Tekninen lautakunta, kokous 9.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 26 Vesihuoltolaitoksen toimintakertomus vuodelle 2022

RUSDno-2023-122

Valmistelija

  • Mika Heinonen, Tekninen johtaja, mika.heinonen@rusko.fi

Perustelut

 

Ruskon kunnan vesihuoltolaitos on vuoden 2015 alusta eriytetty kirjanpidolliseksi taseyksiköksi, joka vastaa vesihuoltolain mukaisesta vesihuollon järjestämisestä Ruskon kunnassa vesihuollon toiminta-alueella. Vuoden 2019 alusta hulevesiverkosto on eriytetty vesihuoltolaitokselta omaksi tulosyksiköksi teknisen toimen tulosalueen alle, maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti. Kunnaninsinööri on laatinut vesihuoltolaitokselle riskienhallintasuunnitelman ja suunnitelma on hyväksytty teknisen lautakunnan kokouksessa.

HALLINTO

Vesihuoltolaitos kuuluu Ruskon kunnan teknisen lautakunnan alaisuuteen ja on osana teknisen toimialan toimintaa. Teknisen toimialan toimialajohtajana toimii tekninen johtaja. Vesihuoltolaitoksen toiminnasta vastaa kunnaninsinööri, varavastuuhenkilönä talousveden laadun seurannassa on kiinteistöhoitaja. Vesihuoltolaitos-tulosalueella työskentelee 2,5 vakituista työntekijää. Laskutuksen ja liittymissopimukset hoitaa tekninen sihteeri. Tiedottamisessa noudatetaan mahdollisia kunnan tiedottamisohjeita sekä 2021 päivitettyä Ruskon kunnan vesihuollon erityistilanteiden varautumissuunnitelmaa. Tiedotusvastaavana toimii kunnaninsinööri. Päätösvalta vesihuoltolaitoksen asioissa on pääsääntöisesti teknisellä lautakunnalla ja sen alaisilla viranhaltijoilla. Vesihuoltolaitoksen taksoista ja maksuista päättää, sekä toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet asettaa Ruskon kunnanvaltuusto.

VESIHUOLTOLAITOS

Talousvesi

Ruskon kunnan vesihuoltolaitoksen vedenhankinta perustuu kolmeen pohjavedenottamoon.  Ruskon vesihuoltolaitos ottaa tarvitsemansa veden vuonna Ruskolla olevan Antitalon sekä Vahdolla olevista Kangenmiekan ja Vesihuhdan vedenottamoista. Turun vesilaitos toimittaa pienellä yhteydellä talousvettä yhdysvesijohdon välityksellä Vahdon vesilaitokselle.

 

 

Jätevesi

Ruskon kunnan jätevedet johdetaan Ruskon kunnanosasta käsiteltäviksi Turun seudun puhdistamon Kakolan puhdistamolle. Sopimus jäteveden johtamisesta on voimassa toistaiseksi.

Turun jätevedenpuhdistamo on Turun Kakolanmäessä, kallion sisälle rakennettu jätevedenpuhdistamo. Se puhdistaa 300 000 asukkaan jätevedet ja on Suomen kolmanneksi suurin jätevedenpuhdistamo. Puhdistamon palveluntuottajana toimii Turun seudun puhdistamo Oy, joka on kuntien omistama ja Ruskon on yhtiön osakas. Puhdistamon ansiosta Turun seudun jätevesien aiheuttama kuormitus mereen vähentynyt yli 50 %, koska jätevedet puhdistetaan tehokkaasti. Jätevesien lika-aineet poistetaan puhdistusprosessi lietteenä ja toimitetaan Topinojan biokaasulaitokselle.

Vahdon oma jätevedenpuhdistamon toiminta on lopetettu 2013 siirtoviemärin rakentamisen jälkeen.

VEDEN KULUTUS JA MYYNTI

Vesihuoltolain mukaisesti vesihuollon ja viemäröinnin maksujen tulee olla sellaiset, että pitkällä aikavälillä voidaan kattaa vesihuoltolaitoksen uus- ja korjausinvestoinnit ja kustannukset. Maksuihin saa sisältyä enintään kohtuullinen tuotto pääomalle. Käyttömaksu peritään kiinteistön käyttämän veden ja poisjohdettavan jäteveden määrän perusteella. Käyttömaksu vuonna 2022 oli talousvedellä 1,50 €/m3 (alv 0 %) ja jäteveden käyttömaksu oli 2,40 €/m3 (alv 0 %). Lisäksi peritään perusmaksua, jonka suuruus määräytyy vesimittarin koon mukaan.  Talousvettä toimitettiin vuonna 2022 yhteensä 2 097 kiinteistöön ja asiakkaille myyty vesimäärä oli 304 284 m3. Verkostoon pumpattu vesimäärä oli 347 969m3. Myydyn ja pumpatun vesimäärän erotus johtuu kenttien jäädytyksistä, laitteiden huuhteluista sekä vesijohtovuodoista. Talousveden myyntitulot perusmaksuineen vuonna 2022 olivat 523 243 € sekä muut tulot olivat 6 388 €. Uusia vesiliittymis sopimuksia tehtiin 11 kappaletta (sisältyy kokonaismäärään). Vuonna 2022 jätevettä johdettiin puhdistettavaksi 284 523 m3 sisältäen hule- ja vuotovesiä. Asiakkailta laskutettiin 205 096 m3. Uusia viemäriliittymissopimuksia tehtiin 40 kappaletta (joista 25 JV-osuuskunnista siirtyneitä). Jäteveden myyntitulot perusmaksuineen olivat 578 475 € sekä muut myyntitulot 500 €.

INVESTOINNIT JA KUNNOSSAPITO

Investoinnit

Vesihuoltolaitoksen investointeihin oli varattu 290 000 €. Vesihuollon seurannan ja järjestelmien kehittämistä, jätevesiviemärien saneeraus ja osuuskuntien vastaanotto. Lisäksi Päällistönmäen ja Valkiavuoren kunnallistekniikan rakentamista vesihuollon osalta. Hankkeita ei pystytty toteuttamaan kuin 112 000 eurolla, johtuen urakoitsijapulasta jätevesilinjojen saneerauksessa ja Valkiavuoren vesihuollon siirtymisestä vuodelle 2023. Myöskään Ahola-Ojanto ja Ketunluolan kaava-alueet eivät edenneet.

Kunnossapito

Vesihuoltolaitoksen kunnossapidosta vastaa 2,5 työntekijää, tarvittaessa apunaan kiinteistöhoidon työntekijöitä. Varallaolo hoidettiin kiinteistöhoidon päivystyksen kautta. Vesijohtoverkostoa on 195 kilometriä ja viemäriverkostoa 84 kilometriä viettoviemäriä, sekä 81 kilometriä paineviemäriä. Jätevedenpumppaamoita on 24 kappaletta ja sadevedenpumppaamoita 3 kappaletta. Vesilaitoksella on päivittäistä huolto- ja säätötoimenpiteitä. Vesihuoltolaitoksen tekniikan toimintaa ohjataan ja seurataan Key-aqua kaukovalvontaohjelmistolla.

TALOUS

Ruskon kunnan vesihuoltolaitoksen tuotot vuonna 2022 oli 1 108 605 € sekä toimintakulut 774 892 €.

Vesihuoltolaitoksen vuosikate on 187 834 €. Vesihuoltolaitoksen tilikauden tulos on suunnitelman mukaisten poistojen (288 396 €) ja liiketoiminnan tulos muiden kulujen jälkeen -38 508 €. Vesihuoltolaitoksen kirjanpidossa on huomioitu korvaus jäännöspääomasta eli korkoa kunnan sijoittamalle peruspääomalle 145 782 €, jolloin tilikauden alijäämä on – 100 562 €.  Tulos on kuitenkin 13 % parempi kuin talousarviossa alun perin. Tulevaisuudessa vesihuoltolaitoksen kustannusrakennetta tulee tarkastella, jotta vesihuoltolaitoksen toiminta on kestävällä pohjalla.

VUODEN 2022 TAVOITTEIDEN TOTEUTUMINEN

Veden myynti väheni koronan päättymisen vuoksi ja lisäksi sähkökustannusten kasvun vaikutus näkyy tuloksessa. Tavoitteena oli etäluettavien vesimittareiden vaihtamisen jatkaminen. Tavoitteesta jäätiin, alkuvuoden korona tilanteen takia. Työmailla ei tapahtunut loukkaantumisia vuonna 2022.

VESIHUOLLON YHTEISTYÖ JA VIREILLÄ OLEVAT HANKKEET 

Turun seudun veden kanssa on neuvoteltu varavesiyhteyden saamiseksi Antintalon vedenottamolle. Hiekkaesisuodatuksen rakentaminen Vahdon vesilaitokselle rautamangaanin poistamiseksi. Siirtoviemäri linjauksen muuttaminen Turun ja Raision puolella, sekä putken saneeraus. Ruskon kunnan alueella olevien jätevesiosuuskuntien ottaminen osaksi kunnan verkostoa.

Toimintakertomus on oheismateriaalina

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Heinonen, Tekninen johtaja, mika.heinonen@rusko.fi

Tekninen lautakunta hyväksyy vesihuoltolaitoksen toimintakertomuksen.

Päätös

Päätösehdotuksen mukaisesti.