Kunnanhallitus, kokous 3.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 185 Kuntalaisaloite Ruskon kirkonkylän vanhan kansakoulun säilyttämiseksi

RUSDno-2022-584

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Rusko-seura on toimittanut Ruskon kunnalle seuraavan sisältöisen kuntalaisaloitteen:

"Rusko-seuran sääntömääräisenä tehtävänä on mm. vaalia kulttuuriperintöä Ruskolla. Rusko-seura on saanut kuntalaisilta useita huolestuneita yhteydenottoja liittyen nuorisotalon eli kirkonkylän vanhan kansakoulun kohtalosta. Rusko-seuran hallitus on päättänyt tehdä kaavassa suojellun rakennuksen säilyttämisestä kuntalaisaloitteen.

Vuonna 1900 rakennettu ja 1920-luvulla vinkkeliosalla laajennettu rakennus on kulttuurihistoriallisesti arvokas ja maisemallisesti tärkeä osa Ruskon kunnan keskustaajamaa.

Me allekirjoittaneet vetoamme päättäjiin, että Kirkonkylän vanha kansakoulu, joka myös vanhan nuorisotalon nimellä kulkee, säilytettäisiin."

Kuntalaisaloitteen saatekirjeessä todetaan, että kuntalaisaloitteeseen on kerätty nimiä 27.7. - 1.9.2022. Sähköiseen nimilistaan on kertynyt 175 allekirjoitusta. Käsinkirjoitetuissa nimilistoissa on yhteensä 187 allekirjoitusta.

Kuntalain 23,2 §:n mukaan silloin kun aloitteen tekijöinä on vähintään kaksi prosenttia kunnan asukkaista, asia on otettava käsiteltäväksi kuuden kuukauden kuluessa asian vireille tulosta. Allekirjoittajien määrä ylittää kyseisen 2 prosenttia.

Lisäksi kuntalaisoloite.fi -järjestelmään on tehty myös 8.6.2022 kuntalaisaloite koskien Ruskon Nuorisotalon kunnon ja korjausmahdollisuuden selvittämistä. Kyseinen aloite on esityslistan oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää merkitä yhteensä 362 allekirjoittaneen kuntalaisaloitteen koskien Ruskon Kirkonkylän vanhan kansakoulun säilyttämistä sekä kuntalaisaloitteen koskien Ruskon Nuorisotalon kunnon ja korjausmahdollisuuden selvittämistä tietoonsa saatetuksi ja huomioida ne tehdessään ratkaisua kyseisen kiinteistön osalta.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.