Hyvinvointilautakunta, kokous 13.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 99 Moottoripajatoiminnan käynnistäminen Ruskolla

RUSDno-2022-704

Valmistelija

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Perustelut

Osana harrastamisen Ruskon mallia jokaiselle ruskolaiselle lapselle ja nuorelle on pyritty turvaamaan mahdollisuus maksuttomaan harrastukseen joustavasti koulunpäivän yhteydessä. Harrastamisen mallin kerhoja on toteutettu lasten ja nuorten omien toiveiden pohjalta, ja niitä on toiminut parhaimmillaan lähes 40 joka Ruskon koululla.

Harrastuskerhojen suosio on ollut suurempaa alakouluikäisten kuin yläkouluikäisten keskuudessa. Ruskolla on osana hyvinvointisuunnitelman laatimista toteutettu kuntalaiskeskusteluja ja kyselyjä, joissa on noussut esiin huolia erityisesti nuorten liikennekäyttäytymiseen liittyen. Tarvetta vaikuttavaan liikennekasvatukseen on viestitty myös opetustoimesta sekä nuorisopalveluista. Nuorte itse ovat toivoneet osana kuntalaiskyselyä monipuolista tekemistä kunnan alueella. Avoimet nuorisotilat ovatkin olleet Ruskolla suosittuja, mutta ne eivät tavoita kaikkia nuoria.

Moottoripajat ovat nuorten harrastuspaikkoja, joissa moottoreiden kanssa puuhailun lisäksi on saatavilla tuttuja ja turvallisia aikuisia. Nuoret, jotka ovat vaarassa jäädä työ- ja koulutuspalvelujen ulkopuolelle, saavat myös moottoripajoista vahvaa sosiaalista ja moniammatillista tukea ja ohjausta sekä työkokemusta. 

Lasten ja nuorten keskuksen koordinoimia moottoripajoja on 35 ympäri Suomea. Toimintaa on nuorimmillaan 10–12-vuotiaille ja vanhimmat pajalaiset ovat nuoria aikuisia. Moottoripajat voivat olla pienryhmätoimintaa, yhteistyötä koulujen ja oppilaitosten kanssa tai kaikille avoimia nuorisotiloja. Malleja on monia ja ne ovat muovautuneet vastaamaan paikkakuntien tarpeita. Pajatoiminnan ydin on nuoren ulkopuolisuuden ehkäisy, kokonaisvaltaisen kasvun tukeminen ja sosiaalinen vahvistaminen. Toimintaa on mahdollista kohdentaa erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten pariin. Lisäksi pajoilta saa esimerkiksi liikennekasvatusta ja tukea opintoihin.

Lasten ja nuorten keskus koordinoi moottoripajatoimintaa valtakunnallisesti. Paikallisina yhteistyökumppaneina ovat toiminnan periaatteisiin ja tavoitteisiin sitoutuneet paikalliset järjestöt, seurakunnat, kunnat tai muut moottoripajatoimintaa toteuttavat tahot. Lasten ja nuorten keskus tarjoaa pajoille mm. koulutusta, materiaalia, valtakunnallisia tai alueellisia tapahtumia, Moottoripaja-brändin sekä tukea rahoitusmalleihin liittyvissä kysymyksissä. Paikallisten moottoripajojen kanssa allekirjoitetaan yhteistyösopimus, jonka avulla sovitaan mm. valtakunnallisten moottoripajan toimintaperiaatteiden mukaan toimimisesta. Moottoripajatoiminnasta vastaa paikkakunnalla siihen nimetty työntekijä. Moottoripajoilla huomioidaan myös ympäristökasvatus (kierrätys ja syntyvän jätteen lajittelu ja jatkokäsittely) ja turvallisuus- sekä vakuutuskysymykset.

Lasten ja nuorten keskuksen kanssa on neuvoteltu moottoripajayhteistyön aloittamisesta Ruskolla osana harrastamisen Ruskon malli -hanketta. Moottoripajatoiminnan käynnistämisestä on keskustelu yhdessä hyvinvointitoimialan ja perusopetuksen, erityisesti yläkoulun, kanssa. Tarvittavat tilat toiminnalle on ajateltu järjestyvän ainakin alkuun yläkoulun teknisestä tilasta. Toiminnan käynnistämiseksi on tarpeen kartoittaa yhdistys- tai yritystoimija, joka ottaa hallinnoitavakseen pajan ohjaajat ja koordinoitavakseen käytännön toiminnan. Lisäksi käynistämiseen tarvitaan alaan liittyviä tarvikkeita ja tavaroita.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta merkitsee tietoonsa saatetuksi moottoripajatoiminnan suunnitelmat ja valtuuttaa hyvinvointijohtajan allekirjoittamaan yhteistyösopimuksen asiaa koskien Lasten ja nuorten keskuksen kanssa. Lisäksi lautakunta valtuuttaa hyvinvointijohtajaa kartoittamaan ja neuvottelemaan yhdistys- tai yritystoimijoiden kanssa näiden halukkuudesta moottoripajatoiminnan koordinaation hoitamiseen osana harrastamisen mallia sekä hankkimaan tarvittavat muut palvelut, tarvikkeet ja tavarat toiminnan käynnistämiseksi.

Päätös

Päätettiin ehdotuksen mukaisesti.