Valtuusto, kokous 25.5.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 25 Ruskon kunnan tilinpäätös 2019

RUSDno-2020-158

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ismo Airinen, Talous- ja hallintojohtaja, ismo.airinen@rusko.fi

Perustelut

Kuntalain 113 §:ssä säädetään, että kunnan tilikausi on kalenterivuosi. Kunnanhallituksen on laadittava tilikaudella tilinpäätös tilikautta seuraavan maaliskuun loppuun mennessä ja annettava se tilintarkastajan tarkastettavaksi. Tilintarkastajan on tarkastettava tilinpäätös toukokuun loppuun mennessä. Kunnanhallituksen on saatettava tilinpäätös tilintarkastuksen jälkeen valtuuston käsiteltäväksi. Valtuuston on käsiteltävä tilinpäätös kesäkuun loppuun mennessä. Tilinpäätökseen kuuluvat tase, tuloslaskelma, rahoituslaskelma ja niiden liitteenä olevat tiedot sekä talousarvion toteutumisvertalu ja toimintakertomus. 

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet ja kunnanjohtaja. 

Kuntalain 114 §:n mukaan kunnan, joka tytäryhteisöineen muodostaa kuntakonsernin, tulee laatia ja sisällyttää tilinpäätökseensä konsernitilinpäätös. Kuntayhtymän tilinpäätös yhdistellään jäsenkunnan konsernitilinpäätökseksi.

Kuntalain 115 §:n mukaan toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys valtuuston asettamien toiminnan ja talouden tavoitteiden toteutumisesta kunnassa ja kuntakonsernissa. Toimintakertomuksessa on myös annettava tietoja sellaisista kunnan ja kuntakonsernin taluteen liittyvistä olennaisista asioista, jotka eivät käy ilmi kunnan tai kuntakonsernin taseesta, tuloslaskelmasta tai rahoituslaskelmasta. Tällaisia asioita ovat ainakin arvio todennäköisestä tulevasta kehityksestä sekä tiedot sisäisen valvonnan järjestämisestä ja keskeisistä johtopäätöksisistä.Jos kunnan taseessa on kattamatonta alijäämää, toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys talouden tasapainotuksen toteuttamisesta tilikaudella sekä voimassa olevan taloussuunnitelman riittävyydestä talouden tasapainottamiseksi. Kunnanhallituksen on toimintakertomuksessa tai sen antamisen yhteydessä tehtävä esitys tilikauden tuloksen käsittelystä. 

 Kuntalain 121 §:n mukaan tarkastuslautakunta valmistelee valtuuston päätettävät hallinnon ja talouden tarkastusta koskevat asiat sekä arvioi, ovatko valtuuston asettamat toiminnan ja talouden tavoitteet kunnassa ja kuntakonsernissa toteutuneet ja onko toiminta järjestetty tuloksellisella ja tarkoituksenmukaisella tavalla. Tilintarkastajien on viimeistään toukokuun loppuun mennessä tarkistettava hyvän tilintarkastustavan mukaisesti kunkin tilikauden hallinto, kirjanpito ja tilinpäätös. Kuntalain 75 §:n muaan tilintarkastajien on annettava kultakin kaudelta kertomus, jossa esitetään tarkastelun tulokset. Uusi kuntalaki sisältää myös maininnan siitä, kunnanhallitus antaa valtuustolle lausunnon toimenpiteistä, joihin arviointikertomus antaa aihetta. 

Valtuuston hyväsymän talousarvion sitovuustaso on toimintakate (toimintamenojen ja -tulojen välinen erotus), henkilöstömenot sekä investoinneissa projektikohtainen määräraha. Vesilaitoksessa se on tilikauden tulos.

Tuloslaskelman mukaan vuoden 2019 toimintatuotot olivat 4 375 000 euroa, vähennystä edelliseen vuoteen nähden 154 000 euroa. Toimintakulut olivat 33 933 000 euroa, lisäystä edelliseen vuoteen 2 400 000 euroa. Toimintakatteeksi muodostui siten  - 29 619 000 euroa, joka oli 330 000 heikompi muutostalousarvion toimintakatteseen nähden johtuen lähinnä tulojen ennakoitua alhaisemmasta toteumasta. 

Verotulot olivat vuonna 2019 yhteensä 24 747 000 euroa, vähennystä edelliseen vuoteen 9 000 euroa. Valtionosuuksien määrä oli 4 794 000 euroa, lisäystä edelliseen vuoteen 13 000 euroa. 

Vuosikatteeksi muodostui - 29 000 euroa, josta edelliseen vuoteen verrattuna oli vähennystä 2 565 000 euroa. Vuosikate asukasta kohden oli -4,5 euroa, kun se edellisenä vuotena oli + 406 euroa. 

Poistojen kokonaismäärä oli 1 687 000 euroa, asukasta kohden 265 euroa. 

Tilikauden tulos on ennen poistoeron muutosta - 1 716 000 euroa, joka on 2 599 000 euroa edellisvuotta heikompi. 

Investointimenot olivat yhteensä 5 479 000 euroa. Pysyvien vastaavien hyödykkeiden luovutustulot olivat 679 000 euroa, lähinnä tonttien myyntivoittoja. 

Kunnan pitkäaikaisten lainojen kokonaismäärä oli vuoden lopussa 2 736 000 euroa, lyhytaikaista lainaa oli 6 000 000 euroa. 

Tilinpäätöskirja on esityslistan oheismateriaalina. 

Ehdotus

Esittelijä

Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus hyväksyy tilinpäätöksen vuodelta 2019, allekirjoittaa tilinpäätöksen sekä antaa sen tilintarkastajien tarkastettavaksi ja saattaa sen tarkastuksen jälkeen valtuuston käsiteltäväksi. 

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen. 

Perustelut


 

 

 

 

 

 

 

Ehdotus

Valtuusto käsittelee vuoden 2019 tilinpäätöksen.

Päätös

Valtuusto käsitteli vuoden 2019 tilinpäätöksen sekä hyväksyi siihen liityvät ylitykset tilinpäätöksessä esitetyssä muodossa.


Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus
Tehdystä päätöksestä saa tehdä kirjallisen kunnallisvalituksen se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä kunnan jäsen.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Valitusaika ja valituksen perille toimittaminen
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän (7) päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
-päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
-päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valituskirjelmän sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
-päätös, johon haetaan muutosta
-miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
-perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite, puhelinnumero ja muut tarvittavat yhteystiedot. Jos valitusviranomaisen päätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valituskirjelmän liitteet
-päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
-todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
-asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Valitusviranomainen
Turun hallinto-oikeus
- käynti- ja postiosoite Sairashuoneenkatu 2-4, 20101 Turku
- puhelinvaihde 029 5642410
- sähköposti turku.hao@oikeus.fi
- aukioloaika ma-pe klo 8.00-16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Päätöstä koskevia pöytäkirjanotteita ja liitteitä voi pyytää Ruskon kunnanvirastosta.
- käynti- ja postiosoite Vanhatie 5, 21290 Rusko
- puhelinvaihde 02 4393 511
- sähköposti rusko@rusko.fi