Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 26.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 38 Merttelän koulun lakkauttaminen itsenäisenä yksikkönä

RUSDno-2023-189

Valmistelija

  • Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi

Perustelut

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, 26.4.2023

Yleistä:

Merttelän koulussa opiskelee lukuvuonna 2022-2023 63 oppilasta. He sijoittuvat luokka-asteille 2.-5. Ekaluokkalaisia oppilaita Merttelässä ei ole, ei myöskään 6. luokkalaisia.

Lautakuntakäsittelyä asiaan liittyen:

Merttelän koulun oppilasennustetta käsiteltiin lautakunnan kokouksessa 22.8.2018 ja silloin tuotiin esille huoli laskevasta oppilasmäärästä.

Merttelän koulun oppilasennuste lv 2019 – 2022

 

Merttelän  koulun tulevan kolmen lukuvuoden oppilasmäärämuutokset

siirtyy Maunun yläkouluun edellisen lukuvuoden päättyessä

aloittaa Merttelän koulussa uuden lukuvuoden alkaessa

muutos

lv 2019-2020

 9 oppilasta

10  oppilasta

+ 1 oppilasta

lv 2020-2021

11       oppilasta

5  oppilasta

-6   oppilasta

lv 2021-2022

11       oppilasta

5 oppilasta

 -6 oppilasta

muutos

 

 

-11  oppilasta

 

Tähän ennusteeseen pohjautuen sekä lukuvuodelle 2019-2020 että 2020-2021 koulua markkinoitiin luonto- ja liikuntapainotteisuuden puolesta. Kumpanakaan lukuvuotena tämä toiminta ei tuottanut toivottua tulosta. Kunnan tonttitarjonta suuntautuu etäämmälle Merttelän koulusta eikä vapaaehtoisia perheitä tämän toiminnan kautta saatu houkuteltua Merttelän kouluun kuin muutama oppilas/lukuvuosi. Perheet halusivat valita koulukeskuksen koulun.
Sekä syksyllä 2020 että syksyllä 2021 Merttelässä aloitti ekaluokkalaisia, joiden kouluksi kunta osoitti Merttelän, vaikka perheiden ensisijainen toive oli Hiidenvainion koulu.
Perusteena tähän oli väistötilaratkaisut Maunun koulun peruskorjauksen ja laajennuksen aikana.

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päätti 23.3.2021 §25, että lukuvuonna 2022-2023 Merttelän koulussa ei aloita oma 1.lk vaan Hiidenvainion kouluun sijoittuu kolme 1.luokkaa. 
Lisäksi lautakunta päätti, että yhdysluokkia muodostettaessa toimitaan niin, että kolmen vuosiluokka-asteen yhdysluokkaratkaisua ei järjestetä.
Tämän päätöksen myötä seitsemän oppilasta siirtyi Kirkonkylän koulun 6. luokkalaisiksi lukuvuodelle 2022-2023.

Keväällä 2021 jätettiin kaksi toisistaan riippumatonta valtuustoaloitetta, joissa esitettiin pitkän tähtäimen suunnitelman tekemistä varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen.
Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päätti 17.6.2021 kokouksessaan § 60, että Ruskon varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkon selvitys- ja suunnitelmatyöhön hankitaan kunnan ulkopuolelta henkilö tai yritys koordinoimaan työtä.
Varhaiskasvatusjohtaja ja johtava rehtori pyysivät syyskuussa 2021 eri tahoilta selvitystyöhön liittyvät alustavat hinta-arviot. Alustavat tarjoukset saatiin  Vertikal Oy.lta, WSP Finland Oy:ltä sekä Mika Rantaselta.
Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päätti valita etukäteen saatujen alustavien tarjousten ja kokouksen alussa tarjoajien antamien tarkempien selvitysten perusteella varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkon selvitys- ja suunnitelmatyön tekijäksi Vertikal Oy:n. Asiaa kannattivat yksimielisesti kaikki lautakunnan jäsenet. Selvitystyö käynnistettiin vuoden 2022 alussa. 
Vertikal Oy:n tekemässä pitkän tähtäimen suunnitelmassa(luovutettu lautakunnalle 15.6.2022) suositellaan, että oppilaat keskitetään Ruskon keskustan alueella Hiidenvainion ja Kirkonkylän kouluun, koska Merttelän koulun luonnollisen oppilaaksi ottoalueen väestökehitys ei tue rakennuksen ylläpitoa kouluna.
​​​Lautakunta käsitteli suunnitelmaa kokouksessaan 31.8.2022 §74 ja hyväksyi päätösesityksen:
Merttelän koulun tilanteesta ja tulevasta käytöstä on tehtävä päätös syksyllä 2022 ennen seuraavan kevään oppilaaksi oton alkua. Palveluverkkoselvityksen seurauksena tulevat muutos- ja korjausehdotukset tuodaan lautakuntaan tarkempina esityksinä syksyn 2022 aikana. 
Pykälän esittelytekstin yhteydessä on ollut liitemateriaalina palveluverkkoselvitys kokonaisuudessaan.

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päätti 14.9.2022 §81, että lukuvuonna 2023-2024 Merttelän koulussa ei aloita oma 1.lk vaan Hiidenvainion kouluun sijoittuu kolme 1.luokkaa.
Syksyn 2021 kyselytutkimus huoltajille osoitti, että 5-6 oppilasta/ ikäluokka olisi valinnut Merttelän koulun lähivuosina lapsen koulutyön alkaessa.
Kyseinen oppilasmäärä on liian pieni luokan muodostamiseen.
Lautakunta on 14.9.2022 §82 tehnyt päätöksensä Ruskon kunnan hallintosääntö § 24 mukaan:
Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päättää perustellusta, opetuksen järjestämiseen liittyvästä, syystä tapahtuvasta opetuksen järjestämispaikan vaihtamisesta.
Lautakunta on ollut myös tietoinen siitä, että kunnanvaltuusto päättää kouluverkosta.
Lautakunta on ollut yksimielinen päättäessään 14.9.2022 opetuksen järjestämisestä Kirkonkylän koulussa. Asiasta on keskusteltu 23.3.2021 alkaen käytännössä jokaisessa lautakunnan kokouksessa, jossa esillä on ollut pykälä koskien Merttelää ja perusopetuksen järjestämistä Ruskon kunnan osassa.
 

Pedagogisia seikkoja:

Lautakunta on huomioinut lapsiin vaikuttavia asioita seuraavasti:

·         oppilailla on koulukeskuksen koulussa mahdollisuus saada opiskeluhuollollisia palveluita paremmin, kun kuraattori- ja psykologipalvelut sekä psykiatrinen sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja ovat tavoitettavissa viikon jokaisena päivänä

·         oikeus kolmiportaiseen tukeen jokaisena viikon koulupäivänä toteutuu paremmin, kun erityisopetus keskittyy KK- ja HV-kouluun

·         valinnaisainetarjotin on Kirkonkylän koulussa luokilla 4.-6. monipuolisempi

·         oppilaat tutustuvat paremmin jo alakoulussa tuleviin yläkoulun luokkakavereihinsa

·         suurella osalla siirtyvistä oppilaista koulumatka lyhenee, osalla tosin myös pitenee

·         uuden luokan koko yhdysluokalta siirtyvien oppilaiden kohdalla ei kasva liian suureksi (23-25 oppilasta/lk)

·         yleisopetuksen luokat ovat ikäluokittain ja jokaisella luokalla opetetaan yhtä vuosiluokkaa

·         päätöksen jälkeen kaikilla kodeilla on selvyys siitä, missä koulutoiminta tapahtuu Ruskon kunnanosassa tulevina lukuvuosina= Hiidenvainio luokat 1.-2. ja Kirkonkylä luokat 3.-6.

Lähikoulun osoittamisjärjestelyt:

Perusopetuslain 6§ mukaan opetus tulee kunnassa järjestää siten, että oppilaiden matkat ovat asutuksen, koulujen ja muiden opetuksen järjestämispaikkojen sijainti sekä liikenneyhteydet huomioon ottaen mahdollisimman turvallisia ja lyhyitä.
Kunta osoittaa oppivelvolliselle ja muulle tässä laissa tarkoitettua opetusta saavalle 1 momentin mukaisen lähikoulun tai muun soveltuvan paikan, jossa tämän lain 4 §:n 1 ja 2 momentin mukaisesti annetaan opetusta sellaisella oppilaan omalla kielellä, jolla kunta on velvollinen opetusta järjestämään.
Kunta voi perustellusta opetuksen järjestämiseen liittyvästä syystä opetuskieltä muuttamatta vaihtaa opetuksen järjestämispaikkaa.
Ruskon kunnassa kouluilla ei ole oppilasalueita. Kaikki koululaiset ovat perusopetuksen oppilaita, joille opetuksen järjestäjä (kunta) perusopetuslain 6 §:n mukaisesti määrää lähikoulun. Tämä lähikoulu voi olla muukin koulu kuin etäisyydeltään lapsen kotia lähinnä oleva koulu.
Merttelän koulun lukuvuoden 2022-2023 63 oppilaasta noin puolet on aloittanut koulutyönsä poikkeuksellisesti Merttelän koulussa Hiidenvainion koulun sijaan väistötilatarpeen niin vaatiessa Maunun koulun peruskorjauksen aikana.
Väistötilatarve on poistunut ja koulukeskuksen tilaratkaisut mahdollistavat oppilaiden sijoittumisen koulukeskukseen.
 

Kustannusvaikutukset:

Vertikal Oy:n perusopetusta koskevassa pitkän tähtäimen selvityksessä todetaan, että mikäli Merttelän koulu jatkaa toimintaansa kolmen opettajan voimin lukuvuonna 2023-2024, se edellyttää yhden luokanopettajan rekrytoinnin HV/KK-kouluun.
Tämä perustuu siihen, että yläkouluun siirtyy Kirkonkylän koulusta kaksi 6. luokkaa lukuvuoden 2022-2023 päättyessä ja lukuvuoden 2023-2024 alkaessa koulutyön aloittaa kolme ekaluokkaa.
On myös huomioitava, että fölin liikennöintimaksut Ruskolla ovat huomattavat ja kuljetusten poistuminen Hiidenvainion kuljetuspaikan ja Merttelän koulun välillä tuo mukanaan mahdollisuuden uusiin koulukuljetusjärjestelyihin.
Yhteenlaskettu säästö yhden luokanopettajan palkasta sivukuluineen (50000€) sekä kuljetusjärjestelyiden uudelleen organisoinnista (101000€) on noin 150000€.
Kunnassa on toteutettu viime vuosina merkittäviä investointeja: keskuskeittiön peruskorjaus ja laajennus v.2019 sekä Maunun koulun peruskorjaus ja laajennus v. 2022.
Karhukallion päiväkodin peruskorjaus/uudisrakentaminen on suunniteltu alkavan vuonna 2023.
 

Esiopetuksen väistötila:

Vertikalin selvityksessä esitetään, että Merttelän tiloja voidaan hyödyntää väistötilana varhaiskasvatuksen esikouluikäisille päiväkodin peruskorjauksen yhteydessä tai alakoululle vastaavassa tilanteessa.
Koulun tiloja voi hyödyntää myös kerhotilana, nuorisotilana tai muuna kuntalaisia palvelevana tilana. (yhdistykset/yksityisyritykset).
Ruskon keskustan Karhukallion päiväkodin peruskorjaus/uudisrakentaminen on suunniteltu alkavan vuoden 2023 aikana.
Osa Merttelän koulun tiloista soveltuu kunnan esikouluikäisten väistötiloiksi sen ajan, kun Karhukallion päiväkoti on suljettuna.
Tilojen käyttömahdollisuudesta päätetään terveystarkastajan lausuntoon perustuen.
Esikouluikäisten väistötila-aikavaraus on lukuvuosille 2023-2024 ja 2024-2025.
 

Tiedottaminen, vaikuttamismahdollisuudet ja kuuleminen kevätlukukaudella 2023:

-          kunnanhallitus 23.1.2023 §22: kuntalaisaloitteen käsittelyn yhteydessä kunnanhallitus päätti, että aloite käsitellään siinä yhteydessä, kun Merttelän koulua koskevia ratkaisuja tehdään

-          oppilashuoltohenkilökunnan vierailut Merttelän luokissa 2. ja 3. viikolla 7

-          oppilashuoltohenkilökunnan vierailut Merttelän luokassa 4.-5. viikolla 9 ja 10

-          Kirkonkylän koulun rehtori ja johtava rehtori Merttelän koulun luokissa tiistaina 14.3.

-          Merttelän koulun opetushenkilökunta Kirkonkylän koulun opekokouksessa

            tiistaina 14.3., johtava rehtori läsnä

-          kuntalaisten mahdollisuus ilmaista kantansa ajalla 20.3.-31.3.2023 

           Merttelän koulun toiminnasta omana itsenäisenä yksikkönä (kunnan nettisivut)

-          Wilman kautta erillinen kysely Merttelän koulun oppilaiden huoltajille 20.3.-31.3.2023

-          vastauksia kuntalaisten esittämiin mielipiteisiin nettisivulla ke 12.4.2023

-          keskustelu- ja tiedotustilaisuus kyselytuloksista ja kannanotoista Merttelän koulussa ke 12.4.2023

-          opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan kokous ke 26.4.2023

-          ryhmäytymiset/tutustumiset Kirkonkylän koulun luokka-asteilla 5. ja 6. vko 18 alkaen

-          Merttelän koulun 2. ja 3. luokkalaisten tutustuminen Kirkonkylän kouluun vko 19

-          kunnanhallituksen käsittely 8.5.2023

-          kunnanvaltuuston päätös 29.5.2023

Oikaisuvaatimus, hallintovalitus ja Hallinto-oikeuden ratkaisu:

Merttelän koulun oppilaiden huoltajia tiedotettiin wilmaviestillä 19.9. päätöksestä, joka oli tehty 14.9.2022 kokouksessa.
Ajankohta perustuu siihen, että huoltajille haluttiin tuoda tiedoksi lautakunnan päätös wilman kautta.
Kaikki huoltajat eivät seuraa kunnan nettisivuja ja päätöksentekoprosessin etenemistä sieltä.
Oikaisuvaatimus päätöksestä saapui kuntaan 25.9.2022 ja se käsiteltiin lautakunnassa 12.10.2022.
Lautakunnan kokouksessa 12.10. kyseinen pykälä tarkastettiin ja lähetettiin edelleen kunnanhallituksen käsiteltäväksi.
Asia oli ensimmäisen kerran esillä kunnanhallituksessa 26.9., mutta koska oikaisuvaatimus oli käsittelemättä, asia siirtyi kunnanhallituksen kokoukseen 17.10.2022.
Pöytäkirjanote lautakunnan 12.10. 2022 kokouksesta oli 17.10.2022 kunnanhallituksen kokouksen liitteenä.
Valtuustossa lautakunnan tekemää päätöstä opetuspaikan vaihtamisesta käsiteltiin 14.11.2022.
Huoltajien tiedotus-/keskusteluilta pidettiin 10.11. Merttelän koulussa sekä teams-yhteyden kautta.
Kuntaan saapui 15.12.2022 Ruskon kunnanhallitukselle osoitettu Hallinto-oikeuden lausuntopyyntö.
Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan päätös 14.9.2022 §82 oli hallintovalituksen kohteena.

Turun hallinto-oikeus antoi 10.3.2023 päätöksensä todeten, että se hylkää opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan päätösten täytäntöönpanon kieltämistä koskevan hakemuksen.
Hallinto-oikeus totesi ratkaisussaan, että valituskelpoinen päätös on tehty valtuustossa 14.11.2022.
Hallinto-oikeuden päätöksessä todetaan, että Kuntalain §136 mukaan lautakunnan päätöksenteko on täytäntöönpanoa ja valmistelua, joten päätöksestä ei voi tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.
Sekä lautakunnan 14.9. että 12.10. asiaa koskevien pykälien päätösten oikaisuvaatimusohje tulee sen vuoksi poistaa.
Valtuuston lopulliseen päätökseen 29.5.2023 voidaan Kuntalain §135 mukaan hakea muutosta.

Henkilöstö:

Merttelän koulun opettajat ja ohjaaja jatkavat Ruskon kunnan palveluksessa Kirkonkylän koulussa.

Merttelän koulun rakennetutkimuksessa todettua

Huhtikuussa 2023 valmistuneet Merttelän koulun kosteus- ja sisäilmatekniset tutkimukset osoittavat, että rakennuksessa on merkittävää korjaustarvetta. Tekninen sektori kertoo raportin tulokset niiden valmistumisen myötä.
Terveystarkastaja antaa oman lausuntonsa Merttelän koulun rakennetutkimuksista.

Lapsivaikutukset:

Nykyiset luokat 2. ja 3. jatkavat samassa kokoonpanossa seuraavana lukuvuotena.
Yhdysluokan 4.-5. oppilaat sijoittuvat Kirkonkylän jo olemassa oleviin luokkiin siten, että kaveritoiveet on huomioitu oppilashuoltohenkilökunnan ja oppilaiden opettajan kartoituksessa.
Muodostuvien luokkien oppilasmäärä on 23-25.
Ruskon kunnanosan alakoulujen tilanne vakiintuu päätöksen myötä.
Joidenkin oppilaiden koulupäivien ja koulumatkojen pituudet pitenevät verrattuna tilanteeseen 1.8.2022.
Vastaavasti suuren osan oppilaista kohdalla nämä lyhenevät kodin sijaitessa lähempänä.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi

 

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta keskustelee laaditusta palveluverkkoselvityksestä sekä viranhaltijan selvitystyöstä liitemateriaaleineen.
Lautakunta esittää kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle päätettäväksi, että Merttelän koulun toiminta itsenäisenä yksikkönä päättyy 31.7.2023 ja että nykyisten Merttelän koulun oppilaiden lähikouluksi Merttelän koulun lakkauttamisen jälkeen määritellään Kirkonkylän koulu.

Päätös

§38 käsiteltiin §39 jälkeen

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen

Liitteet


Muutoksenhaku

Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.