Perustelut
Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päätti 17.6.2021 kokouksessaan § 60, että Ruskon varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkon selvitys- ja suunnitelmatyöhön hankitaan kunnan ulkopuolelta henkilö tai yritys koordinoimaan työtä.
Keväällä 2021 jätettiin kaksi toisistaan riippumatonta valtuustoaloitetta, joissa esitettiin pitkän tähtäimen suunnitelman tekemistä varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen.
Varhaiskasvatusjohtaja ja johtava rehtori pyysivät syyskuussa 2021 eri tahoilta selvitystyöhön liittyvät alustavat hinta-arviot. Alustavat tarjoukset saatiin Vertikal Oy.lta, WSP Finland Oy:ltä sekä Mika Rantaselta.
Vuoden 2022 talousarvioon selvitystyölle osoitettiin määräraha.
Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päätti valita 8.12.2021, § 124 etukäteen saatujen alustavien tarjousten ja kokouksen alussa tarjoajien antamien tarkempien selvitysten perusteella tekijäksi Vertikal Oy:n.
Selvitystyö käynnistettiin vuoden 2022 alussa.
Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta valitsi pitkän tähtäimen suunnittelun työryhmän edustajikseen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan kokouksessaan 26.1.2022, §8.
Ruskon ja Vahdon vanhempainyhdistykset ilmoittivat edustajansa lautakunnan esittelijöille 10.2.2022 mennessä.
Kunnanhallitus päätti kokouksessaan 7.3.2022, §46 valita edustajat kaikista valtuustossa olevista puolueryhmistä ja kunnanhallituksen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunnan edustajan ryhmän jäseneksi.
Vertikal Oy järjesti suunnitelmatyönsä aikana kaksi teams-yhteyden kautta pidettyä palaveria, joissa työn vaiheita esiteltiin työryhmän jäsenille (29.3.2022 ja 3.5.2022)
Vertikal Oy esitteli varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkoselvityksen ja pitkän tähtäimen suunnitelman loppuraportin live-tilaisuudessa keskiviikkona 15.6.2022 Maunun koulussa.
Kutsuttuna olivat opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, selvitystyön paikallinen työryhmä, kunnan johtoryhmän viranhaltijat, valtuuston ja kunnanhallituksen puheenjohtajisto, rehtorit sekä päiväkotien johtajat..
Vertikal Oy:n tekemän palveluverkkoselvityksen jälkeen kunnassa on elokuussa 2022 pidetty kaksi valtuustoseminaaria koskien kunnan kiinteistöjä.
Seminaareissa on käsitelty päiväkotien ja koulujen tilatarpeita sekä tilaratkaisuja lähivuosina.
Lautakunnalle tuodaan tiedoksi päiväkoteja ja kunnan alakouluja koskevia tilaratkaisuja koskevaa seminaarikeskustelua.
Varhaiskasvatuksen yhteenveto sekä toimenpide-esitykset palveluverkkoselvitykseen perustuen
Vertikalin tekemän selvityksen mukaan Ruskon syntyvyyden arvellaan pystyttelevän noin 75 lasta / vuosi tasolla. Vuonna 2021 kuntaan on syntynyt 81 lasta, mutta arvio vuoden 2022 syntyvyydeksi on vain 49 lasta. Selvityksessä on laskettu, että kuntaan muuttaa vuosittain kolme lasta kutakin varhaiskasvatusikäluokkaa kohti, eli muuttovoitto olisi tämän mukaan 18 lasta / vuosi.
Vertikalin tekemien laskelmien mukaan kauden 2022-2023 kapasiteetti on tiukka, mutta näillä luvuilla riittävä. Syksyllä 2023 on tarvetta yhdelle ryhmälle lisää. Lisätarve on pysyvä johtuen palvelutarpeen sekä osallistumisasteen kasvusta (0,15 % / vuosi). Syntyvyyden tai muuttovoiton ollessa suurempi, tarvitaan selvityksen mukaan uusi päiväkoti / enemmän lisätilaa.
Selvityksessä on otettu kantaa myös yksittäisten erillisten ryhmien olemassaoloon ja todettu ettei niiden ylläpidolle ole toiminnallisia perusteita. Ruskolla on toiminut vuoteen 2022 asti Vahdon kunnanosassa Pikku-Laukola joka siirtyi keväällä 2022 Laukolan koulun tiloihin. Siirto onnistui koska Laukolan koulu luovutti varhaiskasvatuksen käyttöön kaksi luokkatilaa. Jatkossa tilaa tarvitaan vielä enemmän ja tämänhetkiset väistötilat luokkahuoneissa ovat liian ahtaat.
Ruskon kunnanosassa toimii Kontioiden ryhmä, joka kuuluu hallinnollisesti Karhukallion päiväkotiin, mutta sijaitsee kerrostalon alakerrassa Ruskon keskustassa. Kontioiden tila tarvitaan ehdottomasti niin kauan, että johonkin on rakennettu lisätila mihin he voivat siirtyä. Tämän jälkeen Kontioiden ryhmä voisi toimia vielä väistötilana esim. Karhukallion remontin ajan.
Rusko on muuttovoittoinen kunta, joka vetää lapsiperheitä puoleensa. Lapsia on jonossa 9-12/2022 yhteensä 7 lasta (3 alle kolme-vuotiasta ja 4 yli 3 vuotiasta, kaksi Ruskolle ja viisi Vahdolle). Nämä saadaan sijoitettu ilman lisähenkilöstöä tai lisätilaa.
1-3/2023 jonossa on tällä hetkellä 16 lasta (15 2021 syntyneitä ja yksi 2020 syntynyt), joista neljä on hakenut varhaiskasvatuspaikkaa Vahdolta ja 12 Ruskolta. Vahdolle tarvitaan lisähenkilöstöä 2/2023 lähtien ja Ruskolle tarvitaan sekä henkilökuntaa että tilaa lisää tammikuusta 2023 alkaen.
Toimenpide esitykset selvityksen johdosta
Laukolan päiväkodin osa eli ns. Pikku-Laukola toimii tällä hetkellä Laukolan päiväkodin tiloissa ja yksi esiopetusryhmä sekä yksi viskariryhmä toimivat väistötiloissa koulun puolella. Laukolan päiväkoti tarvitsee lisää tilaa ja helpoin tapa olisi ottaa käyttöön Laukolan koulun uudessa osassa toimivat luokkatilat. Tällöin Laukolan koulu tarvitsee vastaavat tilat käyttöönsä mahdollisimman pian, viimeistään elokuussa 2023.
Hiidenvainion päiväkotiin on mahdollista rakentaa lisätilaa varhaiskasvatukselle. Kahden lisäryhmän rakentaminen antaisi mahdollisuuden siirtää Kontioiden ryhmän lapset Hiidenvainioon pysyvästi. Hiidenvainion toinen ryhmätila toimisi väistötilana Karhukallion remontin ajan lukuvuonna 2023-2024.
Karhukallion päiväkoti todettiin selvityksessä tiloiltaan pirstaleiseksi ja remontin tarpeessa olevaksi. Myös pitkään jatkunut keskustelu sisäilman laadusta puoltaa päiväkodin remontointia. Vertikal esittää selvityksessään myös yhtenä vaihtoehtona Karhukallion saneerauksen korvaamista uudisrakennuksella. Karhukallion lapset saadaan sijoitettua väistötiloihin Hiidenvainioon ja Kontioihin remontin ajaksi, mikäli remontti suoritetaan useammassa osassa. Silloin ei ole tarvetta muille väistötiloille. Mikäli Karhukallio korvataan uudisrakennuksella, tarvitaan väistötiloja enemmän.
Mikäli päädytään korvaamaan Karhukallio uudisrakennuksella, paikalle voisi rakentaa uuden perhekeskuksen, jonka sisältä löytyisi lapsiperheiden palveluita varhaiskasvatuksen, kolmannen sektorin ja hyvinvointialueen yhteistyönä. Vertikalin selvityksessä tehtiin kysely huoltajille ja useammassa vastauksessa esiin nousi avoimen varhaiskasvatuksen tarve. Myös avoin varhaiskasvatus voisi olla osana perhekeskusta. Monitoimikeskus voisi palvella päivällä varhaiskasvatusyksikkönä, neuvolana ym. ja illalla yhdistysten kokoontumistiloina.
Varhaiskasvatuksen johtajuusjärjestelyt ja niiden kehittäminen
Ruskon varhaiskasvatuksessa toimii viisi päiväkodinjohtajaa, eli jokaisessa yksikössä on oma johtaja. Syksyllä 2022 jää Satumetsän päiväkodin johtaja eläkkeelle. Ensisijainen ehdotus on, että Satumetsän päiväkotiin palkataan määräaikaiseen työsuhteeseen 31.7.2023 asti päiväkodinjohtaja. Tällä toimintatavalla jää aikaa rauhassa suunnitella johtamisjärjestelyjen lopullista muotoa.
Pedagogisen johtamisen ja henkilöstöjohtamisen näkökulmasta toimiva pidetään nykyistä mallia etenkin Ruskon kunnanosassa, jossa jokaisessa yksikössä on oma läsnä oleva johtaja. Tällä järjestelyllä taataan jokaiselle johtajalle aika ja resurssit johtaa päiväkotiaan laatu ja työntekijöiden hyvinvointi edellä. Siksi ensisijainen ehdotus on että Ruskon kunnassa säilyy neljä päiväkodinjohtajaa, yksi Vahdolla ja kolme Ruskolla. Tämä malli oln hyvä säilyttää niin kauan kunnes varhaiskasvatuksen mahdolliset rakennushankkeet on saatettu loppuun.
Vahdon kunnanosassa toimii kaksi päiväkotia, joista toisessa on vain 35 lasta. Vahdolla on perusteltua siirtää molemmat yksiköt Laukolan päiväkodin alaisuuteen, jolloin Vahdon päässä on yksi päiväkodinjohtaja, joka vastaa hallinnollisesti molemmista yksiköistä. Jokikummun yksikköön tulee kuitenkin palkata varajohtaja, joka osaltaan vastaa päiväkodin päivittäisestä toiminnasta oman työnsä ohella. Vahdolla on tällöin yhdellä johtajalla max 98 lasta.
Yksi vaihtoehto johtajuuden järjestämiseksi olisi ns. parijohtamisen malli tai aluemalli. Aluemallissa Ruskolla olisi kolme hallinnollista päiväkodinjohtajaa, joista yhdellä olisi vastuullaan koko kunnan pedagogisen johtamisen organisointi, toinen vastaisi talouden johtamisesta ja kolmas henkilöstöjohtamisesta. Tiimi vastaisi yhdessä asiakkuuksien johtamisesta sekä strategisesta johtamisesta. Kolmen johtajan mallilla tähän voisi liittää sekä Ruskon että Vahdon kunnanosat. Toinen vaihtoehto olisi, että Vahto toimisi omana erillisenä alueenaan ja päiväkodinjohtaja vastaisi siitä kokonaisuudessaan apunaan varajohtaja. Ruskolla toimisi parijohtamisen malli, jossa vastuu olisi jaettu esim. niin että toisella olisi pedagoginen johtajuus sekä vastuu asiakkuuksista ja toisen vastuulla oli henkilöstöjohtaminen sekä talouden johtaminen. Yhdessä kolmikko vastaisi strategisesta johtamisesta ja toimisi yhdessä varhaiskasvatuksenjohtajan kanssa varhaiskasvatuksen johtoryhmänä. Näiden mallien suunnittelu ja mahdollinen sisäänajo tulee tehdä rauhassa ja ajan kanssa.
Perusopetuksen yhteenvetoa sekä toimenpide-esityksiä suunnitelmaan perustuen:
Ruskon oppilasmääräennuste on tilastokeskuksen ennusteeseen perustuen huomattavasti koko maan ennustetta parempi.
Tämä koskee sekä ala- että yläkoulun tilannetta.
Alakoulussa oppilasmäärän huippu koetaan lähivuosina lukuvuoden 2023-2024 alkaessa.
Sen jälkeen oppilasmäärä kääntyy hienoiseen laskuun lukuvuoteen 27-28 asti.
Tämän jälkeen ennusteen mukainen oppilasmäärän kasvu lähtee taas nousuun siirryttäessä kohti 2030 -lukua.
Koulutyönsä aloittavien oppilaiden määrä on sellainen, että Ruskon keskustan alueella aloittaa vuosittain kolme ekaluokkaa ja Vahdolla Laukolan koulussa yksi ekaluokka.
Yläkoulussa oppilasmäärän huippu koetaan lukuvuonna 2026-2027, kun nykyiset isot oppilasluokat siirtyvät Maunun kouluun. Koulussa on silloin 15 yleisopetuksen ryhmää ja yli 310 oppilasta.
Tuon lukuvuoden jälkeen oppilasmäärä kääntyy hienoiseen laskuun.
Merttelän koulu:
Merttelän koulun luonnollisen oppilaaksiottoalueen väestökehitys ei tue rakennuksen ylläpitoa kouluna. Syksyn 2021 kyselytutkimus huoltajille osoitti, että noin 5-7 oppilasta/ ikäluokka olisi sijoittumassa kouluun lähivuosina.
Kaavoitus ja rakentaminen ei sijoitu lähistölle lähivuosina.
Merttelän koulussa ei opiskele ekaluokkalaisia lukuvuonna 2022-2023. (OPVA 23.3.2021, §25)
Tarve perusopetuksen väistötilana on poistunut Maunun koulun remontin valmistuttua.
Merttelän koulun tilanteesta ja tulevasta käytöstä on tehtävä päätös syksyllä 2022 ennen seuraavan kevään oppilaaksioton alkua.
Lukuvuonna 2022-2023 Merttelän koulussa on 2. luokka, 3. luokka sekä yksi yhdysluokka (4.-5., 17 oppilasta).
Oppilasmäärä on 62, joista 26 kulkee koulubussilla Hiidenvainion kuljetuspaikalta.
Mikäli Merttelän koulu jatkaa toimintaansa kolmen opettajan voimin, se edellyttää yhden luokanopettajan rekrytoinnin HV/KK-kouluun ainakin yhdeksi lukuvuodeksi.
Tämä perustuu siihen, että yläkouluun siirtyy Kirkonkylän koulusta kaksi 6. luokkaa lukuvuoden 2022-2023 päättyessä ja lukuvuoden 2023-2024 alkaessa koulutyön aloittaa Hiidenvainion koulussa kolme ekaluokkaa.
Mikäli Merttelä jatkaa kolmeopettajaisena kouluna lukuvuonna 2023-2024,
koulussa opiskelee silloin 3.lk, 4.lk ja 5.-6. lk.
Vertikal Oy:n suositus selvityksessä esitetään, että oppilaat keskitetään Ruskon keskustan alueella Hiidenvainion ja Kirkonkylän kouluun ja Merttelän koulurakennukselle etsitään muuta käyttöä esim. väistötilana varhaiskasvatuksessa, kerhotilana, nuorisotilana tai muuna kuntalaisia palvelevana tilana. (yhdistykset)
Muutoksen ajankohta on lukuvuoden 2023-2024 tai 2024-2025 alku.
Liikuntatilat Ruskon keskustassa:
Koulutoiminnan keskittäminen Ruskon keskustaan sekä yläkoulun oppilasmäärän huomattava
kasvu tuovat mukanaan liikuntatilojen tarpeen lisääntymisen.
Tarve tulee esiin lukuvuodesta 2024-2025 alkaen.
Mahdollinen Hiidenvainion päiväkodin lapsimäärän kasvu tuo mukanaan lisätilatarpeen
Hiidenvainion koulun saliin.
Laukolan koulun tilaratkaisut:
Pikku- Laukola on suljettu ja osa Vahdon varhaiskasvatusta on koululla väistötiloissa.
Koulu tarvitsee väistötilat omaan käyttöönsä.
Asia tulee ratkaista syksyn 2022 aikana.
Jos väistötilatarve jatkuu, on päätettävä Pikku-Laukolan sijoittuminen koulun tiloihin ja
osoitettava Laukolan koululle vastaavat tilat, jotka koulu luovuttaa/on luovuttanut
varhaiskasvatukseen.
Perusopetuksen johtamisrakenne:
Ruskon kokoisissa kunnissa tulee olla perusopetuksessa toimialaa johtava henkilö, joka ei
ole samanaikaisesti oman koulun toiminnasta vastaavana rehtorina.
Laukolan koulun johtajan tehtävät voidaan nimetä yhdelle luokanopettajan viran haltijalle.
Hän toimii silloin koulun johtajana.
Palkkaperusteryhmien väheneminen Laukolan koulussa vaikuttaa siihen, että
koulun toiminnasta vastaavan rehtorin virka voidaan muuttaa koulunjohtajaksi.
Merttelän koulun johtajan tehtävät poistuvat siinä tilanteessa, kun koulun toimintakulttuurissa tapahtuu selvä muutos.
Yhtenäiskoulu:
Yhtenäiskoulu ei aidosti toteudu Ruskon keskustan koulujen sijoittuessa kolmeen eri
rakennukseen.
Hallinnollisesti yhteistyötä ala- ja yläkoulun kesken tehdään jo nyt paljon.
Aineen lehtorit opettavat alakoulun tunteja ja luokanopettajat yläkoulun tunteja.
Sekä oppilaiden, huoltajien että opettajien kyselytulokset eivät puoltaneet yhtenäiskoulua.