Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 17.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 48 Vuoden 2022 arviointikertomuksen käsittely

RUSDno-2023-420

Valmistelija

  • Niko Paloposki, rakennustarkastaja, niko.paloposki@rusko.fi

Perustelut

Valtuusto hyväksyi 29.5.2023 § 24 tarkastuslautakunnan laatiman arviointikertomuksen 2022 ja lähetti sen toimialoille käsiteltäväksi ja toimenpiteitä varten. 

Arviontikertomuksessa on todettu, että "tulorahoitusmittarin tarkoituksenmukaisuutta kannattaa tarkastella huomioiden, että rakennusvalvonnan maksutuottojen määrä perustuu palveluiden kysyntään johon valvonta ei sinänsä pysty vaikuttamaan. Mittarin voisi ehkä korvata jollakin laadullisella mittarilla. Käsittelyajat ovat valtakunnallisessa sekä alueellisessa vertailussa esimerkillisellä tasolla."

Vuoden 2022 arviointikertomus on esityslistan oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Niko Paloposki, rakennustarkastaja, niko.paloposki@rusko.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta toteaa vuoden 2022 arviointikertomuksesta seuraavat huomiot:

  • Kuten tarkastuslautakuntakin on todennut, niin maksutuottojen määrä on tosiaan hieman haasteellinen mittari, koska rakennus- ja ympäristölautakunnan tehtävät ovat pääosin viranomaistoimintaa ja sisältävät paljon muutakin kuin taksojen mukainen toiminta. Myöskään ympäristönsuojelu ja ympäristöterveydenhuolto eivät kata tuloillaan kulujaan. Kyseessä on ehkä enemmän mm. isojen kaupunkien periaate, että tuottojen pitäisi kattaa kulut. Kuntaliiton kyselyssä (2022) selvitettiin, että rakennusvalvonnan lupamaksuilla katetaan viranomaistoiminnan järjestämisen kuluja hyvin vaihtelevasti kuntakoosta riippuen. Noin neljäsosa vastaajista ilmoitti, että maksuilla katetaan noin puolet toimintamenoista. Vastaavasti viisi prosenttia vastaajista ilmoitti tulojen ylittävän toimintamenot. Lisäksi kyselyyn vastanneista kunnista 114 (89 %) arvioi kyselyn aikana vireillä olleen maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen vaikuttavan kuntien rakennusvalvontojen lupamaksukertymään alentavasti. Keskimäärin vastaajat arvioivat lupamaksukertymän vähenevän 27,5 prosenttia.
  • Rakennus- ja ympäristölautakunta kartoittaa talousarviovalmistelussa muita mahdollisia laadullisia mittareita.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.