Kunnanhallitus, kokous 9.8.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 144 Ruskon kunnan henkilöstökäytäntöjen kartoituksen ja työhyvinvointikyselyn tulokset

RUSDno-2021-458

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Ruskon kunnan henkilöstön hyvinvoinnin kehittämiseksi on kerätty tietoa kahdessa vaiheessa: vuodenvaihteessa 2020-2021 tehtiin henkilöstökäytäntöjen kartoitus ja keväällä 2021 henkilöstön työhyvinvointikysely. Lisäksi aiemmin vuoden 2019 lopussa on tehty myös hyvinvointikysely. Näiden tulosten perusteella on tarkoitus tehdä johtopäätöksiä ja valita toimenpiteitä työhyvinvoinnin pitkäjänteiseksi ja tietoon eprustuvaksi kehittämiseksi. Hyvinvointijohtaja esittelee katotiuksen ja kyselyn tuloksia ja alustavia kehittämistoimenpiteitä kokouksessa.

Henkilöstökäytäntöjen kartoituksella eli HR-analyysillä pyrittiin arvioimaan kunnan käytössä olevia henkilöstökäytäntöjä ja henkilöstöjohtamista. HR-analyysi toteutettiin ulkopuolisen palveluntuottajan toimesta haastattelemalla johtoa, esimiehiä ja henkilöstön edustajia sekä läpikäymällä ja arvioimalla organisaation toimittamia henkilöstökäytäntöihin liittyviä materiaaleja . Toimeksianto suoritettiin pääosin joulukuun 2020 aikana.

Palveluntuottaja HR-Plus Oy haastatteli johtoryhmän, esimiesten ja henkilöstön edustajia. Haastatteluissa keskitytiin organisaation henkilöstöön liittyvään strategiaan, henkilöstöjohtamiseen, henkilöstökäytäntöihin työsuhteen elinkaaren alusta loppuun sekä muihin henkilöstöjohtamisen eri osa-alueisiin. Lisäksi palveluntuottaja selvitti henkilöstömateriaaleja läpikäymällä Ruskon kunnan strategisen ja operationaalisen tason henkilöstökäytäntöjä. Kartoituksessa henkilöstökäytäntöjä ja -johtamista arvioitiin kolmella eri tasolla, ja arvion pohjalta annettiin jatkokehittämissuosituksia.

Työhyvinvointikyselyllä pyrittiin selvittämään kunnan työyhteisön toimivuutta ja henkistä hyvinvointia. Kyselyn tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi työkyvyn ylläpitoon ja yhteistyön kehittämiseen tähtäävässä toiminnassa 5.-19.5.2021 välisenä aikana toteutettu Parempi Työyhteisö (ParTy) -kysely on kehitetty Työterveyslaitoksella ja sen toteuttamisesta vastasi Pihlajalinna Oy. Kyselyssä selvitettiin henkilöstön hyvinvoinnin tilaa mm. koetun työstressin ja työilon näkökulmasta, työn perusedellytyksiä, työyhteisön toimivuutta ja työyhteisön kehittämisedellytyksiä.

Työhyvinvointikyselyn tulosket raportoitiin henkilöstölle kesäkuussa 2021, jonka jälkeen toimialajohtajille on toimitettu toimiala- ja osastokohtaiset tulokset käsiteltäviksi tarkemmin eri työyksiköissä. Esihenkilöt ovat lisäksi saaneet tulosten hyödyntämiseen opatusta ja koulutusta. Tarkoitus on, että kyselyn tulosten pohjalta sovitaan konkreettiset toimenpiteet työhyvinvoinnin kehittämiseksi, ja että toimenpiteitä myös seurataan. Jatkossa tärkeää on, että toimialakohtaisen kehittämisen lisäksi kunnassa olisi varattu resursseja työhyvinvoinnin kehittämiseen koko organisaation tasolla.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää merkitä hyvinvointijohtajan selvityksen sekä henkilöstökäytäntöjen kartoituksen ja työhyvinvointikyselyn tulokset tietoonsa saatetuksi.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen. Lisäksi kunnanhallitus totesi, että asia tulee käsitellä kunnanhallituksessa uudelleen ennen varsinaista talousarviokäsittelyä kartoituksen tulosten edellyttämien toimenpiteiden ja niiden vaatimien resurssien varaamiseksi talousarvioon.  

Kokouskäsittely

Merkittiin, että hyvinvointijohtaja Mikko Hulkkonen selosti asiaa kokouksessa. Hulkkonen poistui kokouksesta tämän §:n käsittelyn jälkeen klo 17.30.