Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 17.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 50 Ruskon ympäristönsuojeluviranomaisen vastine Vaasan Hallinto-oikeudelle asiassa 532/2023

RUSDno-2023-427

Valmistelija

  • Marika Karulinna, marika.karulinna@mynamaki.fi

Perustelut

Aluehallintovirasto on myöntänyt Keräyslava Oy:lle ympäristöluvan eräiden jätejakeiden vastaanottoon, lajitteluun, käsittelyyn ja varastointiin  Ruskon Härjänruopan alueelle (ESAVI/30934/2019). Päätöstä on käsitelty käsitelty Vaasan hallinto-oikeudessa (30.12.2021 nro 21/0158/3). Toiminnan muuttamisesta on annettu päätös ESAVI/3230/2023, josta Ruskon omakotiyhdistys on valittanut Vaasan hallinto-oikeuteen. Vaasan hallinto-oikeus on pyytänyt asiassa vastinetta kunnan ympäristönsuojeluviranomaisena toimivalta rakennus- ja ympäristölautakunnalta. Vastine pyydetään toimittamaan hallinto-oikeuteen viimeistään 31.8.2023 mennessä. Vastineessa pyydetään ilmoittamaan asian diaarinumero 532/2023.

Pykälän liitteenä on Aluehallintoviraston päätös, valitus ja vastinepyyntö. Valituksen liitteet ovat oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marika Karulinna, marika.karulinna@mynamaki.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta päättää antaa hallinto-oikeudelle seuraavan vastineen:

Keräyslavan teettämä ympäristömeluselvitys on meluasiantuntijoiden (Promethor) tekemänä paras saatavilla oleva arvio melun leviämisestä. Selvityksestä ilmenee, että puunhaketuspäivinä päiväajan keskiäänitaso LAeq, 7...22 on suurimmillaan noin 50...51 dB(A) lähimpien asuinrakennusten piha‐alueilla ja  selvästi alle 40 dB(A) ympäristön lomarakennusten piha‐alueilla. Muussa toiminnassa kuin puunhaketuksessa melu on vähäisempää, LAeq, 7...22 on suurimmillaan noin 43...45 dB(A) lähimpien asuinrakennusten piha‐alueilla ja selvästi alle 40 dB(A) ympäristön lomarakennusten piha‐alueilla.

Portaala Oy:n melu on ympäristöluvan mukaisesti enintään 55 dB(A) päiväajan keskiäänitasona, ja oletettavasti normaalitilanteessa melu on kasojen suojassa vaimeampaa. Vaikka Portaalan ja Keräyslavan toiminnat aiheuttaisivat melua samaan aikaan, edellä mainittujen melutasojen perusteella niiden ei arvioida ylittävän yhdessä päivän keskiäänitasona 55 dB(A).

Keräyslava Oy:n laitos sijaitsee asemakaavan T-alueella (teollisuus- ja varastorakennusten korttelialue. Alueelle saa sijoittaa teollisuuden tuotanto-, jalostus- ja varastorakennuksia sekä niihin liittyviä rakennelmia ja laitteita) ja asemakaavassa on lisäksi määrätty: kaava-alue on 55 dBA:n lentomelualuetta, alueelle ei sallita sellaisten toimintojen sijoittamista, jotka ovat herkkiä meluhaitoille. Portaala Oy:n toiminta-alue on maakuntakaavan LL-alueella (valtakunnallisesti, maakunnallisesti tai seudullisesti merkittävät ilmaliikenteen alueet sekä niitä palvelevien toimintojen alueet). Lentokentän toiminnoista vastaava Finavia Oyj omistaa alueen. Molemmat kohteet sijaitsevat maakuntakaavan lentomelualueella, Lden 55 dB (lentomelualueelle ei saa sijoittaa uutta asutusta. Rajoitus ei estä olevan asutuksen säilymisen kannalta välttämättömiä rakentamis- ja korjaustoimenpiteitä).

Ruskon omakotiyhdistys ei ole esittänyt tekemistään melumittauksista sellaista näyttöä, jonka perusteella yhdistyksen omia mittaustuloksia voitaisiin pitää luotettavana ja melumääräysten muuttamista koskevaa vaatimusta oikeutettuna. Promethor Oy:n melumallinnuksessa koskien keräyslavan toimintaa on selvitetty riittävällä tavalla, mihin melumallinnus perustuu.

Ympäristömelun mittaaminen –ohjeen mukaan (YM 1995) melun mittaamista yli 500 m etäisyydellä ei suositella lainkaan, vaan pitkillä etäisyyksillä selvitys tulisi perustua laskentamalliin. Melumittarin tulee olla standardin mukainen ja kalibroitu. Lisäksi mittaustuloksissa tulisi huomioida muut äänilähteet, kuten liikenteen melu sekä linnunlaulu, joka varsinkin kevätaikaan voi olla huomattavan korkeaäänistä. Mittauksessa käytetyn aikajakson sekä sääolosuhteiden tulee selvitä mittausraportista. Mittaustuloksista pitää arvioida luvassa edellytetty keskiäänitaso.

Keräyslava Oy:lle myönnetty ympäristölupaharkinnassa on lautakunnan näkemyksen mukaan tehty riittävät selvitykset, joiden perusteella on mahdollista arvioida, että ympäristönsuojelulain 49§:n mukaiset edellytykset täyttyvät, ja lupa on myönnettävä. Lisäksi luvassa on yleisesti vakiintuneen käytännön mukaisesti edellytetty melutason selvittämistä vuoden kuluessa toiminnan aloittamisesta.

Portaala Oy:n toimintaa ei voida pitää perusteena Keräyslava Oy:n ympäristöluvan myöntämiselle tai luvassa annettujen määräysten muuttamiselle lukuunottamatta yhteistarkkailuun osallistumista. Kuten ELY-keskuksen lausunnossa aluehallintovirastolle on todettu, on suositeltavaa, että alueen toiminnanharjoittajat tarkkailevat toiminnoista aiheutuvaa melua yhteistarkkailuna, jotta melulähteiden yhteisvaikutusta voidaan arvioida tarkemmin. Yhteistarkkailu kuitenkin edellyttää, että kaikki alueen melua aiheuttavat toimijat ovat valmiit osallistumaan siihen tai yhteistarkkailusta on annettu määräykset kaikkien toimijoiden ympäristöluvassa. Portaala Oy:n toiminta alueella on satunnaista, keskimäärin noin 3 kk vuodessa. Vuonna 2022 Portaala on toiminut alueella vuosiraportin mukaan 20 päivää. Ympäristönsuojeluviranomaisen näkökulmasta Portaala Oy:n toiminta ei aiheuta kohtuutonta melurasitusta.

Vaikka päiväajan keskiäänitaso jäisi arvioidusti alle 55 dB(A) rajan, voidaan kuitenkin todeta, että melua estävillä rakenteilla (esim. meluvalli) voidaan saavuttaa huomattavaa hyötyä melun vähentämiseksi. Melun vähentäminen saattaisi lisätä alueen asukkaiden viihtyvyyttä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.