Kunnanhallitus, kokous 25.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 71 Riskienhallintaraportti

RUSDno-2024-166

Valmistelija

  • Sari Laine, talous- ja hallintojohtaja, sari.laine@rusko.fi

Perustelut

Kuntalain 39 § kohdan 7 mukaan kunnanhallituksen tulee huolehtia kunnan sisäisestä valvonnasta ja riskienhallinnan järjestämisestä. Kirjanpitolautakunnan kuntajaosto on antanut vuonna 2020 yleisohjeen kunnan ja kuntayhtymän tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen laatimisesta. Ohjeen mukaan kunnanhallitus vastaa kunnan sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä kunnanvaltuuston hyväksymien sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteiden pohjalta. 

Ohjeen mukaan riskienhallinta on osa sisäistä valvontaa ja sen tavoitteena on saada kohtuullinen varmuus organisaation tavoitteiden saavuttamisesta sekä toiminnan jatkuvuudesta ja häiriöttömyydestä. Riskienhallinnalla tarkoitetaan järjestelmällisiä menettelyjä, joiden avulla tunnistetaan ja kuvataan kunnan toimintaan liittyviä riskejä, arvioidaan riskien merkitystä ja niiden toteutumisen todennäköisyyttä sekä määritellään toimintatavat riskien hallitsemiseksi, valvomiseksi ja säännönmukaiseksi raportoimiseksi.

Osana kunnan riskienhallintaprosessia tehtäväalueet laativat vuosittain toimialaansa koskevan riskienhallintasuunnitelman, joka päivitetään kunnan sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan ohjeen mukaisesti. Lautakunnat vastaavat omalla toimialallaan riskienhallinnan asianmukaisesta järjestämisestä. Riskienhallinnasta raportoidaan uuden ohjeen mukaan lautakunnalle talousarvionlaadinnan ja tilinpäätöksen yhteydessä. 

Ruskon kunta on vuoden 2024 talousarvion yhteydessä laatinut ensimmäisen kerran riskienhallintaraportin ja -suunnitelman vuodelle 2024. 

Riskienhallintasuunnitelmat käydään vastuualueilla läpi talousarvion laadinnan ja tilinpäätöksen yhteydessä ja niihin tehdään tarpeelliset muutokset.

Oheismateriaali:

Riskienhallintaraportti (salainen)

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus merkitsee riskienhallintaraportin tiedoksi.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.