Kunnanhallitus, kokous 7.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 160 Yhteistyösopimuksen Varsinais-Suomen työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta (TYP) hyväksyminen

RUSDno-2023-400

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Laki työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta tuli voimaan 1.1.2015. Työ- ja elinkeinoministeriö on asettanut monialaiselle yhteispalvelulle valtakunnallisen ohjausryhmän, joka asettaa yhteispalvelulle valtakunnalliset tavoitteet, seuraa ja arvioi yhteispalvelun toimeenpanoa ja ohjaa yhteispalvelun kehittämistä. Paikalliset johtoryhmät asettaa TE-toimisto. Verkostojen käytännön toimintaa johtavat verkostossa mukana olevien kuntien nimeämät henkilöt. Laki on muuttunut vuoden 2023 alusta. Olennaisin muutos on hyvinvointialueen tuleminen mukaan yhteispalveluun lakisääteisenä toimijana kuntien tilalle.

Monialaisen yhteispalvelun käytännön toiminta rakentuu johtoryhmävetoiselle verkostoyhteistyölle ja paikalliselle sopimiselle. Alueellisia TYP-verkostoja on 31, minkä lisäksi TYP-lakia toimeenpannaan 25 kuntakokeilualueella osana kokeilua. Toiminnasta, toimipisteistä, tarjottavista palveluista ja henkilöistä sovitaan yhteistyösopimuksessa, jonka verkoston johtoryhmä laatii. Johtoryhmässä ovat mukana työ- ja elinkeinotoimisto, kunnat, hyvinvointialue ja kela.

TYP-toiminnassa työttömän palvelutarpeen mukaisesti yhteensovitetaan julkisia työvoimapalveluja, sosiaali- ja terveyspalveluja, kuntoutuspalveluja sekä mahdollisesti muita työllistämistä edistäviä palveluja. Palvelu on tarkoitettu pidempään työttömänä olleille yhteispalvelua tarvitseville.

Työ- ja elinkeinoministeriö suosittelee, että kaikki TYP-alueen kunnat olisivat edelleen mukana kumppaneina verkostossa ja yhteistyösopimuksessa. Varsinais-Suomen TYP:n johtoryhmä yhtyy tähän sopimukseen. Yhteistyösopimus on valmisteltu Varsinais-Suomen TYP:n johtoryhmässä kevään 2023 aikana ja osapuolia pyydetään allekirjoittamaan sopimus syyskuun 2023 loppuun mennessä.

Esityslistan oheismateriaalina on Varsinais-Suomen TYP:n yhteistyösopimus vuosille 2023-2024.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä ja allekirjoittaa Varsinais-Suomen TYP:n yhteistyösopimuksen vuosille 2023-2024.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.