Kunnanhallitus, kokous 16.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 226 Arviointikertomus vuodelta 2022

RUSDno-2023-289

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Tarkastuslautakunnan keskeisenä lakisääteisenä tehtävänä on arvioida, ovatko valtuuston asettamat toiminnan ja talouden tavoitteet kunnassa ja kuntakonsernissa toteutuneet ja onko toiminta järjestetty tuloksellisella ja tarkoituksenmukaisella tavalla. (KuntaL 121 §). Valtuusto asettaa toiminnan ja talouden tavoitteet hyväksyessään kuntalain 110.2 §:n mukaisesti talousarvion ja -suunnitelman. Hallituksen on toimintakertomuksessa esitettävä selvitys valtuuston asettamien toiminnan ja talouden tavoitteiden saavuttamisesta (KuntaL 115 §).

Ruskon tarkastuslautakunta on suorittanut sille lain ja valtuuston hyväksymän hallintosäännön mukaan kuuluvat tehtävät ja esittää valtuustolle kuntalain 121 §:n tarkoittaman arviointikertomuksensa.

Arviointikertomus päätettiin esittää kunnanvaltuustolle 29.5.2023. 

Oheismateriaali:

Arviointikertomus 2022

Ehdotus

Valtuusto päättää yksimielisesti merkitä tiedoksi tarkastuslautakunnan laatiman arviointikertomuksen 2022 ja lähettää sen toimialoille käsiteltäväksi ja toimenpiteitä varten. 

Päätös

Valtuusto päätti merkitä tiedoksi tarkastuslautakunnan laatiman arviointikertomuksen ja lähettää sen toimialoille käsiteltäväksi ja toimenpiteitä varten.

Valmistelija

Mika Heinonen, Tekninen johtaja, mika.heinonen@rusko.fi

Perustelut

Valtuusto hyväksyi 29.5.2023 § 24 tarkastuslautakunnan laatiman arviointikertomuksen 2022 ja lähetti sen toimialoille käsiteltäväksi ja toimenpiteitä varten.

Tarkastuslautakunnan havainnot tavoitteiden toteutumisesta teknisen lautakunnan osalta:

’Näihin sinänsä päteviin mittareihin olisi hyvä saada vertailupohjaa esim. aikaisempiin vuosiin, jotta voitaisiin arvioida palvelutason säilymistä tai parantumista.’Lautakunta lisää jatkossa vertailuvuoden mittareihin.

’Ruokapalvelujen talousarvion mukaisen kustannusten alittamista voidaan pitää erittäin hyvänä suorituksena ottaen huomioon inflaatiokehityksen vuoden 2022 aikana.’

’Valaisimien vaihtoa ei ilmeisesti ole seurattu tämän mittarin puitteissa, ja käytännössä toteutuma on onneksi paljon korkeampi kuin 10 %. Toivottavaa olisi, että mittarit valitaan niin, että niiden toteutumaan pyritään vaikuttamaan tilikauden toiminnassa, ja toteutumaa on käytännöllistä seurata.’ Valaisimien vaihto ei ole hyvä mittari, vaan energiatehokkuuteen haetaan uusi mittari.

’Paljonko vanhentuneita vesimittareita on jäljellä ja miten asiaa seurataan? Mittarien vaihtomäärä on toistuvasti jäänyt tavoitteesta. Erittäin positiivista on, että putkiverkostojen toiminta on ollut luotettavaa.’ Korona ja resurssipula on vaikuttanut mittarinvaihtoihin. Etäluettavat mittarit ovat järjestelmässä, jota hallitaan ja seurataan laskutuksen kautta ja tavoitteena on saada luonteva kierto vesimittarien vaihtoihin.

Arviointikertomus on oheismateriaalina.

 

Ehdotus

Esittelijä

Mika Heinonen, Tekninen johtaja, mika.heinonen@rusko.fi

Tekninen lautakunta tutustuu arviointikertomukseen ja lähettää esittelytekstissä olevat selvitykset kunnanhallitukselle tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotuksen mukaisesti

Valmistelija

  • Sari Laine, talous- ja hallintojohtaja, sari.laine@rusko.fi

Perustelut

Valtuusto päätti 29.5.2023 § 24 kokouksessa merkitä tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen 2022 tiedoksi ja lähettää sen käsiteltäväksi toimenpiteitä varten.

Lautakunnat ja toimialat ovat käsitelleet arviointikertomuksen esitettyjä asioita. Käsittelystä on laadittu yhteenveto, joka on esityslistan oheismateriaalina.

Oheismateriaalit:

Arviointikertomus 2022

Vastine vuoden 2022 arviointikertomukseen 

Lautakuntien päätökset

Ehdotus

Kunnanhallitus päättää esittää laaditun yhteenvedon lausuntonaan valtuustolle ja tarkastuslautakunnalle.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.