Kunnanhallitus, kokous 16.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 223 Lausunto Raision seudun koulutuskuntayhtymän talousarviosta ja toimintasuunnitelmasta vuodelle 2024 ja taloussuunnitelmasta vuosille 2024-2026

RUSDno-2023-547

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Raision seudun koulutuskuntayhtymän hallitus on pyytänyt jäsenkuntiensa lausuntoa kuntayhtymän talousarviosta ja toimintasuunnitelmasta vuodelle 2024 ja taloussuunnitelmasta vuosille 2024-2026.

Ammatillisen koulutuksen rahoitusjärjestelmän mukaan kuntayhtymän rahoituksesta 70 % tulee perusrahoituksena, 20 % suositusrahoituksena ja 10 % vaikuttavuusrahoituksena. Ammatillisen koulutuksen järjestäjien osuudet vuodelle 2024 varattavasta määrärahasta vahvistuvat vasta loppuvuodesta.

Kuntayhtymän talousarvion laadinnassa on lähdetty siitä, että tavoitteellisten opiskelijavuosien määrässä, kuntayhtymän valtionosuusrahoituksen tasossa ja hankerahoituksen määrässä ei tapahdu suuria muutoksia ainakaan vähenevästi. Kustannusten osalta huomioidaan henkilöstömenojen ja kustannusten nousu.

Toimintasuunnitelmassa painotetaan työelämän kanssa tehtävän yhteistyön kehittämistä, opintojen henkilökohtaistamista sekä kokonaisten tutkintojen että tutkinnon osien suorittamiseen ja tutkinnon osaa pienempien kokonaisuuksien tarjontaa sekä kuntayhtymän toimintakyvyn ylläpitämistä sekä lainsäädännössä ja toimintaympäristössä tapahtuvien muutosten tuloksellista läpiviemistä.  

Keskeisinä sisältöinä vuoden 2024 toimintasuunnitelmaan tuodaan esille:

1. opiskelijoiden ja työelämän kumppaneiden tyytyväisyyden varmistaminen, keskeyttämisten vähentäminen, palautteiden hyvä taso sekä toiminnan parantaminen saadun palautteen mukaisesti

2. yhteishaun ensisijaisten hakijoiden hakijamäärän kasvattaminen ja jatkuvan haun opiskelijaläpivirtaaman hallinta sekä tavoitteellisen opiskelijavuosikertymän ja positiivisen taloudellisen tuloksen saavuttaminen

3. järjestelmien ja oppimisympäristöjen mahdollisimman täysimittainen ja asiakaslähtöinen hyödyntäminen sekä

4. henkilöstön osaamisen, hyvinvoinnin ja pysyvyyden varmistaminen Rasekossa

Talousarvioesityksessä toimintamenot kasvavat 6,2 prosenttia ja henkilöstömenot  5,5 % edellisvuoden tilinpäätökseen nähden. Samanaikaisesti toimintatuotot vähenevät 0,4 %. Talousarviovuoden vuosikate on 342.000, joka ei riitä suunnitelmapoistojen kattamiseen. Talousarviovuoden taloudellinen lopputulos on 489.000 alijäämäinen. Alijäämä katetaan edellisten vuosien ylijäämästä.

Investointien osalta Eeronkuja 4:n toisen uudisrakennuksen rakentamiseen varaudutaan vuonna 2024. Suunnittelu on aloitettu vuonna 2022 ja rakennus valmistuu vuonna 2024.

Esityslistan oheismateriaalina on luonnos Raision seudun koulutuskuntayhtymän toiminta- ja taloussuunnitelmaksi vuosille 2024-2026 ja talousarvioksi vuodelle 2024. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää todeta lausuntonaan, että se haluaa kiinnittää koulutuskuntayhtymän huomion vuosikatteen ja poistojen epäsuhtaan, joka jatkuu läpi koko toiminta- ja taloussuunnitelmakauden.

Muilta osin kunnanhallituksella ei ole huomautettavaa Raision seudun koulutuskuntayhtymän talousarviosta ja toimintasuunnitelmasta vuodelle 2024 ja taloussuunnitelmasta vuosille 2024-2026.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.