Tekninen lautakunta, kokous 9.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 25 Aloite sisäilma-asioiden taustatietojen julkistamisesta

RUSDno-2023-109

Valmistelija

  • Mika Heinonen, Tekninen johtaja, mika.heinonen@rusko.fi

Perustelut

Hanna Salmela, Anna Huttunen ja Henri Remander esittivät 30.5.2022 valtuusto aloitteen sisäilma-asioiden taustatietojen julkistamiseksi ja kunnan sisäilmaselvitysprosessin päivittämiseksi.

Aloite on oheismateriaalina. Aloitteen sisältö on seuraava:

'Aloite sisäilma-asioiden taustatietojen julkistamiseksi ja kunnan sisäilmaselvitysprosessin päivittämiseksi

Esitämme, että

1) valtuustolle, hallitukselle ja lautakunnalle tai vast. käsittelevälle luottamuselimelle tuodaan rakennusten ja sisäilma-asioiden käsittelyä varten riittävät taustatiedot ajoissa. Tämä sisältää myös kirjanpidon saaduista sisäilmailmoituksista sisältöineen ko. kohteesta, mahdolliset tehdyt kartoitus- ja tutkimusraportit sekä tiedot tutkimusten tekijän pätevyydestä.

2) Kunta pyrkii sisäilma-asiatietojen antamiseen hyvissä ajoin, viimeistään esityslistan mukana, päätöksentekoprosessiin sekä käyttäjien tiedottamiseen avoimesti tilanteesta ja tuloksista.

 3) Ruskon kunnan sisäilmaselvitysprosessin ja sisäilmatyöryhmän työskentelyn kuvauksen päivitys nykylainsäädännön ja Valviran ohjeistuksen mukaiseksi on toteutettava ja sille on asetettava määräaika. Määräaika voidaan määrittää lautakunnassa, mutta siihen on resurssoitava aika, määritettävä määräaika ja sen valmistuttua esitän myös prosessikuvauksen ja sisäilmatoimintamallin julkistamista kunnan nettisivuilla kuntalaisille. Kuntalaisille on ohjeistettava avoimesti ja selkeästi, miten toimia, jos epäilee sisäilmaongelmaa esim. päiväkodissa tai koulussa.'

Tekninen lautakunta on päivittänyt 9.6.2022 § 61 Ruskon kunnan sisäilmaohjeen jossa todetaan sisäilma prosessin eteneminen. Sisäilmaohjeessa on kattavat toimintamallit eri työntekijöille ja toimijoille sisäilmatilanteissa. Päätöksentekijöitä ei suoranaisesti ole huomioitu ohjeessa, tämä tulisi ottaa huomioon ja päivittää ohje sellaiseksi, että myös päätöksen tekijöiden rooli ongelmatilanteessa tulisi huomioida. Ruskon kunnan sisäilmaohje perustuu Valviran ohjeistukseen. Tekninen lautakunta on ensisijaisesti päättäjätaho, joka käsittelee sisäilmatyöryhmän asioita. 

Oheismateriaalina vuonna 2022 päivitetty Ruskon kunnan toimintaohje sisäilmaongelmissa.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Heinonen, Tekninen johtaja, mika.heinonen@rusko.fi

Tekninen lautakunta päättää päivittää Ruskon kunnan sisäilmaohjeen, huomioiden päätöksen tekijöiden rooli ongelmatilanteissa. 

Päätös

Päätösehdotuksen mukaisesti.