Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 17.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 17 LISÄPYKÄLÄ: Ympäristönsuojeluviranomaisen valvontaohjelman toteutuminen vuonna 2021 (lisäpykälä)

RUSDno-2022-153

Valmistelija

  • Laura Ahtiainen, laura.ahtiainen@mynamaki.fi

Perustelut

Ruskon kaavoitus- ja rakennuslautakunta on hyväksynyt Ruskon kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen valvontasuunnitelman vuosille 2017-2021 15.12.2016 § 94. Suunnitelman osana on valvontaohjelma, joka määrittelee lupavelvollisten ja rekisteröityjen toimintojen sekä muiden valvontaa edellyttävien kohteiden valvontatiheyden. Valvonta koostuu ympäristönsuojelulain mukaisesta valvonnasta sekä jätelain mukaisesta valvonnasta. Valvontasuunnitelman päivitys hyväksyttiin rakennus- ja ympäristölautakunnassa 13.12.2018 § 77. Päivitykseen selkeytettiin jätelain mukaisia valvontatehtäviä sekä lisättiin jätelain, maa-aineslain ja ympäristönsuojelulain valvonnan maksullisuuden perusteet.

Ruskon kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen valvontaohjelman mukaan tarkastuksia tuli tehdä seuraavasti:

  • ympäristöluvalliset ja rekisteröidyt kohteet, 5 kpl
  • jätelain 124 § mukaiset kohteet, joissa syntyy vaarallista jätettä tarkastetaan riskiperusteisesti 
  • jätelain 122 § mukaista jätteen ammattimaista keräystä harjoittavat toimijat tarkastetaan pääosin paperivalvontana

Valvontaohjelman mukaisia tarkastuksia tehtiin 4 kappaletta vuonna 2021. Muita kuin valvontaohjelman mukaisia tarkastuksia tehtiin ympäristöluvallisiin kohteisiin 16 kappaletta ja muihin kohteisiin 13 kappaletta. Saapuneita yleisöilmoituksia tuli vuoden aikana 51 asiasta. Valvontaohjelma on toteutunut hyvin viime vuodelta, mutta edellisistä vuosista on jäänyt valvontavelkaa, joka on kumuloitunut vuosien varrella. Valvontasuunnitelman toteutumatta jäämiseen on vaikuttanut koronatilanne ja käytettävissä olevien resurssien vähyys: suunnitelman mukaiset tarkastuksia on jouduttu jättämään tekemättä muiden, kiireellisemmiksi katsottujen, tehtävien takia.

Ympäristönsuojelun käytettävissä olevista voimavaroista on mahdollista irrottaa vain osa nimenomaan suunnitelmallista valvontaa varten. Yllämainittujen vireille tulevien hakemusten ja ilmoitusten käsittely, yleisöilmoitusten perusteella vireille tulevat valvonta-asiat sekä muut tehtävät, kuten yleinen edunvalvonta ja muu toiminnan suunnittelu ja kehittäminen, vievät suurimman osan työajasta ja ne on priorisoitu jälkivalvonnan edelle. Näiden tehtävien määrä vaihtelee vuosittain eikä niiden tarkka ennakointi ole mahdollista.

Esityslistan oheismateriaalina on yhteenveto suoritteista vuosilta 2015-2021.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Ahtiainen, laura.ahtiainen@mynamaki.fi

Lautakunta keskustelee ympäristönsuojelun resursseista ja merkitsee tiedoksi vuoden 2021 valvontaohjelman toteutumisen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.