Kunnanhallitus, kokous 6.4.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 78 Yritysten toiminnan edesauttaminen koronakriisin aikana

RUSDno-2020-181

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Suomen Yrittäjät ja Kuntaliitto ovat antaneet yhteiset suositukset yrityksille ja kunnille koronakriisin aikana. Toimenpiteen tavoitteena on yritysten toimintaedellytysten, alueiden työpaikkojen ja kuntien elinvoiman turvaaminen.

Suosituksissa korostetaan yrittäjien ja kunnan välisen vuoropuhelun ylläpitämistä ja sitä, että kunta ja yrittäjäyhdistys yhdessä hakevat ratkaisuja yritysten selviämiseen kriisin yli.Yleisinä toimenpidesuosituksina esitetään, että kuntien tiloissa olevien yrittäjien on maksuvaikeuksien uhatessa syytä hyvissä ajoin olla yteydessä vuokranantajaan ja neuvotella mahdollisista maksujärjestelyistä. Koronan aiheuttamassa poikkeuksellisessa tilanteessa on kuntien syytä harkita tilanteen niin vaatiessa myös yleistä maksuajan pidennystä yritysten surorituksille. Yritysten kannalta erittäin keskeistä on, että kuntien maksusuoritukset yrityksiin tulevat ajoissa. yritysten tilanteen helpottamiseksi on syytä harkita maksujen suorittamista jo ennen eräpäivää. Lisäksi julkaisussa annetaan suosituksia julkisten hankintojen toteuttamiseksi, sotepalveluiden järjestämiseksi  sekä varhaiskasvatukseen liittyen. Suositukset kokonaisuudessaan ovat esityslistan oheismateriaalina.

Kunnan tiloissa on kymmenen vuokralaista. Kunnalla tulisi olla linjaus vuokranmaksuvelvollisuuteen liittyvissä asioissa, silloin kun vuokralaisen toiminta on selkeästi hankaloitunut vallitsevan koronavirustilanteen johdosta asiakkaiden saatavuuden kannalta.  Toimintatapoja voisivat tällöin olla vuokran normaalin perimisen jatkumisen ohella vuokran maksuajan pidentäminen tai jonkun asteinen vuokranalennus kyseiseltä ajalta. Yhteydenottoja on tullut myös joidenkin peruuntuneiden yhteisliikuntatilaisuuksien osalta, joissa järjestäjänä saattaa olla paikallisia pienyrittäjiä.

Varhaiskasvatuksen osalta on opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta on 17.3.2020 § 35 päättänyt maksuvapautuksen myöntämisestä niille perheille, jotka hoitavat lapset itse poikkeustilanteen ajan 13.4.2020 saakka minimissään viikon yhtäjaksoisen ajan. Suomen Yrittäjät ja Kuntaliitto suosittelee (yksityisiin päiväkoteihin liittyen), että mikäli palveluntuottaja tarjoaa palvelua ja yksikkö on auki, maksaa kunta palvelusetelin ja yksityisen hoidon tuen miiden asiakkaiden osalta normaalisti, jotka palvelua käyttävät. Näin kunta on menetellytkin.

ELY-keskukset myöntävät yrityksen kehittämisavustusta koronavirusepidemian aiheuttamista markkina- ja tuotantohäiriöistä kärsiville yrityksille. Avustuksen tavoitteena on tukea yrityksiä koronavirusepidemian aiheuttamien haitallisten vaikutusten minimoimiseksi sekä kannustaa yrityksiä työllistämiseen. Avustusta myönnetään tilanneanalyysin tekemiseen tai kehittämistoimenpiteisiin. Hakemusten sujuvan käsittelyn vuoksi on tehty työnjako ELY-keskusten rahoituksen ja Business Finlandin rahoituksen kesken yrityksen henkilömäärän perusteella: ELY-keskukset suuntaavat rahoituksen yrityksille, jossa työskentelee max 5 henkilöä ja Business Finland rahoittaa yli 5 henkilöä. Kehittämisavustuksesta on tiedotettu yrittäjiä yhteistyössä Ruskon ja Vahdon Yrittäjien kanssa. ELY-keskus tiedottaa myös asiasta omia kanaviaan pitkin ja ko. ilmoitus on myös kunnan nettisivuilla.

Työ- ja elinkeinoministeriö myöntää yksinyrittäjille 2.000 euron suuruista tukea koronaviruksen aiheuttamien taloudellisten vaikeuksien. Tuen myöntämismenettelyn suunnittelu on Turun seudulla käynnissä. Seutukuntaan ollaan luomassa tämän asian osalta keskitettyä mallia hallinnoimaan tuen jakamista. Edellä kuvattua ELY-keskuksen myöntämää kehittämisavustusta ei voi myöntää yksinyrittäjille.

Lisäksi koronaviruksesta aiheutuvan markkina- ja tuotantohäiriön vuoksi maa- ja metsätalosuministeriössä valmistellaan maa- ja elintarviketalouden tukipakettia maaseudun yrityksille. Tukirahoitus kohdistettaisiin maaseutumatkailuyrityksille, maataloustuotteita jalostaville yrityksille sekä muille maaseutumaisten alueiden mikroyrityksille ja maatalouden ulkopuolista yritystoimintaa harjoittaville maatiloille.    

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää merkitä Suomen Yrittäjien ja Kuntaliiton yhteiset suositukset tietoonsa saatetuksi ja saattaa ne myös Ruskon kunnan toimialojen tietoon ja noudatettavaksi soveltuvilta osiltaan.

Kunnanhallitus päättää pidentää vuokranmaksuaikaa kuukaudella niiden yrittäjien osalta, jotka ovat Ruskon kunnan vuokralaisina ja joiden toiminta on selkeästi hankaloitunut vallitsevan koronavirustilanteen johdosta asiakkaiden saatavuuden kannalta. Tulkintaa suorittaa ja kunnan päätösvaltaa yksittäistapauksissa käyttää tekninen johtaja.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen yksimielisesti.

Esteellisyys

  • Antti Jussila

Muutoksenhaku

Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.