Perustelut
Hyvinvointilautakunnan tilinpäätös vuodelta 2024 on valmistumassa tuloslaskelman, toimintakertomustietojen ja sisäisen valvonnan raportin osalta. Kirjanpitolain mukaan kuntien tilinpäätösten on valmistuttava viimeistään maaliskuun loppuun mennessä.
Oheismateriaalina ovat hyvinvointitoimialan toimintakertomus, sisäisen valvonnan selonteko ja talouden toteumaraportti 2024 (7.3.2025 tilanteen mukaan). Suorite- ja taloustietojen valmistumisajankohdista johtuen joitakin toiminnallisten tavoitteiden ja toteumien tunnuslukuja (erityisesti kirjaston ja nuorisopalvelujen suoritteiden osalta) puuttuu ja joitakin on tarpeen vielä ennen lopullista tilinpäätöksen hyväksymistä tarkentaa.
Yhteenveto toimintakertomuksesta
Vuoden 2024 toiminnallisissa tavoitteissa painottuivat toimialan oman palvelutuotannon kohteena olevat toiminnot ja vastuualueiden lakisääteiset tehtävät. Toiminnan painopisteet perustuivat kunnan strategiaan ja tavoiteohjelmiin, ja mittarointia pyrittiin kohdistamaan perustyön seurantaan.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön monialaisen johtamisen osalta vuoden aikana saatettiin loppuun laajan hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman laadinta ja osallistuttiin aktiivisesti hyvinvointialueen ja kunnan (mm. lain sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 612/2021 § 6, § 7 mukaiseen) yhteistyöhön, joka lisääntyi huomattavasti aiemmasta. Kuntien valtionosuuksien uusi laskentatekijä eli kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä mittaava HYTE-kerroin oli Ruskon kunnan osalta Varsinais-Suomen paras ja koko Suomen toiseksi paras.
Toimialan vastuualueilla asetetut tavoitteet saavutettiin myös pääosin hyvin. Kirjastopalveluissa lähestyttiin tavoitteita toimitilatilanteesta huolimatta, kun tehdyt kehittämistoimet palvelujen saavutettavuuden edistämiseksi edelleen kasvattivat asiointimääriä. Kirjastopalvelujen tarpeeseen vastattiin mm. hakeutuvilla palveluilla sekä säännöllisellä kouluyhteistyöllä. Nuorisopalveluissa jatkettiin koulunuorisotyön kehittämistä ja yhteistyön tiivistämistä eri yhteistyötahojen, erityisesti perusopetuksen kanssa. Liikuntapalveluissa jatkettiin liikuntaneuvonnan kehittämistä, ja liikuntaolosuhteita kehitettiin suunnitelmallisesti.
Nuorisolakiin (955/2022) kirjatun harrastustakuun eli ns. Ruskon harrastamisen mallin kautta valtionavustuksen turvin mahdollistettiin jokaiselle lapselle ja nuorelle maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Lapsiperheille suunnattua matalan kynnyksen kasvatusapua eli nanny-palvelua toteutettiin järjestötoimijan kanssa. Palvelun hankintaan liittyviä kriteereitä uudistettiin ja uusi hankintakierros toteutetaan vuoden 2025 alussa.
Koko kuntaa koskevina kehittämistoimina kunnan ulkoista ja sisäistä viestintää tuotettiin kustannustehokkaasti. Henkilöstön työhyvinvointia selvitettiin kahdella laajalla kyselyllä, ja vahvistettiin esihenkilöiden vertaistukea. Edellisenä vuonna laaditun yhdistysohjelman ja kulttuurihyvinvointi- ja kulttuurikasvatussuunnitelman mukaista toimintaa jatkettiin, ja avustuksia jaettiin kohdeavustuksina hyvinvointisuunnitelman mukaisiin kehittämistoimiin. Yhdistyksiä tavattiin aiempaa enemmän teemakohtaisesti tai kontaktoitiin yhdistys kerrallaan. Osallisuutta vahvistettiin toteuttamalla useita kuntalaiskeskusteluja palvelujen kehittämiseksi.
Taloudessa toimiala pysyi jälleen hyvin talousarviouralla, ja sopeuttamistoimenpiteiden myötä alitti sen. Käyttötaloustalouden osalta hyvinvointitoimialan sitova toimintakate ulkoisten ja sisäisten kulujen ja tuottojen osalta oli 87,5 % eli 144 432 euroa alle talousarvion. Sitovien henkilöstökulujen osalta toteuma oli 96,9 % eli 18 145 euroa alle talousarvion, samoin henkilötyövuositoteuma pysyi suunnitellulla tasolla. Suurimmat kulujen alitukset osana kunnan syksyn sopeuttamistoimenpiteitä kohdentuivat muihin toimintakuluihin, jotka sisältävät mm. sisäisiä ja ulkoisia vuokria. Toimialan toimintatuotot ylittyivät talousarviosta 9 011 eurolla.
Hyvinvointilautakunnan ja teknisen toimen yhteisissä investointiprojekteissa pysyttiin hyvin talousarviouralla ja niiden myötä toteutettiin useita erityisesti turvallisuuden parannustoimia ja rakennettiin uusia lähiliikuntakohteita (kuten Vahdon uimapaikan parannustyöt ja Päällistönmäen ulkoilureitin rakentaminen). Esteettömyyden investointiprojektissa loppuvuoteen suunniteltuja hankintoja ja projekteja ei toteutettu syksyn sopeuttamistoimenpiteiden vuoksi.
Selonteko sisäisestä valvonnasta ja riskienhallinnasta
Ruskon kunnanvaltuusto on hyväksynyt sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan periaatteet 26.6.2023. Ruskon kunnan sisäinen valvonta ja riskienhallinta toteutetaan kuntalain, valtuuston hyväksymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan periaatteiden ja hallintosäännön mukaisesti.
Kunnan toimielimillä on vastuu sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan asianmukaisesta järjestämisestä ja valvonnan jatkuvasta ylläpidosta johtamansa toiminnan osalta. Jokainen esimies on vastuussa johtamansa toiminnan sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan toimivuudesta eli toiminnan tuloksellisuudesta ja lainmukaisuudesta.
Valvontavastuussa olevat esimiehet testaavat sisäisen valvonnan toimivuutta omalla vastuualueellaan. Palvelualajohtajat laativat vuosittain toimintakertomuksessa esitettävän sisäisen valvonnan selonteon tueksi arvioinnin sisäisestä valvonnasta ja riskienhallinnasta. Sen lisäksi talousarvion laadinnan yhteydessä arvioidaan tulevan vuoden merkittävimmät riskit, joiden toteutuminen arvioidaan tilinpäätöksen toimintakertomuksessa.
Selonteko hyvinvointitoimialan osalta on oheismateriaalina ja merkittävimpien riskien toteutuminen on arvioitu toimintakertomuksessa.
Ehdotus
Esittelijä
-
Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi
Lautakunta päättää hyväksyä hyvinvointitoimialaa koskevan toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen vuodelta 2024, selonteon sisäisen valvonnan järjestämisestä sekä valtuuttaa hyvinvointijohtajan ja taloushallinnon tarvittaessa tarkentamaan toimintakertomuksen ja toteuman tietoja päivittyvien tilinpäätöslukujen pohjalta ennen kunnanhallituksen ja valtuuston tilinpäätöksen käsittelyä.
Päätös
Päätettiin päätösehdotuksen mukaisesti.