Kunnanhallitus, kokous 17.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 197 Merttelän koulun oppilaiden opiskelu lukuvuonna 2023-2024

RUSDno-2022-562

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi

Perustelut

Lukuvuonna 2022-2023 Merttelän koulussa opiskelee 2. luokka, 3. luokka sekä yhdysluokka 4.-5. 2.lk, 22 opp. , 3. lk, 23 opp. ja 4.-5.lk 17 opp. (11+6).
Oppilasmäärä on 62. Heistä 26 oppilasta kulkee koulubussilla Hiidenvainion koulun kuljetuspaikalta.

Kirkonkylän koulun tilaratkaisut mahdollistavat lukuvuoden 2022-2023 jälkeen Merttelän koulun luokkien 2. ja 3. siirtymisen Merttelän koulusta Kirkonkylän kouluun.
Yhdysluokalla opiskelleet 4.-5. luokkalaiset voivat jatkaa opiskeluaan 5.-6.lk:n oppilaina tässä ratkaisumallissa Kirkonkylän koulussa kyseisillä luokka-asteille lukuvuoden 2023-2024 alkaessa.
Luokkatilojen riittävyys on huomioitu yhdessä teknisen sektorin kanssa.
Yhdysluokan oppilaiden siirtyessä Merttelästä Kirkonkylään, luokka muuttuu alakoulun viimeiseksi tai kahdeksi viimeiseksi vuodeksi.
Merttelän koulun yhdysluokan oppilaita ei pystytä sijoittamaan samalle luokalle, mutta siirtymisen myötä oppilaat tutustuvat tuleviin yläkoulun luokkakavereihinsa jo 5./6. luokalla ja siirtyminen Maunun yläkouluun on siten helpompaa.
Valinnaisainevaihtoehdot ovat myös Kirkonkylän koulussa monipuolisemmat oppilasmäärän ollessa suurempi.
Oppilashuoltohenkilökunnan saavutettavuus paranee koulukeskuksessa.
Koulumatka pitenee hieman osalla oppilaista, mutta vastaavasti osalla oppilaista se lyhenee koulun muuttuessa Merttelästä Kirkonkylän kouluksi.
Koulukuljetukset Hiidenvainion ja Merttelän koulujen välillä jäävät pois.
Merttelän kuljetuksessa olleet muiden suuntien oppilaat voivat käyttää fölin koulukuljetuslinjoja koulumatkoillansa Kirkonkylän kouluun.

Mikäli Merttelän koulu jatkaa toimintaansa kolmen opettajan voimin lukuvuonna 2023-2024, se edellyttää yhden luokanopettajan rekrytoinnin HV/KK-kouluun.
Tämä perustuu siihen, että yläkouluun siirtyy Kirkonkylän koulusta kaksi 6. luokkaa lukuvuoden 2022-2023 päättyessä ja lukuvuoden 2023-2024 alkaessa koulutyön aloittaa kolme ekaluokkaa.
Jos Merttelä jatkaa kolmeopettajaisena kouluna lukuvuonna 2023-2024,
koulussa opiskelee silloin 3.lk, 4.lk ja 5.-6. lk.
Tässä ratkaisumallissa suurella osalla luokkien 3. ja 4. oppilailla jatkuu kuljetus Hiidenvainion ja Merttelän koulun välillä lukuvuoden 23-24 ajan.
Yhdysluokan oppilaat jatkavat tässä ratkaisumallissa yhden lukuvuoden pidempään Merttelän koulussa.
Pienemmän koulun toimintatavat jatkuvat tämän mallin jatkuessa.
 

Vertikal OY:n pitkän tähtäimen suunnitelmassa suositellaan, että oppilaat keskitetään Ruskon keskustan alueella Hiidenvainion ja Kirkonkylän kouluun ja Merttelän koulurakennukselle etsitään muuta käyttöä.
Merttelän tiloja voidaan hyödyntää väistötilana varhaiskasvatuksen esikouluikäisille päiväkodin peruskorjauksen yhteydessä tai alakoululle vastaavassa tilanteessa.
Koulun tiloja voi hyödyntää myös kerhotilana, nuorisotilana tai muuna kuntalaisia palvelevana tilana. (yhdistykset/yksityisyritykset)

 

Ehdotus

Esittelijä

Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi

Vertikal Oy:n palveluverkkoselvityksessä esitetty sekä pykälän esittelytekstissä tarkennettu suunnitelma koskien Merttelän koulun toimintaa tuodaan lautakunnalle tiedoksi.
Lautakunta keskustelee asiasta ja lähettää oman ehdotuksensa edelleen kunnanhallitukselle ja valtuustolle jatkokäsittelyä varten.
 

Päätös

Johtavan rehtorin kokouksessa antaman päätösehdotuksen mukaan:

Ruskon kunnan hallintosääntö § 24: Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päättää perustellusta, opetuksen järjestämiseen liittyvästä, syystä tapahtuvasta opetuksen järjestämispaikan vaihtamisesta. Lautakunta on tietoinen siitä että kunnanvaltuusto päättää kouluverkosta.


Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päättää, että Merttelän koulun oppilaiden opiskelun järjestäminen Kirkonkylän koulussa on perusteltua lukuvuodesta 2023–2024 alkaen perustuen Vertikal Oy:n sekä viranhaltijoiden selvitystyöhön.

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan näkemyksen mukaan etenkin pedagogiset seikat puoltavat opetuksen siirtämistä suurempaan yksikköön.
Mikäli Merttelän koulua hyödynnetään kunnan näkökulmasta taloudellisesti järkevällä tavalla, välittömät kustannussäästöt ovat yhden määräaikaisen opettajan vakanssin pois jäämineen sekä kahden koulubussin kuljetuskustannusten poistuminen (aamu- ja iltapäivä).

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta katsoo myös, että Merttelän koulua voidaan jatkossa käyttää mm. väistötilana kunnan rakennuskannan remonttien yhteydessä.
Lautakunta kuitenkin toivoo että lapset, jotka siirtyvät Merttelän koulusta Kirkonkylän kouluun lukuvuonna 2023–2024, eivät joudu siirtymään väistötiloihin alakouluaikanaan Merttelän kouluun.

Lautakunta lähettää asian edelleen kunnanhallitukselle ja valtuustolle tiedoksi ja huomioitavaksi.

 

 

Esteellisyys

Anna Huttunen

Valmistelija

Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi

Perustelut

Johtava rehtori on läsnä kokouksessa alustamassa asiaa.

Esityslistan oheismateriaalina on Vertikalin selvitys perusopetuksen osalta. 

Ehdotus

Esittelijä

Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää esittää valtuustolle, että Merttelän koulun oppilaiden opiskelu järjestetään Kirkonkylän koulussa lukuvuodesta 2023-2024 alkaen opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan esittämällä tavalla. 

Kunnanjohtaja antoi kokouksessa seuraavan päätösehdotuksen:

Kunnanhallitus päättää jättää asian pöydälle kunnes opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnalle osoitettu oikaisuvaatimus on käsitelty lautakunnassa.

 

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi kunnanjohtajan kokouksessa tekemän päätösehdotuksen.

Valmistelija

  • Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi

Perustelut

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta on 12.10.2022 § 94 käsitellyt 25.9.2022 opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnalle osoitetun oikaisuvaatimuksen koskien Merttelän koulun oppilaiden opiskelua lukuvuonna 2023-2024. (OPVA 14.9.2022 § 82) ja toteaa, että lautakunnan aiemmin tehtyä päätöstä ei ole syytä muuttaa. 

LIITE 1 Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan 12.10.2022 § 94 päätös koskien oikaisuvaatimusta
 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää esittää valtuustolle, että Merttelän koulun oppilaiden opiskelu järjestetään Kirkonkylän koulussa lukuvuodesta 2023-2024 alkaen opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan esittämällä tavalla. 

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.