Perustelut
Ruskon kunnan Maunun kouluun sijoittuva historian ja yhteiskuntaopin lehtorin virkaa muutetaan vastaamaan uuden oppivelvollisuuslain (1214/2020) asettamien vaatimusten ja päivitetyn perusopetuslain opinto-ohjausta koskevan pykälän mukaisesti (11 a § 30.12.2020/1216).
Oppivelvollisuuslaki (1214/2020)
2 §
Oppivelvollisuuden alkaminen ja päättyminen
4 mom.
Oppivelvollisuus päättyy, kun oppivelvollinen täyttää 18 vuotta tai kun oppivelvollinen on tätä ennen hyväksytysti suorittanut ylioppilastutkinnosta annetussa laissa (502/2019) tai ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (531/2017) tarkoitetun tutkinnon taikka niitä vastaavan Ahvenanmaalla suoritetun tai ulkomaisen koulutuksen.
11 §
Hakeutumisvelvollisuuden ohjaus- ja valvontavastuu
1 mom.
Perusopetuksen järjestäjän tehtävänä on ohjata ja valvoa, että sen oppilaana oleva oppivelvollinen täyttää 10 §:n 1 momentissa säädetyn hakeutumisvelvollisuutensa.
5 mom.
Oppivelvollisella on oikeus saada riittävästi oppilaanohjausta tai opinto-ohjausta sekä muuta ohjausta 10 §:ssä säädettyjen hakeutumisvelvoitteidensa täyttämiseksi.
14 §
Asuinkunnan ohjaus- ja valvontavastuu
Asuinkunnan ohjaus- ja valvontavastuu alkaa, kun oppivelvollisen asuinkunnalle on tehty tässä laissa tarkoitettu ilmoitus oppivelvollisesta. Asuinkunnan ohjaus- ja valvontavastuu päättyy, kun oppivelvollinen on aloittanut 4 §:ssä tarkoitetussa koulutuksessa.
Lisäksi oppivelvollisen asuinkunnan tulee ohjata ja valvoa oppivelvollisuuden suorittamista, ellei ohjausta ja valvontaa ole säädetty muun toimijan tehtäväksi. Edellä 4 §:n 4 momentissa tarkoitetun oppivelvollisen tulee ilmoittaa opintojen aloittamisesta, keskeyttämisestä ja päättymisestä ohjaus- ja valvontavastuussa olevalle asuinkunnalle.
Asuinkunnan tehtävänä on ohjata oppivelvollista hakeutumaan 4 §:ssä tarkoitettuun hänelle soveltuvaan koulutukseen ja tarvittaessa muiden tarkoituksenmukaisten palveluiden piiriin. Oppivelvollisen tilanne ja tuen tarve selvitetään yhdessä oppivelvollisen ja tämän huoltajan tai muun laillisen edustajan kanssa.
Perusopetuslaki
11 a § (30.12.2020/1216)
Oikeus saada oppilaanohjausta
Oppilaalla on oikeus saada opetussuunnitelman mukaista oppilaanohjausta.
Sellaisella perusopetuksen oppimäärää suorittavalla oppilaalla, joka tarvitsee perusopetuksen jälkeisiin jatko-opintoihin hakeutumiseen liittyvää tukea, on oikeus saada opetussuunnitelman mukaisen oppilaanohjauksen lisäksi tarpeidensa mukaista henkilökohtaista oppilaanohjausta (tehostettu henkilökohtainen oppilaanohjaus).
Tehostetussa henkilökohtaisessa oppilaanohjauksessa oppilaalle annetaan henkilökohtaista ja muuta oppilaanohjausta sekä laaditaan henkilökohtainen jatko-opintosuunnitelma. Tehostettua henkilökohtaista oppilaanohjausta annetaan 8. ja 9. vuosiluokalla.
Yhden päätoimisen opinto-ohjaajan vastuulla on n. 200 perusopetuksen oppilaan opinto-ohjaus. Lukuvuodeksi 2021-2022 otetulla määräaikaisella historian ja opinto-ohjauksen lehtorilla on opetusvelvollisuustyöajasta 8h opinto-ohjausta ja 16h historiaa ja ekonomiaa. Opetusvelvollisuus on 23h. Opinto-ohjauksen osuus opetusvelvollisuudesta lasketaan vuosittain oppilasmäärän mukaan. Tällä hetkellä määräaikaisen lehtorin vastuulla on n. 50 oppilaan opinto-ohjaus. Lisäksi kunnan valvontavastuu eli perusopetuksen päättäneiden opiskelijoiden ohjaus kuuluu opinto-ohjaajille.
Perusopetuslain muutokset ja kunnan valvontavastuun tuomat opinto-ohjauksen lisätyöt kasvavat oppilasmäärän kasvaessa.
Tämänhetkinen määräaikaisen viran haltija on myös pätevä yhteiskuntaopin opettaja. Muita yhteiskuntaopin opettajia löytyy niin Maunun koulusta kuin kaksoispätevistä luokanopettajistakin.
Ehdotus
Esittelijä
-
Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi
-
Kaisa Mattila, Varhaiskasvatusjohtaja, kaisa.mattila@rusko.fi
Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta merkitsee asian tietoonsa saatetuksi sekä hyväksyy historian ja yhteiskuntaopin lehtorin viran muuttamisen historian ja opinto-ohjauksen lehtorin viraksi.
Päätös
Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen.