Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 26.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 39 Kuntalaisaloite, Merttelän koulun säilyttäminen

RUSDno-2023-190

Valmistelija

  • Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi

Perustelut

Kuntalaisaloite.fi-palveluun on tehty 4.12.2022 seuraavan sisältöinen aloite:

” Merttelän koulu on perinteikäs, kymmeniä vuosia vanha kouluympäristö, jota on kuluneiden 40 vuoden aikana ainoastaan parannettu ja laajennettu huomioiden kuntaan suuntautuva lapsiperhevoittoinen positiivinen muuttoliike. Kunnassa jatketaan edelleen kaavoittamista juurikin lapsiperheille soveltuvaa lisärakentamista ajatellen, ja näin ollen koulutilojen riittävyys tulisi varmistaa tulevillekin vuosille. Kaavoitus keskittyy tällä hetkellä pääosin keskustan koulukeskuksen oppilaaksiottoalueelle, mutta jo nykyisellään keskustan koulujen ja varhaiskasvatusyksiköiden tiloissa on tiedostettu saneeraustarvetta, mahdollisten raitisilmaongelmien lisääntymistä oppilasmäärän kasvaessa, riittämättömyyttä liikuntatilojen suhteen sekä tarvetta lisäluokkatilojen muokkaamiseen.

Me allekirjoittaneet vetoamme päättäjiin Merttelän koulun toiminnan säilyttämiseksi, ja edelleen kehittämiseksi kieli- ja liikuntapainotteiseksi oppilaitokseksi, kunnan monimuotoisten ja houkuttelevien koulutusvaihtoehtojen aikaansaamiseksi. Kunnassa on jo vuonna 2018 tehty kansalaisaloite, jossa vaadittiin kieliluokkaa Ruskolle. Tällöin esitys on sivuutettu, mutta asia on edelleen ajankohtainen.

Pelkästään kunnan suunnittelemaan selvitystyöhön opetus- ja varhaiskasvatustilojen tulevien vuosien käytöstä kuluu enemmän euroja, kuin Merttelän lakkauttamisesta saataisi säästöä. Säästöä, jota ei ole kuntalaislle voitu toteen näyttää pyynnöistä huolimatta. Kunnan tulevien vuosien opetus- ja varhaiskasvatuksen tilatarpeet olisi mahdollista ratkaista ilman laajempia selvityksiä ja rakenteellisia muutoksia tai laajennuksia säilyttämällä Merttelän koulun koulutoiminta. Koulun toiminnan jatkuminen tulisi nähdä mahdollisuutena tarjota kuntalaisille valinnanvaraa, sen sijaan että toiminta alasajetaan ilman todennettavissa olevaa hyötyä.”

Kyseisen aloitteen osallistujaluettelossa on 298 nimeä.
Aloitteen vastuuhenkilöt: Marja Kouvonen, Päivi Kyynäräinen ja Terhi Rannikko.

Kunnanhallitus on 23.1.2023 §22 kuntalaisaloitteen käsittelyn yhteydessä päättänyt, että aloite käsitellään siinä yhteydessä, kun Merttelän koulua koskevia ratkaisuja tehdään.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta huomioi kuntalaisaloitteen päätöksenteon yhteydessä ja merkitsee aloitteen tietoonsa saatetuksi.

Päätös

§39 käsiteltiin ennen §38

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen


Muutoksenhaku

Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.