Tekninen lautakunta, kokous 9.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Valtuustoaloite kunnan liittymiseksi HINKU foorumiin

RUSDno-2023-117

Valmistelija

  • Mika Heinonen, Tekninen johtaja, mika.heinonen@rusko.fi

Perustelut

Ruskon vihreiden valtuustoryhmä on tehnyt seuraavan sisältöisen aloitteen 

'Me Ruskon vihreiden valtuustoryhmä haluamme edelleen Ruskon kunnan hakevan osallisuutta HINKU 
(hiilineutraalit kunnat)-foorumiin. Teimme valtuustoaloitteen aiheesta jo vuonna 2017. Tallöin Ruskon kunta päätti olla hakematta, vaikka edellytykset täyttyivät. Perusteluiden mukaan kunnassa halutaan tehdä "omannäköistä" ilmastotyötä, mutta miten se eroaa Hinku-kuntien ilmastotyöstä, jäi päätöksessä erittelemättä. 
Kunnat kilpailevat tulevaisuudessa yhä kovemmin palveluista, yrityksistä ja asukkaista. HINKU-kuntana Rusko parantaisi omaa asemaansa tässä kilpailussa osoittamalla hoitavansa vastuullisesti oman osuutensa ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä, johon Suomi on Pariisin sopimuksessa sitoutunut.'

Aloite on oheismateriaalina.

 Tekninen lautakunta 23.5.2018 § 55 on kokouksessaan päättänyt: 'Tekninen lautakunta esittää kunnanhallitukselle ja valtuustolle valtuustoaloitetta koskien, ettei Ruskon kunnan ole tarpeellista liittyä Hinku kunnaksi, koska Ruskon kunta on saavuttanut hyviä tuloksia ilman sitoutumistakin. IIda Salonen on esittänyt asiasta eriävän mielipiteen'

Oheismateriaalina on vuoden 2018 aloitteen käsittely.

paastot.hiilineutraalisuomi.fi sivustolla voi seurata kaikkien Suomen kuntien päästömääriä, sekä mistä eri päästöt syntyvät. Ruskon päästöt per asukas vuodesta 2007 verrattuna ennakkotietoon 2021 on -28 % mikä on hyvä tulos samankokoisiin kuntiin verrattuna.

Ruskon kuntaan ollaan käynnistämässä ympäristösuunnitelma tämän vuoden aikana. Oheismateriaalina Ruskon kunnan CO2 raportti 2023.

Hinku foorumi ei ole ainoa toimintamalli energian ja ympäristöystävällisessä toiminnassa. Moni kunta on liittynyt esimerkiksi kunta-alan energiatehokkuussopimukseen, joka on useasti ehtona valtion energiatukien saamiseksi. Toimintamalli on hyvin samanlainen kuin HINKU foorumissa.

Liittyvä kunta sisällyttää energiatehokkuuden jatkuvan parantamisen osaksi käytössä olevia tai käyttöön otettavia johtamisjärjestelmiä tai toimintasuunnitelmia. Liittyvä kunta asettaa liittyessään ohjeellisen energiamääräisen (MWh) tehostamistavoitteen kaudelle 2017–2025

Energiatehokkuussopimukset ovat tärkeä osa Suomen energia- ja ilmastostrategiaa ja ensisijainen keino edistää energian tehokasta käyttöä Suomessa.

Vastuullinen ja tehokas energiankäyttö vähentää ilmastonmuutosta aiheuttavia hiilidioksidipäästöjä. Energiansäästöä ja energiatehokkuutta on edistetty valtion ja toimialojen välisillä sopimuksilla jo 1990-luvulta lähtien.

Tavoitteiden saavuttamiseksi liittyjä sitoutuu seuraaviin asioihin, kun se on teknisesti ja taloudellisesti sekä terveys-, turvallisuus- ja ympäristönäkökohdat huomioon ottaen mahdollista:

  • Toiminnan organisointiin ja suunnitteluun.
  • Energiankäytön tehostamismahdollisuuksien selvittämiseen.
  • Kustannustehokkaiden energiankäytön tehostamistoimien toteuttamiseen.
  • Energiatehokkuuden huomioon ottamiseen suunnittelussa ja hankinnoissa.
  • Henkilökunnan koulutukseen ja energiatehokkuusasioiden viestintään.
  • Vuosittaiseen raportointiin.
  • Liittynyt kunta pyrkii uuden energiatehokkaan teknologian käyttöönottoon ja lisäämään uusiutuvien energialähteiden käyttöä.
  • Liittynyt yritys tai kunta raportoi vuosittain edellisen vuoden energiankäytöstä ja siihen liittyvistä tehostamistoimista sekä muista liittyvien toimien toteutumisesta energiatehokkuussopimusten seurantajärjestelmään.

Jokainen energiatehokkuussopimukseen liittyvä kunta toteuttaa toimia omista lähtökohdistaan ja sitoutuu tekemään parhaansa tavoitteen saavuttamiseksi.

Tämä energiatehokkuussopimukseen liittyminen olisi kunnalle hyödyllistä tässä tilanteessa mm. Merttelän öljylämmityksestä luopumiseen olisi mahdollista saada valtion tukea.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Heinonen, Tekninen johtaja, mika.heinonen@rusko.fi

Tekninen lautakunta päättää ettei Ruskon kunnan ole tarpeellista liittyä Hinku kunnaksi, koska Ruskon kunta on saavuttanut hyviä tuloksia ilman sitoutumistakin.

Tekninen lautakunta päättää Ruskon kunnan liittyvän Motivan energiatehokkuussopimukseen.

Päätös

Päätösehdotuksen mukaisesti.