Kunnanhallitus, kokous 6.4.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 77 Koronaviruspandemiaan liittyvän yhteistoimintamenettelyn käynnistäminen

RUSDno-2020-182

Valmistelija

  • Ismo Airinen, Talous- ja hallintojohtaja, ismo.airinen@rusko.fi

Perustelut

Suomen hallitus on 16.3.2020 todennut Suomen olevan poikkeusoloissa koronaviruspandemian johdosta ja sen johdosta linjannut lukuisia poikkeustoimenpiteitä, jotka astuivat voimaan 18.3.2020. Hallitus on 30.3.2020  täydentänyt toimenpiteitään ja mm. jatkanut koulujen etäopetusta kestämään ainakin 13.5.2020 saakka. On mahdollista, että poikkeusolot jatkuvat mainitun ajankohdan jälkeenkin. 

Osana hallituksen toimenpiteitä on yhteistoimintamenettelyyn tehty muutoksia. Ne eivät kuitenkaan koske julkista sektoria. Yhteistoimintalain mukaan yhteistoimintamenettelyn tarkoituksena on edistää työnantajan ja työntekijöiden välistä vuorovaikutusta työpaikan toiminnan kehittämiseksi ja työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseksi päätöksissä, jotka koskevat työoloja ja työntekijän asemaa työssä. Vastuu yhteistoiminnasta on työnantajalla. Yhteistoiminnassa käsiteltäviä asioita ovat mm. henkilöstön asemaan merkittävästi vaikuttavat muutokset. Yhteistoimintamenettely pitää toteuttaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa  ennen päätöksiä, vaikka alustavaa valmistelua voidaan tehdä sitä ennen. Yhteistoimintamenettelyn tarkoituksena on varmistaa henkilöstön osallistaminen muutoksen suunnitteluun ja toteutukseen. 

Mikäli työnantajalla ilmenisi mahdollinen TSL 5 luvun 2 §:n mukainen lomauttamisen peruste, tulee sen antaa kirjallinen neuvotteluesitys yhteistoimintaneuvotteluiden käynnistämiseksi viimeistään viisi päivää ennen neuvottelujen aloittamista. Ennen lomauttamispäätöksen tekemistä on neuvoteltava toimenpiteen perusteista, vaikutuksista ja vaihtoehdoista yhteistoiminnan hengessä yksimielisyyden saavuttamiseksi ainakin niiden työntekijöiden kanssa, joita asia koskee. Neuvottelujen yhteydessä selvitetään työnantajan mahdollisuudet tarjota työntekijöille muuta työtä tai koulutusta.  Neuvotteluvelvoite on vähintään 14 päivää neuvottelujen alkamisesta lukien olettaen, että lomautuksen kesto on alle 90 päivää. Neuvottelujen jälkeen tulee lomautettaville työntekijöille antaa lomautusilmoitukset. Tässä työnantajan on noudatettava 1 kk:n ilmoitusaikaa, jonka jälkeen lomautus alkaa ja palkanmaksu keskeytetään. 

Sovellettaessa TSL 2 luvun 12 §, jossa työntekijä on estynyt tekemästä töitään työpaikkaa kohdanneen, hänestä tai työnantajasta riippumattoman syyn vuoksi (vrt. maan hallituksen sulkupäätökset), työntekijällä on oikeus saada palkkansa esteen ajalta, kuitenkin enintään 14 päivältä. Asiasta on informoitava työntekijää. 14 päivän laskenta alkaa työnteon tosiasiallisesta keskeytymisestä. 

Ruskon kunnan henkilöstöön ei toistaiseksi ole kohdistettu säästötoimenpiteitä. Töiden järjestämisestä eri toimilaloilla maan hallituksen päätösten jälkeen raportoidaan kokouksessa. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää käynnistää koronaviruspandemian aiheuttaman tilanteen johdosta yhteistoimintamenettelyn. Yhteistoimintamenettelyssä selvitetään työn tekemisen edellytykset jatkossa erityisesti niiden työntekijöiden osalta, joiden tehtävät ovat  tilanteen johdosta vähentyneet tai loppuneet toimipaikan ollessa suljettuna ja palvelun keskeytyneenä. 

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen yksimielisesti. 

Esteellisyys

  • Ulla Vittasmäki

Muutoksenhaku

Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.