Kunnanhallitus, kokous 5.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 166 Hyvinvointialueen vaikuttamistoimielinten edustajien nimeäminen

RUSDno-2022-535

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle (Varha) nimetään nuorisovaltuusto, vanhusneuvosto, vammaisneuvosto ja monikulttuurisuusneuvosto. Vaikuttamistoimielimet ovat yksi tapa hyvinvointialueen asukkaille osallistua ja vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan.

Hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimillä on mahdollisuus vaikuttaa hyvinvointialueen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on tai joilla vaikuttamistoimielin arvioiolevan merkitystä lasten ja nuorten, ikääntyneen väestön, vammaisten henkilöiden, maahanmuuttajien tai vieraskielisten henkilöiden ja heidän tarvitsemiensa palvelujen kannalta. Vaikuttamistoimielimet otetaan mukaan osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen hyvinvointialueella.

Vaikuttamistoimielinten asettamisesta ja toimintaedellytyksistä päättäähyvinvointialueen aluehallitus. Laki hyvinvointialueesta (32 §) ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuuston 2.3.2022 hyväksymä hallintosääntö määräävät vaikuttamistoimielinten jäsenten nimeämisiin liittyvistä asioista.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue on lähestynyt kuntia kirjeellä ja pyytänyt, että

-kunnan nuorisovaltuusto tai vastaava toimielin valitsee yhden jäsenen ja hänelle henkilökohtaisen varajäsenen Varhan nuorisovaltuustoon

-kunnan vanhusneuvosto tai vastaava toimielin valitsee yhden jäsenen ja hänelle henkilökohtaisen varajäsenen Varhan vanhusneuvostoon

-kunnan vammaisneuvosto tai vastaava toimielin valitsee yhden jäsenen ja hänelle henkilökohtaisen varajäsenen Varhan vammaisneuvostoon

-kunta valitsee yhden jäsenen ja hänelle henkilökohtaisen varajäsenen Varhan monikulttuurisuusneuvostoon

Aluehallitus valitseevanhusneuvoston, vammaisenuvoston ja monikulttuurisuusneuvoston puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat. Vaikuttamistoimielinten edustajien yhteystiedot pyydetään ilmoittamaan kootusti 15.10.2022 mennessä.

Vaikuttamistoimielimet aloittavat toimintansa 1.1.2023 alkaen.

Vaikuttamistoimielimille järjestetään syksyn 2022 aikana orientaatiotilaisuus työskentelyn käynnistämisen tueksi myöhemmin vahvistettavana ajankohtana.

Nuorisovaltuusto on nimennyt edustajan ja varaedustajan. Vanhus- ja vammaisneuvosto nimeää edustajansa viikolla 36.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää valita yhden jäsenen ja hänelle henkilökohtaisen varajäsenen Varsinais-Suomen hyvinvointialueen monikulttuurisuusneuvostoon.

Päätös

Kunnanhallitus päätti valita monikulttuurisuusneuvoston jäseneksi Virpi Hurulan  ja varajäseneksi Ari Rusin.