Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 17.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 47 Oikaisuvaatimus / maisematyölupa, Hiidenvainiontie 2

RUSDno-2023-418

Valmistelija

  • Niko Paloposki, rakennustarkastaja, niko.paloposki@rusko.fi

Perustelut

Asunto-Oy Tuorinaho on hakenut maisematyölupaa puiden kaatamiseksi (kaadettavat puut on merkitty oheismateriaalina olevaan Entti Oy:n raportin karttaan, s. 4-5). Myönnetystä maisematyöluvasta on jätetty oikaisuvaatimus.

Oikaisuvaatimuksen on jättänyt Lahtonen, Hellèn ja Laitinen, joita edustaa Asianajotoimisto Lasse Lahti Oy.

Lain mukaan valitusoikeus maisematyöluvasta määräytyy seuraavasti (MRL 192 §): Valitusoikeus maisematyölupaa ja rakennuksen purkamislupaa koskevasta päätöksestä on: 1) sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa; 2) kunnan jäsenellä; sekä 3) kunnalla ja naapurikunnalla, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa.

Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan, että lupapäätös tulee kumota siltä osin kuin sillä on myönnetty lupa Asunto-Oy Tuorinahon yhtiökokouksen pöytäkirjassa 31.5.2023 tarkoitettujen puiden 4, 5 ja 6 kaatamiseen. Perusteluna on, että puiden kaatopäätös on kohtuuton omistajien asuntojen lämpötilan, valaistuksen ja asumisviihtyvyyden kannalta. Lisäksi on mainittu, että luvan hakijalla ei ole toimivaltaa luvan hakemiseen, koska asukkailla olisi nautintaoikeus piha-alueeseen.

Asunto-Oy Tuorinahon yhtiökokous on tehnyt päätöksen puiden kaatamisesta 31.5.2023 § 6. Tämän takia yhtiön isännöitsijä on hakenut lupaa. Oikaisussa on viitattu MRL 140 pykälään: maisematyölupa on myönnettävä, jollei toimenpide vaikeuta alueen käyttämistä kaavassa varattuun tarkoitukseen taikka turmele kaupunki- tai maisemakuvaa.

Oikaisuvaatimuksessa mainitut puut 4, 5 ja 6 sijaitsevat yhtiön sisäpihalla, lähellä asuinrakennusta, jossa sijaitsee asunnot 9-12. Rakennus sijaitsee asemakaavan korttelissa 130, tontti 3, määräys AOR (erillisten pientalojen ja kytkettyjen omakotirakennusten sekä rivitalojen korttelialue). Puut sijaitsevat tontin rakennusalalla, joten kaavallisesti ne eivät ole erityisesti istutettavaksi merkityllä alueella. Näin ollen puiden kaataminen ei vaikeuta alueen käyttämistä kaavassa varattuun tarkoitukseen, koska se on rakennusalaa. Talon asemapiirroksessa (lupa 79-0022) ei ole esitetty näitä kaadettavia puita, leikkikentän reunalle on merkitty istutuksia. Rakennustarkastaja ja rakennus- ja ympäristölautakunta on käynyt alueella ympäristökatselmuksen yhteydessä 8.6.2023. Tällöin on todettu, että yhtiön mahdollisella puiden kaadolla ei ole huomattavaa maisemakuvaan tai ympäristöön tulevaa vaikutusta.

Puut 4 ja 5 on mainittu Enttin tekemässä raportissa ja niiden kunnoltaan aiheuttama riski on katsottu vähäiseksi. Lisäksi on pidetty puiden silmämääräinen kuntokartoitus (Kukkea Piha Oy, 8.2.2023). Tässä on todettu, että iso koivu ja mänty ovat liian lähellä rakennusta ja suositeltu pihapuuston uusimista yhteiselle alueelle. Rakennus on rakennettu 1980 ajankohtaan tyypillisenä matalaperustaisena, jolloin lattia on lähellä maanpintaa. Salaojat ovat yleensä olleet nykyisiä salaojia pienempää valkoista kierreputkea. Koivu on voimakasjuuristoisempi puu kuin esim. mänty ja korjauskohteissa on havaittu, että koivun juuret ovat tukkineet tontin putkistoja, kun juuret hakevat kosteutta. Nämä koivut sijaitsevat rakennuksen seinustalla.

Asunto-osakeyhtiölain 4. luvun (§ 1 ja 2) mukaisesti yhtiöllä on vastuu yhtiön rakennuksista sekä muista tiloista ja yhtiö vastaa kunnossapidosta siltä osin kuin se ei kuulu osakkeenomistajalle. Asunto-Oy Tuorinaho on päättänyt muutostyöstä (AOYL § 3) lain mukaisesti.

Oikaisuvaatimuksessa ei ole näytetty toteen, että asukkailla olisi piha-alueeseen hallintaoikeus käyttöoikeuden sijasta. Osakkaan oikeuksien kannalta ratkaisevassa asemassa on yhtiön yhtiöjärjestys. Asunto-osakeyhtiölain mukaisesti yhtiöjärjestys määrittelee huoneiston sekä muut tilat/alueet, joiden hallintaan kunkin osakaan omistuksessa olevat osakkeet antavat oikeuden. Usein yhtiöjärjestyksessä ei ole lainkaan mainintaa piha-alueista taikka niiden hallinnasta. Tällöin osakkeiden tuottama hallintaoikeus ei kohdistu niihin, ja piha-alueiden hallintaoikeus on yhtiöllä. Hallintaoikeuden kannalta merkitystä ei ole sillä, vaikka huoneistojen yhteydessä olevat piha-alueet olisi erotettu toisistaan ja yhtiön yhteiskäytössä olevista alueista aidoilla taikka istutuksilla. Yhtiöjärjestys ratkaisee, eikä osakkaalle voi syntyä sen vastaisesti hallintaoikeutta piha-alueeseen edes pitkäaikaisen käytön perusteella. Ja vaikka piha-alueet olisikin annettu osakashallintaan, niin viime kädessä yhtiö kantaa vastuun kiinteistöstä ja sen piha-alueista. Asunto-osakeyhtiön tulee esimerkiksi huolehtia siitä, etteivät kiinteistön alueella olevat puut tai rakennelmat aiheuta vaaratekijöitä ulkopuolisille tai yhtiössä asuville. Yhtiö voi tehdä muutostöitä myös osakkeenomistajien ja huoneiston käyttöoikeuden haltijoiden hallitsemille alueille, kunhan työstä ilmoitetaan ja työ suoritetaan hyvän rakennustavan mukaisesti (AOYL 5 luku § 9). Tässä tapauksessa yhtiökokous on jo päättänyt muutostyön toteuttamisesta.

Jos piha-alueet olisivatkin osakkeiden omistajien hallinnassa, niin oikaisuvaatimuksen tehneet osakkeenomistajat olisivat voineet moittia yhtiökokouksen päätöstä, jos: 1) asian käsittelyssä ei ole noudatettu menettelyä koskevia tämän lain säännöksiä tai yhtiöjärjestyksen määräyksiä ja virhe on voinut vaikuttaa päätöksen sisältöön tai muuten osakkeenomistajan oikeuteen; taikka 2) päätös on muuten tämän lain tai yhtiöjärjestyksen vastainen (AOYL 23 luku, § 1). Maisematyöluvan lähtökohtana on kuitenkin asunto-osakeyhtiön päätös puiden kaatamiseksi, eikä luvan myöntävä viranomainen saa tietoonsa esim. asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestystä.

Rakennustarkastajan päätös, yhtiökokouksen päätös, oikaisuvaatimus, Entti Oy raportti ja Kukkea Piha Oy raportti ovat pykälän oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Niko Paloposki, rakennustarkastaja, niko.paloposki@rusko.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, ettei Asianajotoimisto Lasse Lahti Oy:n tekemä oikaisuvaatimus anna aihetta muuttaa rakennustarkastajan tekemää päätöstä. Rakennus- ja ympäristölautakunta pitää näin voimassa rakennustarkastajan 27.6.2023 / 103 § tekemän päätöksen.

Ote ja valitusosoitus: Hakija, Asianajotoimisto Lasse Lahti Oy.

Päätöksen antaminen: Päätös annetaan julkipanon jälkeen 28.8.2023, jolloin sen katsotaan tulevan kaikkien tietoon.

Muutoksenhaku: Tähän päätökseen voi hakea muutosta valittamalla Turun hallinto-oikeuteen. Valitusosoitus on liitteenä.

Perustelut: Hanke täyttää MRL 128 sekä 140 §:ien vaatimukset. Asunto-osakeyhtiön yhtiökokous on päättänyt puiden kaatamisesta, eikä niiden kaataminen turmele maisemakuvaa tai ole vastoin asemakaavan oikeusvaikutuksia (MRL § 58). Yhtiö toteuttaa asunto-osakeyhtiölaissa sille määrättyä kunnossapitovastuutaan. Yhtiön päätösten lainmukaisuutta tai oikeellisuutta ei arvioida maankäyttö- ja rakennuslain lupamenettelyssä. Osakkaat voivat hakea yhtiöltä oikeutta istuttaa korvaavia puita, joiden ei katsota haittaavan yhtiön vastuulla olevia rakenteita tai rakennuksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.