruskolle on merkitty suurjännitelinja (Lieto-Rauma), uusi suurjännitelinja (Lieto-Naantali) ja uusi rinnakkainen suurjännitelinja (Lieto-Rauma), joka on huomioitu Vahdon osayleiskaavassa. Maakaasuverkon merkinnät noudattavat maakuntakaavan linjauksia)
  • Liikenne ja terminaalit (Maantieliikenteen osalta on osoitettu tieverkko tieluokittain, rautatieverkosto sekä meriliikenteen väylät. Lisäksi kartalla on osoitettu maakuntakaavoissa osoitetut teollisuuden ja erityistoimintojen alueet ja kohteet. Ruskon alueelle sijoittuu keskeneräisessä vaihemaakuntakaavassa oleva teollisuuden ja logistiikan kehittämisen kohdealue (TPLMK). Terminaalien sijainnit perustuvat VarsinaisSuomen terminaaliverkostoselvityksen tuloksiin. Ruskolle on merkitty Läänin Kuljetuksen maa-ainesterminaali ja NCC Industry Oy:n maa-ainesterminaali)
  • Bioenergian potentiaali (VarsinaisSuomen biomassapotentiaalin hyödyntäminen energiantuotannossa -hankkeessa tuotettu tieto osoittaa Varsinais-Suomen metsäenergiajakeiden ja maatalouden energiatuotantoon soveltuvien sivuvirtojen määrät ja sijainnit)
  • Vesiviljely (vesiviljelyn liitekartassa osoitetaan kansallisen vesiviljelyn sijainninohjaussuunnitelmassa tunnistetut jatkokasvatus alueet sekä SmartSeahankkeessa tunnistetut kalojen talvisäilytysalueet ja poikasten säilytysalueet)
  • Kaivos ja rakennuskiviteollisuuden toiminnot (ei merkintöjä Ruskon alueella)
  • Maaainesten ottotoiminta (maa-ainesten ottoalueet ja luvat sekä tiedot niiden nykytilanteesta perustuvat ympäristöhallinnon Notto-rekisteriin. Harjukiviaineksen alueellinen painottuminen keskittyy Nummitien alueelle ja kalliokiviaineksen Hujalan alueelle. Maa-ainespotentiaalin osalta kartoitetut alueet eivät sijoitu Ruskon kunnan alueelle)
  • Malmi ja mineraalipotentiaali (Geologinen tutkimuskeskus on tuottanut koko Suomen kattavaa tietoa kallioperän malmipotentiaalista ja kallioperän vyöhykkeistä, joilla voi olla potentiaalia raaka-aineiden osalta. Rusko on pääosin kuparimineraalien vyöhykkeellä).

Vaihemaakuntakaavan liitteenä on myös:

  • VarsinaisSuomen geologisesti arvokkaat alueet, johon sisältyy aiemmin mainitut Kullanvuoren, Nummisvuoren ja Vastamäenahteen alueet. Jokaisesta alueesta on tehty oma kohdekortti. Kullanvuoren suojelualue on huomioitu Ruskon nykyisessä yleiskaavassa ja Nummisvuorelle on merkitty luonnonsuojelukohde (hiidenkirnu).
  • Maaainesten ottoon soveltuvat alueet, jossa on kartoitettu mahdollisuuksia keskitetyn soranoton alueiksi. Tarkastelun kohteeksi on valittu yhteensä 8 pohjavesialuetta, jotka sijaitsevat Loimaan, Oripään ja Salon kunnissa. Tarkoituksena on ollut kohdentaa tarkastelu alueisiin, joilla on jo olemassa olevaa maa-ainesten ottotoimintaa ja joilla ei ole lähtökohtaista estettä ottamistoiminnalle.
  • VarsinaisSuomen virkistys- ja matkailukohteet 2017, kohdeluettelo. Luettelossa on Ruskon kohteita 23 kappaletta, joista on mainittu pääluokka, alaluokka, kohteen nimi, osoite, sijainti ja omistus. Osa tiedoista on hieman puutteellisia.
  • VarsinaisSuomen virkistysreitit 2017, kohdeluettelo. Ruskolta on 6 kohdetta (Hujalan hiihtokeskus on kahteen kertaan): Kuhankuonon retkeilyreitistö - Kangenmiekan kierros, Kuhankuonon retkeilyreitistö - Vajosuo - Kangenmiekka - Lavamäki -yhdysreitti, Vahdon kuntorata, Ruskon rantapolku, Hujalan hiihtokeskuksen reitit ja Merttelän pururata.

Esityslistan oheismateriaalina on kaavaselostus.  Muu materiaali ja taustana olevat selvitykset on nähtävissä osoitteessa http://www.varsinais-suomi.fi/fi/tehtaevaet-ja-toiminta/suunnittelu-ja-kaavoitus/maakuntakaava/luonnonarvojen-ja-varojen-vaihemaakuntakaava

Päätösehdotus:

Kunnanhallitus toteaa, että valmisteluaineistot ovat riittävän kattavat, mutta aineistoihin tulee tehdä seuraavat tarkennukset ja merkintöjen arvioinnit. Virkistys- ja matkailukohteiden luetteloon seuraavat tarkennukset:

Vahdon uimapaikka, Nummitie 282
Ruskon hiihtokeskus, Hujalantie 172
Vajosuon tupa, Vajosuontie 105

Liikenne ja terminaalit -osiossa tulee huomioida, että terminaaleihin merkitty NCC Industry Oy:n toimintapaikkaa koskeva lupa on hylätty (ESAVI/5117/2015) ja päätöksestä on valitettu. Läänin Kuljetus Oy:n lupa on päättynyt 31.1.2018. Ennakkotietojen mukaan Läänin Kuljetus aikoo hakea uutta lupaa.

Lisäksi virkistysreitit -luettelosta poistetaan kahteen kertaan oleva Hujalan hiihtokeskuksen reitit.

Päätös:

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen yksimielisesti.

__________

Kunnanhallitus 17.2.2020

Varsinais-Suomen liiton maakuntahallitus päätti kokouksessaan 20.1.2020 hyväksyä virastossa laaditut kaava-asiakirjat Varsinais-Suomen luonnonarvojen ja -varojen vaihemaakuntakaavan 1. ehdotukseksi ja pyytää vaihemaakuntakaavaehdotuksesta MRA 13 §:n mukaiset lausunnot asetuksessa määritellyiltä tahoilta.

Luonnonarvojen ja -varojen vaihemaakuntakaavaa on valmisteltu laajassa yhteistyössä sidosryhmien kanssa luonnonvarafoorumeissa. Kaavatyön aikana tehtävää osallistamista on kehitetty yhteistyössä PALO-hankkeen (osallistuminen ja vuorovaikutus pitkäjänteisessä suunnittelu- ja päätöksentekoprosessissa) kanssa, jonka vuoksi lausuntopyyntö lähetetään laajemmalla jakelulla.

Vaihemaakuntakaavaehdotus tullaan asettamaan julkisesti nähtäville myöhemmin keväällä, jolloin kaikilla asianomaisten kuntien jäsenillä ja osallisilla on mahdollisuus tehdä muistutus kaavaehdotuksesta.

Lausunnot pyydetään toimittamaan 6.3.2020 mennessä word-muotoisina osoitteeseen kirjaamo@varsinais-suomi.fi.

Ruskolle sijoittuvia muutoksia tai tarkennuksia ovat mm.:

  • Nummitien pohjavesialueille sijoittuva arvokas geologinen muodostuma, Vastamäenahde (ruskea katkoviiva)
  • Vahdon taajaman pohjoispuolisille osille ulottuva matkailun, retkeilyn ja virkityksen kehittämisen kohdealue (keltainen katkoviiva)
  • Pohjoisosaan merkitty laaja, merkittävä ja yhtenäinen metsävaltainen vyöhyke, sisältää mm. Kurjenrahkan kansallispuiston alueet (vihreä katkoviiva)
  • Nummitien uimapaikan merkintä virkityskohteeksi (v)
  • kunnan omistama metsäalue Lavamäentien varrella, V-alue vanhan osayleiskaava-alueen taustalla
  • Kangenmiekan virkistysalue (V-alue)
  • Vahdon jätevedenpuhdistamon merkintä poistetaan
  • Nummilammen virkistyskohde (v)
  • Naantali-Lieto voimajohdon merkitseminen Fingridin reittisuunnitelman mukaisesti. Vuonna 2007 tarkistettu reittisuunnitelma on jo merkittynä kanta-Vahtoa koskevaan maakuntakaavaan (Turun rajalta vanhaan Vahto-Rusko -rajaan)
  • Merttelän ja Maunun koulun metsäpolkualueet, virkistysalue (vihreä rajaus)
  • maakaasulinjan poistuva merkintä
  • Ruskon hiihtokeskuksen virkitysalue (V) ja siihen liittyvä Maskun Karevansuon sekä Kullanvuoren matkailun, retkeilyn ja virkityksen kehittämisen kohdealue (keltainen katkoviiva)
  • Vähäjoen virkistysalue (V-alue)
  • Kullanvuoren ja Nummisvuoren suojelukohteet (sininen rajaus/neliö, S) ja Kullanvuoren arvokas geologinen muodostuma (ruskea katkoviiva), Inkistentie varrella on jo vanhassa maakuntakaavassa oleva Inkisen muhkuramänty (sininen neliö).

Vahdon puru- ja frisbeegolfrata-alue ei ole merkittynä ehdotukseen.

Esityslistan oheismateriaalina on kaavaehdotus ja -määräykset sekä kartta Vahdon pururata-alueesta. Muu materiaali ja taustana olevat selvitykset on nähtävissä osoitteessa https://www.varsinais-suomi.fi/fi/tehtaevaet-ja-toiminta/suunnittelu-ja-kaavoitus/maakuntakaava/luonnonarvojen-ja-varojen-vaihemaakuntakaava .

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus toteaa lausuntonaan luonnonarvojen ja -varojen vaihemaakuntakaavaehdotuksesta, että kaavaehdotukseen lisättäisiin Vahdon puru- ja frisbeegolfrata-alue, joka sijaitsee kiinteistöllä 704-491-3-149. Alue on merkitty oheismateriaalina olevaan karttaan.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.


Muutoksenhaku

Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.