Hyvinvointilautakunta, kokous 13.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 97 Esteettömyyssuunnitelmatyön eteneminen ja palvelutietovarantotietojen kerääminen opiskelijatyönä

RUSDno-2022-700

Valmistelija

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Perustelut

Kunnanhallitus asetti 10.8.2020 § 139 työryhmän laatimaan esteettömyyssuunnitelmaa Ruskon kuntaan. Suunnitelman on tarkoitus lisätä esteettömyystyön suunnitelmallisuutta ja vaikuttavuutta ja auttaa käytännössä esteettömyystyön ohjelmoinnissa pitkällä tähtäyksellä. Sen tulee selkeyttää eri toimijoiden vastuuta esteettömyysasioista, ja siinä tulee määritellä tavoitteet ja toimenpiteet esteettömyyden edistämiseksi kunnanhallinnon, toimialojen ja palveluyksiköiden toiminnassa. ​Pääpaino suunnitelmassa tulee olla ohjelmallisuuden sijaan konkreettisissa toimenpiteissä, joilla tuetaan asukkaiden itsenäisyyttä, omatoimisuutta ja tasavertaisuutta ja siten ehkäistään palvelujen tarpeen syntymistä. Tämän tavoitteen toteuttamiseksi suunnitelmassa tulee luoda käytännön ohjelma esteettömyyskartoituksiin ja korjausten priorisointiin.​

Suunnitelmaa on laadittu työryhmässä, johon kuuluvat hyvinvointijohtaja Mikko Hulkkonen (pj), esteettömyyskoordinaattori Jyri Kuparinen, vanhus- ja vammaisneuvoston puheenjohtaja Katri Alajärvi (ent. Kirsti Tuominen), rakennustarkastaja Niko Paloposki ja kunnaninsinööri Tuomas Salmi. Suunnitelman valmistumista on viivästyttänyt mm. alueellisen esteettömyyskoordinaattorin työhön kohdentuneen työpanoksen muuttuminen. Esteettömyyssuunnitelmatyö on kuitenkin edennyt osana käytännön suunnittelua koskien vuosittaisten esteettömyysinvestointiprojektien toteuttamista, toteutettuja esteettömyyskartoituksia (mm. pääkirjasto, lähikirjasto, terveysasema), uudis- ja korjausrakennuskohteita (Maunun koulun korjaus) sekä koulutustoimintaa. Suunnitelman laatimista on edistetty myös oppilaitosyhteistyössä Turun Ammattikorkeakoulun kanssa. Onkin sovittu, että toimintaterapeuttiopiskelijat tekevät opinnäytetyönään palvelutietovarantojen keruun Ruskon kunnan kiinteistöistä. Tämä edistää paitsi muutenkin lakisääteistä velvoitetta kuvata palvelut ko. tietovarantoon, mahdollistaa jatkossa esteettömyyskorjauskohteiden vertailun, tietojen käytön esteettömyyssovelluksessa ja parantaa kansalaisten saamaa esteettömyystietoa julkisista palveluista.

Palvelutietovaranto (PTV) on valtakunnallinen keskitetty tietovaranto, johon kunnat, valtio ja yksityinen sektori kuvaavat asiakaslähtöisesti palvelunsa ja niiden asiointikanavat. Palvelutietovarannon sisältö on avointa dataa, eli se on avoimen rajapinnan kautta käytettävissä missä tahansa, esimerkiksi verkkopalveluissa, chatboteissa ja karttapalveluissa. Kaikki PTV:hen kuvatut sisällöt näytetään myös Suomi.fi-verkkopalvelussa.

Digi- ja väestötietovirasto tuottaa PTV-sovelluksen sekä avoimet rajapinnat ja kukin PTV:n käyttöön ottava organisaatio vastaa omien palvelukuvaustensa tuottamisesta, ylläpidosta ja kehittämisestä PTV-tietomallin ja käyttöehtojen mukaisesti. Laki hallinnon yhteisistä sähköisen asioinnin tukipalveluista (571/2016) velvoittaa julkishallinnon organisaatioita kuvaamaan palvelunsa Suomi.fi-palvelutietovarantoon. Muilla toimijoilla on PTV:n käyttöoikeus.

Esteettömyystiedot palvelutietovarannossa mahdollistavat jatkossa myös esteettömyyssovelluksen käyttöönoton, koska sovelluksen tiedot tuotetaan palvelutietovarannon kautta, asiointipisteen tietojen yhteydessä. Esteettömyyssovelluksen tarkoituksena on kerätä toimipisteiden saavutettavuudesta perustietoa yhdenmukaisin kysymyksin ja kriteerein. Vastausten perusteella muodostetaan toimipisteiden esteettömyyslauseet ja esteettömyyden puutelauseet, jotka julkaistaan avoimen rajapinnan kautta. Esteettömyystietoa esitetään toimipisteiden tietojen yhteydessä mm. Suomi.fi-palveluissa.

Esteettömyyssuunnitelman tämän hetkistä luonnosta esitellään kokouksessa. Alkuvuodesta 2023 opiskelijat esittelevät tarkemmin opinnäytesuunnitelmaansa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta päättää merkitä esteettömyyssuunnitelmatyön tilanteen tiedokseen ja hyväksyä esteettömyystietojen keräämisen palvelutietovarantoon opiskelijatyönä.

Päätös

Päätettiin ehdotuksen mukaisesti.