Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 16.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 27 LISÄPYKÄLÄ: Rakennuslupahakemus, Suokannantie 5 (lisäpykälä)

RUSDno-2024-254

Valmistelija

  • Niko Paloposki, rakennustarkastaja, niko.paloposki@rusko.fi

Perustelut

Rakennuslupahakemus saunarakennuksen rakentamista varten. Rakennuspaikka: Suokannantie 5, 21290 Rusko, 704-403-0003-0047, kylä (403): Liukola, tila: Saarimetsä.

Kiinteistö on rakentamaton, pinta-ala 102370 m². Rakennuspaikan eteläpuolella on vanhoja varastorakennuksia ja Hujalantien pohjoispuolella on vuonna 2017 valmistunut talousrakennus. Rakennuspaikka sijoittuu yleisen maantien varrelle, johon on määrätty suoja-alue, rakennus on sijoitettu yli 20 m etäisyydelle tien keskilinjasta. Melutason ohjearvojen mukaan loma-asumiseen käytettävillä alueilla, leirintäalueilla, taajamien ulkopuolella olevilla virkistysalueilla ja luonnonsuojelualueilla on ohjeena, että melutaso ei saa ylittää päiväohjearvoa 45 dB eikä yöohjearvoa 40 dB. Hujalan alueen maa-ainestoimintoihin liittyen on tehty meluselvitys. Sen mukaan kyseiselle alueelle kohdistuu tietyissä työvaiheissa ja sijainneissa yli 45 dB:n melua. Tämän vuoksi saunarakennukseen ei ole sijoitettu loma-asumiseen tarkoitettuja tiloja.
Rakennukseen ei tule vesijohtoa tai sähköä, vain kantovesi.

Lupamääräysehdotus, asemapiirros ja julkisivupiirustus ovat esityslistan liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Niko Paloposki, rakennustarkastaja, niko.paloposki@rusko.fi

Rakennuslupa myönnetään lupamääräysehdotuksen mukaisesti.

Ote ja valitusosoitus: Hakija

Päätöksen antaminen: Päätös annetaan julkipanon jälkeen 27.5.2024, jolloin sen katsotaan tulevan kaikkien tietoon. Julkipano on kunnan ilmoitustaululla.

Päätösehdotuksen perustelut

Rakentaminen ei vaikeuta maankäyttöä tai kaavoitusta. Rakennuspaikka rajoittuu yksityistiehen. Rakennus sijoittuu yleiskaavan maa- ja metsätalousalueelle. Maakuntakaavassa sen lähellä on suojelualue merkintä, mutta rakennus ei sijoitu sen alueelle. Rakennuspaikka ei ole pohjavesialueella ja sen lähellä olevat lammet eivät sisälly SYKE:n aineiston ranta-alueisiin. Lammet ovat muodostuneet aikoinaan maa-ainesten ottamisen seurauksena. Hujalan alueen maa-aines- ja ympäristöluvalliset toimijat ovat tehneet meluselvityksen toiminnan ympäristövaikutuksesta. Siinä on todettu, että hakemuksen alueelle voi aiheutua yli 45 dB / yli 55 dB melua, joten vapaa-ajan asuinrakennuksen tai omakotitalon sijoittaminen ei ole mahdollista. Melutason ohjearvojen mukaisesti loma-asumisen alueella melutaso ei saa ylittää päiväohjearvoa 45 dB. Oikeuskäytännössä on otettu huomioon rakennuksen varustelutasosta se, että jos rakennuksessa ei ole keittiötiloja, sähköliityntää tai juoksevaa vettä, niin tällöin rakennusta on varustelunsa puolesta pidettävä tavanomaisena saunarakennuksena.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.