Perustelut
Tasa-arvolain mukaan oppilaitokset ovat velvollisia laatimaan toiminnan kehittämiseen tähtäävän tasa-arvosuunnitelman eli toiminnallisen tasa-arvosuunnitelman. Toiminnallinen tasa-arvosuunnitelma on työkalu, joka tukee sukupuolten tasa-arvon edistämistä kaikessa oppilaitoksen toiminnassa. Velvoite suunnitelman laatimiseen koskee kaikkia koulutusta järjestäviä oppilaitoksia.
Koulutuksen järjestäjä vastaa, että oppilaitokset laativat toiminnallisen tasa-arvosuunnitelman.
Tasa-arvosuunnitelman tulee sisältää:
- selvitys oppilaitoksen tasa-arvotilanteesta
- tarvittavat toimenpiteet tasa-arvon edistämiseksi
- arvio aikaisempaan tasa-arvosuunnitelmaan sisältyneiden toimenpiteiden toteuttamisesta ja tuloksista.
Erityistä huomiota tulee kiinnittää, että tasa-arvon edistämistyö on jatkuvaa ja suunnitelmallista. Huomioita tulee kiinnittää muun muassa opetuksen järjestämiseen, oppimiseroihin ja opintosuoritusten arviointiin sekä seksuaalisen häirinnän ja sukupuoleen perustuvan häirinnän ehkäisemiseen ja poistamiseen.
Yhdenvertaisuuslain tarkoitus on turvata yhdenvertainen kohtelu ja estää syrjintä (ikä, alkuperä, kansalaisuus, kieli, uskonto, vakaumus, mielipide, politiikka, ay-toiminta, vammaisuus, seksuaalinen suuntautuminen, muu henkilöön liittyvä syy). Yhdenvertaisuuslain mukaan:
- koulutuksen järjestäjän on arvioitava yhdenvertaisuuden toteutumista toiminnassaan
- ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin yhdenvertaisuuden toteutumisen edistämiseksi.
Oppilaitoksella on oltava suunnitelma tarvittavista toimenpiteistä yhdenvertaisuuden edistämiseksi ja syrjinnän poistamiseksi.
Alakoulun lapsiparlamentti on kokouksessaan käsitellyt tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyviä asioita ja suunnitelmassa on huomioitu lasten näkemyksiä asiaan liittyen.
Suunnitelma tuodaan koulujen yhteisöllisen oppilashuollon kautta kouluyhteisöön tiedoksi ja käytäntöön.
Suunnitelmaa käsitellään luokan hallituksen edustajan johdolla oppilaan omassa luokassa.
Maunun koulun edellinen suunnitelma on vuosille 2020-2023. Suunnitelma päivitetään vuoden 2023 aikana. Oppilaiden kuulemisen osalta käytetään luokanvalvojan tuntia ja myöhemmin suunnitelman päivityksen valmistuttua oppilaskunnan hallitus käsittelee suunnitelman. Huoltajien kuuleminen toteutuu marraskuun vanhempainillan yhteydessä.
Suunnitelmaan liittyen työstetään koululle anonyymi lomake, jolla voi ilmoittaa epäasiallisesta käytöksestä. Lomakkeen käytössä on tärkeää, että ohjeet ovat selkeät ja ilmoittaja tietää, miten ilmoitukseen reagoidaan. Tavoitteena on turvallinen ja mukava kouluyhteisö kaikille.
Ehdotus
Esittelijä
-
Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi
Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyy esityksen koulujen tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmasta.
Päätös
Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen.