Hyvinvointilautakunta, kokous 8.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 10 Kappelikirjaston ja Koivisto-paikallismuseokokoelman järjestelyt Vahdon lähikirjastossa

RUSDno-2022-74

Valmistelija

  • Jari Hjelm, Kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö, jari.hjelm@rusko.fi

Perustelut

Presidentti Mauno Koivisto asui ja opetti Vahdolla viime vuosisadan alkupuolella nykyisin lähikirjastona toimivassa rakennuksessa. Tämän muistoksi lähikirjaston aikuisten osastolla on säilytetty vanhoja koulukalusteita ja opetusvälineitä sekä koriste- ja käyttöesineistöä Vahdon kunnallisesta toiminnasta. Nk. Koivisto-museokokoelmassa on lisäksi Mauno Koivistoa käsittelevää tekstiaineistoa alkuperäisjulkaisuina ja jäljenteinä. Museonurkkausta on myös käytetty lähikirjaston logistisena varastona.

Kunnanvaltuusto päätti, että lähikirjastoon asennetaan kirjaston omatoimikäytön mahdollistava tekniikka. Lähikirjastolla toimii myös kunnan pääkirjasto niin kauan, kunnes sen mahdollisista väistötiloista on päätetty ja se on saatu kirjastokäyttöön. Tämä tarkoittaa käytännössä mm. sitä, että lähikirjaston kautta kulkee pää- ja lähikirjaston aineistokuljetukset. Kasvanut logistiikkamäärä näkyy myös aineiston kasvaneena säilytystarpeena. Palautuksia on kahdessa viikossa kertynyt 84 hyllymetriä.

Koivisto-kokoelman lisäksi lähikirjastossa on nk. kappelikirjasto, joka koostuu pääosin museokirjoista. Kappelikirjasto on lähes kauttaaltaan luetteloitu Vaski-tietokantaan, mutta tietueiden kuvailua ei ole tehty museokirjojen kuvailuohjeiden tasolla. Museokirjoja on annettu yleisön käyttöön pyydettäessä. 

Koska paikallismuseo on kunnanosan kannalta merkittävää ja asukkaiden arvostamaa kulttuurihistoriaa, ennen kirjaston omatoimikäytön alkamista on tarpeen selvittää, tarjoaako nykyisin lähikirjastona toimiva rakennus riittävät ja ajantasaiset olosuhteet museo- ja näyttelytoiminnalle.

Näyttelytoiminnalla on sanottu kerrottavan ja taustoitettavan museoesineisiin liittyviä ilmiöitä yleistajuisesti, kun taas museotoimen tehtävä itsessään on huolehtia, että esineet säilyvät. Näyttelytoiminta edellyttää kuratointia eli näyttelyn käsikirjoittamista ja -suunnittelua, esineiden säilyminen taas niiden dokumentointia sekä pitkäaikaiselle säilymiselle otollisia olosuhteita.

Museot ovat yhä useammin ottaneet käyttöön virtuaalinäyttelyitä ja hyödyntäneet näyttelytoiminnassa mobiiliteknologiaa. Paikallismuseoiden käyttöön on saatavilla puitesopimuksin sähköisiä, helppokäyttöisiä näyttelyalustoja.

Ruskon kirjasto- ja kulttuuritoimi on pyytänyt Varsinais-Suomen Museot ry:stä asiantuntijalausuntoa Koivisto-museosta sekä suosituksia näyttelytoiminnan järjestämiseksi. Lausuntoa edeltää tutustumiskäynti kohteeseen. Käynti on tarkoitus toteuttaa tammi-helmikuun vaihteeseen mennessä.

Kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö esittelee kokouksessa tutustumiskäynnin huomioita ja vaihtoehtoisia sijoituspaikkoja ja toteutustapoja em. kokoelmille ja näyttelyille.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jari Hjelm, Kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö, jari.hjelm@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä selvityksen ja jatkotoimenpiteet lähikirjaston kappelikirjaston ja paikallismuseokokoelman tilanteesta.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Kokouskäsittely

Kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö kertoi kokouksessa, että kappelikirjaston osalta on neuvoteltu seurakunnan kanssa säilytystiloista. Tilajärjestelyjen osalta painotettiin, että kyse on ennen pääkirjaston väistötilaratkaisuja väliaikaisista järjestelyistä, ja että Mauno Koivisto -kokoelman osalta tarkoitus on jatkossa asiantuntija-arvioinnin perusteella nimenomaan kehittää teeman mukaista näyttelytoimintaa, ei lopettaa sitä.