Kunnanhallitus, kokous 5.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 161 Apulaisoikeuskanslerin selvityspyyntö

RUSDno-2022-536

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Oikeuskanslerinvirastoon on saapunut Jussi Isotalon 6.6.2022 päivätty Ruskon kunnan rakennus- ja ympäristölautakunnan ja sen esittelijänä toimivan rakennustarkastajan menettelyä koskeva kantelu. Kantelija arvostelee Syrjäsen ja Pellonpientareen kiinteistöillä tapahtuvaan maa-ainesten käsittelyyn ja varastointiin puuttumatta jättämistä. Kantelijan mielestä Ruskon kunnan viranomaiset ja viranhaltijat eivät ole huolehtineet korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen 13.6.2013 (taltionumero 1991) täytäntöönpanosta riittävällä tavalla ja kiinteistöjen toiminnan lainmukaiseksi saattamisessa on viivytelty aiheettomasti.

Apulaisoikeuskansleri pyytää Ruskon kunnalle osoittamassaan selvityspyynnössä Ruskon kuntaa toimittamaan kantelun tutkimiseksi tarpeellisen selvityksen. Selvityksessä tulee kiinnittää erityisesti huomiota niihin toimenpiteisiin, joilla kunta on pyrkinyt varmistamaan kantelussa tarkoitettujen kiinteistöjen tilanteen saattamisen lain ja lupien mukaiseksi. Kantelussa mainittua rakennustarkastajaa tulee kuulla asiassa. Samalla pyydetään ilmoittamaan, mikäli asia on Ruskon kunnan tietojen mukaan viranomaisen tutkittavana muutoksenhakuna tai kanteluna.

Selvitys on annettava viimeistään 30.9.2022.

Rakennustarkastajaa on kuultu asiassa. Hänen antamansa selvitys asiakokonaisuuden tapahtumakulkuineen on esityslistan oheismateriaalina.

Kuten tehdystä kantelusta sekä rakennustarkastajan antamasta selvityksestä ilmenee, asia on Ruskon kunnan hallinnossa ollut varsin pitkään kun tarkastelu suoritetaan korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuun (13.6.2013) nähden. Huomionarvoista on kuitenkin, että tuon päätöksen jälkeen erilaisia toimenpiteitä Ruskon kunnan hallinnossa ja asian suhteen on tehty vuosina 2013-2014 ja samoin vuoden 2017 Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun jälkeen.. Merkittävänä päätöksenä asian etenemisen kannalta on ollut Ruskon kaavoitus- ja rakennuslautakunnan 19.3.2015 (§ 30) tekemä päätös, jonka mukaan Stenius Palvelut Oy:n toiminta ei vaadi ympäristölupaa. Tästä päätöksestä tehdyt valitukset Vaasan hallinto-oikeus sekä myöhemmin Korkein hallinto-oikeus ovat hylänneet. Maankäyttö- ja rakennuslain 132 §:n mukaan jos rakentamisen tarkoittamaan toimintaan tarvitaan ympäristönsuojelulain (527/2014) mukainen ympäristölupa eikä lupien käsittelyyn sovelleta eräiden ympäristöllisten lupamenettelyjen yhteensovittamisesta annettua lakia (764/2019), rakennuslupa-asian ratkaisemista voidaan lykätä, kunnes ympäristölupa-asia on ratkaistu, jos se rakennuksen käyttömahdollisuudet tai aiotun toiminnan ympäristövaikutukset huomioon ottaen on perusteltua. Käytännössä tässä kohtaa on odotettu lopullista ratkaisua siitä, että pitääkö toiminnalla olla ympäristölupa, joka lopullinen ratkaisu tuli Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun myötä 9.10.2017(taltionumero 4989).  

Edellä mainitun Korkeimman hallinto-oikeuden vuodelta 2017 olevan ratkaisun jälkeen Syrjänen-kiinteistön omistajaan on oltu yhteydessä useaan otteeseen ja samalla rakennusvalvonta on antanut ohjeita siitä, että miten asiassa tulisi edetä.Toimenpide- tai rakennuslupahakemuksia kyseinen taho ei kuitenkaan ollut jättänyt. Toimenpidelupahakemuksen kiinteistön omistaja kuitenkin teki kunnan 15.5.2019 antaman kehotuksen jälkeen. Tämän jälkeen myös naapurien kuulemisessa on ollut ongelmia sen suhteen, että kuka suorittaa kuulemisen, joka sinällään on kunnan ja hakijan välillä sovittavissa oleva asia.

Ruskon kunnan tiedossa ei ole sitä, että asia olisi muun viranomaisen tutkittavana tai muutoksenhakuna.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää selvityksenään todeta apulaisoikeuskanslerille seuraavaa:

Kantelussa mainittuihin kiinteistöihin liittyvä päätösprosessi on kestänyt kaikkien asiaan kytkeytyvien osapuolten taholta arvioiden varsin kauan.

Kuitenkaan valituksessa esitetyllä tavalla asiassa ei ole viivytelty Ruskon kunnan toimesta aiheettomasti eikä rakennus- ja ympäristölautakunnan sekä sen esittelijänä toimivan rakennustarkastajan menettelyssä ole moitittavaa, koska asian etenemiseksi on koko ajan tehty toimenpiteitä rakennustarkastajan kuulemista koskevan asiakirjan sekä muiden asiassa esitettyjen asiakirjojen mukaisesti. 

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen. 

Esteellisyys

  • Sanna Nurminen poistui paikalta käsittelyn ajaksi. Perusteena esteellisyys hallintolain 28.1 § 5 kohdassa tarkoitetun yhteisöjäävin perusteella.