Kunnanhallitus, kokous 2.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 206 Ruskon kunnan lausunto Varsinais-Suomen hyvinvointialueen luonnoksesta alueelliseksi hyvinvointisuunnitelmaksi 2023–2025

RUSDno-2023-481

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Perustelut

Hyvinvointialue laatii hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman yhteistyössä alueensa kuntien kanssa. Tästä säädetään Laissa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021) 7 § Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen hyvinvointialueella.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen eli Varhan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yksikkö on yhteistyössä alueen kuntien ja 113 sote-järjestöjen neuvottelukunnan kanssa laatinut luonnoksen alueellisesta hyvinvointisuunnitelmasta 2023–2025.

Samanaikaisesti alueellisen hyvinvointisuunnitelman kanssa on laadittu lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma sekä suunnitelma ikääntyneen väestön tukemiseksi. Ne ovat osa alueellista hyvinvointisuunnitelmaa. Nämä suunnitelmat eivät sisälly tähän lausuntopyyntöön.

Alueellinen hyvinvointisuunnitelma 2023–2025 hyväksytään Varhan aluehallituksessa joulukuussa 2023.

Varhan aluehallituksen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen jaosto pyytää kuntia ja muita toimijoita antamaan lausuntonsa luonnoksesta alueelliseksi hyvinvointisuunnitelmaksi 2023–2025. Lausuntoaika on 1.9.-27.9.2023.

Ruskon kunnan lausunnossa, joka noudattaa kyselyssä pyydettyä rakennetta (tavoitteiden ja toimenpiteiden valinta, suunnitelmassa muutettavat asiat, tavoitteista ja toimenpiteistä puuttuvat asiat, vapaa kommentointi) todetaan, että tavoitteet ja toimenpiteet on suunnitelmaluonnoksessa valittu pääosin oikein tilanteessa, jossa hyvinvointialueen ja muiden toimijoiden yhteistyön rakenteet ovat kesken.

Muutettavia asioita voisivat olla suunnitelman keskeisten painopisteiden ja tavoitteiden konkretisointi ohjaaviksi päämääriksi.

Suunnitelmasta puuttuu Ruskon kunnan näkemyksen mukaan vielä tässä vaiheessa konkreettiset, mitattavat tavoitteet, joihin hyvinvointialue pyrkii. Asia on ymmärrettävä tilanteessa, jossa yhteistyörakenteet ovat vasta valmisteluvaiheessa. Yhteistyörakenteiden luominen onkin mainittu useassa kohdassa eräänlaiseksi metatason tavoitteeksi. Tulevan yhteistyön ohjaamisen kannalta suhteellisen pitkäksi suunnitelma-ajaksi olisi kuitenkin ollut hedelmällistä, että tulevalle yhteistyölle ja suunnitelman jatkotyölle olisi jo määritelty tässä vaiheessa jotkin keskeiset konkreettiset tavoitteet. Vastaavasti toimenpiteistä puuttuu muut kuin em. kaltaiset metatason toimenpiteet.

Suunnitelman vapaan kommentoinnin osalta Ruskon kunnan lausunnossa todetaan, että jatkossa hyvinvointialueen ja 27 kunnan sekä kolmannen sektorin hyvinvointisuunnitelmatyön vaiheistus tulee saattaa nylyistä samantahtisemmaksi, jotta voidaan varmistaa erityisesti kuntien ja hyvinvointialueen suunnitelmatyön niveltyminen toisiinsa. Sisällöllisen työstön osalta jatkokehittämistä vaatii kuntien, eri hyvinvointityön toimijoiden sekä asiakkaiden kokemustiedon keräämisen systematisointi. Tällä hetkellä em. työhön ei ole nähdäksemme kattavaa yhteistä toimintamallia. Laajat mutta pistemäiset etätyöryhmätapaamiset eivät parhaalla mahdollisella tavalla tue esimerkiksi kuntien näkökohtien esiin tuomista tai kompleksisten hyvinvointiin liittyvien ilmiöiden tunnistamista, tiedonkeruuta ja tiedon hyödyntämistä suunnitelmatyössä.

Ehdotus

Esittelijä

Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä osaltaan oheisen lausunnon Varsinais-Suomen hyvinvointialueen luonnoksesta alueelliseksi hyvinvointisuunnitelmaksi 2023–2025 ja lähettää sen kunnanhallituksen päätettäväksi.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Esityslistan oheismateriaalina ovat lausuntopyyntö alueellisesta hyvinvointisuunnitelmasta 2023-2025, vähimmäistietosisältö hyvinvoinnin tilasta Varsinais-Suomesta sekä luonnos alueelliseksi hyvinvointisuunnitelmaksi 2023-2025.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää antaa lausunnon Varsinais-Suomen hyvinvointialueen luonnoksesta alueelliseksi hyvinvointisuunnitelmaksi 2023-2025 hyvinvointilautakunnan esityksen mukaisena.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.