Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 16.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 26 LISÄPYKÄLÄ: Lausunto Raision kaupungin ympäristönsuojelumääräysluonnoksesta (lisäpykälä)

RUSDno-2024-296

Valmistelija

  • Marika Karulinna, marika.karulinna@mynamaki.fi

Perustelut

Raision kaupunki on pyytänyt Ruskon kunnan lausuntoa nähtävillä olevasta ympäristönsuojelumääräysten luonnoksesta. Raision kaupungin ympäristönsuojelumääräykset ovat tulleet voimaan 2003.

Lausunto pyydetään toimittamaan Raision kaupungin lupalautakunnalle osoitettuna viimeistään 11.6.2024 sähköpostilla kirjaamo@raisio.fi. Mikäli tarvitsette lausunnon antamiselle lisäaikaa, pyydämme olemaan yhteydessä Raision kaupungin ympäristöpalveluihin.

Pykälän liitteenä on ympäristönsuojelumääräysluonnos, ympäristönsuojelumääräysluonnoksen perustelut, vesistö- ja pohjavesialuekartat sekä voimassa olevat ympäristönsuojelumääräykset, joihin on merkitty punaisella tekstillä poistettavaksi esitettävät kohdat sekä sinisellä tekstillä lisättäväksi esitettävät kohdat.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marika Karulinna, marika.karulinna@mynamaki.fi

Ruskon ympäristönsuojeluviranomaisena toimiva rakennus- ja ympäristölautakunta esittää kunnanhallitukselle, että Ruskon kunta antaa asiassa seuraavan lausunnon:

Ruskon rakennus- ja ympäristölautakunta pitää ympäristönsuojelumääräysten päivittämistä erittäin tarpeellisena, sillä edellisen ympäristönsuojelumääräyskokoelman perusteena olevaa lainsäädäntöä on päivitetty näiden reilun 20 vuoden aikana, jonka määräyskokoelma on ollut voimassa.

Kaupunkien ja kuntien määräyskokoelmiin vaikuttaa mahdollisesti myös käynnissä olevan maankäyttö- ja rakentamislain muutos, joka saattaa tulevaisuudessa lisätä tarvetta antaa lainsäädäntöä tiukempia määräyksiä myös ympäristönsuojelun puolella. Tulevien maankäyttö- ja rakentamislain vaatimien täydennysten huomioiminen ympäristönsuojelumääräyksissä voisi olla järkevää tehdä näkyväksi esimerkiksi viittauksin päivitettyyn rakennusjärjestykseen, tai tuomalla määräyskokoelmaan jo ennakoivasti sellaisia määräyksiä, joiden sisältö rakentamislaista puuttuu.

Ympäristönsuojeluviranomaisen toimialaa ja tyypillisiä asiakaskohtaamisia ajatellen tiheästi asutuilla alueilla olisi hyvä antaa myös määräyksiä eläinten pidosta ja pitopaikan vaatimuksista. Esimerkiksi kotitarvesiipikarjan ja hevosten pito on yleistynyt viime vuosina voimakkaasti. Kotitarve- ja harraste-eläimet tuovat mukanaan kuitenkin myös sivuvaikutuksia, esimerkiksi houkuttelevat rottia, lisäävät kärpästen määrää ja muusta ympäristöstä poikkeavaa, naapureita ärsyttävää äänimaailmaa. Näitä haittoja voitaisiin ehkäistä, kun eläinten pitoa ei sallittaisi liian pienillä tonteilla tai naapurin välittömässä läheisyydessä.

Samalla tavalla ovat lisääntyneet esimerkiksi puulämmitteiset paljut ja pihasaunat. Puulämmityksestä ja puun poltosta olisi hyvä antaa selkeyttäviä määräyksiä, joilla ehkäistään savuhaittaa ja ohjataan oikeaan polttotapaan ja paljun tai muun tulisijan oikeanlaiseen sijoittamiseen ja ylläpitoon.

Erityisen positiivisena lautakunta näkee työmaavesien käsittelystä sekä autojen, veneiden, koneiden ja muiden laitteiden pesusta annetut määräykset. Määräykset kuvastavat ajan henkeä, ja sitä, että useimmat asiat voidaan tehdä aina ympäristön kannalta hiukan paremmin, kunhan toiminnan ympäristövaikutukset tiedostetaan.

Määräyskokoelmaluonnos on selkeä ja noudattelee rakenteeltaan alueella yleisesti käytettyä määräyspohjaa. Pohjavesialueen kartta, joka kuulutuksen yhteydessä on liitteenä, on rajattu epätarkoituksenmukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.