Perustelut
Sote-keskuspalvelujen palveluverkon valmistelutilannetta esiteltiin 15.3.2024 Varhan henkilöstölle, kuntajohtajille sekä medialle. Sote-keskusten valmistelutilanne haluttiin saattaa yleisesti tietoon, jotta asiasta voidaan käydä laajemmin keskustelua ennen varsinaista päätöksentekoa. Tavoitteena on, että sote-keskuspalvelujen palveluverkon päätöksenteko tapahtuisi kesäkuussa 2024. Tämänjälkeen Varsinais-Suomen hyvinvointialueen hallitus päätti 26.3., että sote-keskuspalvelujen palveluverkkosuunnitelmista pyydetään lausunnot alueen kunnilta rajaamalla lausuntopyynnöt sote-keskuspalvelujen palvelukokonaisuuteen.
Kunnilta pyydetään näkemystä esitetystä luonnoksesta viimeistään 25.4.2024. Lausunnot annetaan Webropol-palvelun kautta.
Esityslistan oheismateriaalina ovat luonnos Sote-keskuspalvelujen verkoksi, Varsinais-Suomen hyvinvointialueen palvelustrategia sekä Varsinais-Suomen sisäinen väestöennuste.
Luonnoksessa tuodaan esille, että palvelustrategian yleiset periaatteet palveluverkon osalta ovat seuraavat:
- Palveluverkko on saavutettava ja koostuu kiinteistä palvelupisteistä sekä monipuolisista digitaalisista ja liikkuvista palveluista.
- Palveluverkkoa kehitettäessä otetaan huomioon väestön ja eri asiakasryhmien tarpeet, väestön kehitys ja väestökeskittymät sekä väestön luonnolliset asiointisuunnat ja alueelliset erityispiirteet, kuten saaristoisuus ja julkisen liikenteen toimivuus.
- Palveluverkkosuunnittelu tähtää tehokkaaseen tilojen käyttöön ja ottaa huomioon talouden reunaehdot, kiinteistöjen kunnon, henkilöstön saatavuuden sekä muun käytettävissä olevan kapasiteetin.
- Palveluverkon muutoksissa huolehditaan asiakkaan palvelun jatkuvuudesta ja kielellisten oikeuksien toteutumisesta siten, että uusi toimiva palvelu on käytössä ennen muutoksen voimaantuloa.
- Hyvinvointialue edistää osaltaan Varsinais-Suomen ja sen eri alueiden elinvoimaa yhteistyössä kuntien kanssa.
Uudistamisen lähtökohtana ovat asukkaiden nykyiset ja tulevat palvelutarpeet. Varhan sote-palveluiden todetaan olevan monikanavaisia ja kiinteissä toimipisteissä annettavien palvelujen rinnalle tuodaan lisää digitaalisia ja liikkuvia palveluja. Digiasioinnin onmäärä edetä jo vuonna 2024. Liikkuvia palveluja on tarkoitus lisätä mm. lapsiperheiden, mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden, vammaisten ja ikääntyneiden tarpeisiin koteihin vietävänä asiantuntija- ja kuntoutuspalveluna. Liikkuvaa palvelua on myös suun terveydenhuollon palvelujen tuominen kouluihin, asumisyksiköihin tai muihin toimipisteisiin, joissa ei ole varsinaista hammaslääkärin vastaanottotilaa.
Palveluverkkoa suunnitellaan tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman mukaisesti niin, että tulevina vuosina voidaan pienentää kiinteistökustannuksia. Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmassa palveluverkkoon kohdistuvilla muutoksilla tavoitellaan yhteensä 49,8 miljoonan euron säästöjä. Kustannukset Varhan kiinteistöistä ovat tällä hetkellä 178 miljoonaa vuodessa. Tiloista noin kaksi kolmasosaa on vuokrattu kunnilta tai muilta vuokranantajilta.
Varhan sosiaali- ja terveyskeskuspalveluja tarjotaan tulevaisuudessa kolmella eri tasolla:
- Sosiaali- ja terveyskeskukset (sote-keskukset) tarjoavat laajan palveluvalikoiman
- Sosiaali- ja terveysasemilla (sote-asemat) palveluvalikoima on hieman suppeampi
- Sosiaali- ja terveyspisteet (sote-pisteet) tarjoavat suppeita lähipalveluja.
Luonnoksessa lähdetään siitä, että Ruskon terveysasema toimii yhtenä 17:stä terveysasemasta. Vahdon terveysasemaa luonnoksessa esitetään suljettavaksi vuoden 2026 loppuun mennessä ja siellä tuotetut palvelut ohjattaisiin Ruskolle ja Raisioon.
Sote-asemien vähimmäispalveluina luonnoksessa mainitaan seuraavat:
- Lääkäri- ja hoitajavastaanotot arkisin virka-aikaan (omatiimit)
- Näytteenottopalvelut ja vierianalytiikka
- Moniammatillisen mielenterveys- ja päihdepalveluiden työryhmän palvelut
- Työikäisten sosiaalipalveluja ja vammaispalveluja erikseen sovitusti
- Äitiys- ja lastenneuvola (ei välttämättä samassa kiinteistössä, mutta saman kunnan alueella
- Suun terveydenhuollon perustason palvelut lähes kaikilla sote-asemilla
- Osalla sote-asemia olisi lasten, nuorten ja perheiden sosiaalipalveluja sekä toimintakykyä tukevia palveluja
Luonnoksessaan Varha toteaa, että Varhan palvelujen sijainnin määrittelyssä otetaan huomioon väestöennusteet pitkälle tulevaisuuteen sekä alueiden eroavaisuudet. Suunnittelun lähtökohtana on ollut nykyinen toiminta ja sen määrä, tiedot kiinteistöjen kunnosta ja toimivuudesta sekä arviot digiasioinnin kehityksestä ja palvelujen saavutettavuus.
Lausuntoa valmisteltaessa on vanhus- ja vammaisneuvostolle annettu mahdollisuus näkökantojen esittämiseen.
Esityslistan oheismateriaalina on luonnos kunnan lausunnoksi sote-palvelujen palveluverkkosuunnitelmasta.
Ehdotus
Esittelijä
-
Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi
Kunnanhallitus päättää antaa esityslistan oheismateriaalin mukaisen näkemyksen palveluverkkosuunnitelmasta.
Päätös
Kunnanhallitus päätti, että palveluverkkokyselyyn tulee lisätä kohtaan 14 maininta, että hammashoidon palvelut pysyisivät edelleen lähipalveluna Vahdolla erityisesti alakoululaisille. Kyseisen palvelun säilyttämisellä ei tulisi olemaan juurikaan vaikutusta vuokrakustannukseen.