Kunnanhallitus, kokous 16.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 187 Turun kaupunkiseudun kuntayhtymän toimielinten jäsenten nimeäminen kuluvan kuntavaalikauden loppuun asti

RUSDno-2024-462

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Turun kaupunkiseudun kuntayhtymä on Turun, Kaarinan, Liedon, Naantalin, Raision ja Ruskon kuntien vuonna 2022 perustama yhden toimielimen kuntayhtymä.

Kuntayhtymä on muodostettu kuntalain 61 §:n tarkoittaman yhden toimielimen mallin mukaisesti. Kuntayhtymän viralliset toimielimet ovat seutuhallitus ja tarkastuslautakunta.

Seutuhallituksen kokoonpanosta on määrätty perussopimuksessa ja kuntayhtymän hallintosäännössä seuraavaa:

"Perussopimuksen 6 §:n mukaan kullakin jäsenkunnalla (pl. Turku) on seutuhallituksessa kaksi (2) edustajaa. Turulla edustajia on kolme (3), joista yksi on seutuhallituksen puheenjohtaja. Seutuhallituksen varapuheenjohtajuus kiertää kunnilla (pl. Turku) aakkosjärjestyksen mukaisesti yhden vuoden toimikaudella.

Jäsenkunnat (p. Turku) nimeävät hallitukseen kunnanhallituksen puheenjohtajan ja kunnanvaltuuston puheenjohtajan. Turku nimeää hallitukseen pormestarin ja kaksi apulaispormestaria (perussopimuksen 6 §).

Hallitukseen nimetään kullekin jäsenelle henkilökohtainen varajäsen. Hallituksen jäsenten ja varajäsenten toimikausi on kaksi vuotta (perussopimuksen 6 §)."

Tarkastuslautakunnan kokoonpanosta on määrätty kuntayhtymän hallintosäännössä seuraavasti (8. luku, 59 §):

"Kukin jäsenkunta nimeää Kuntayhtymän tarkastuslautakuntaan yhden edustajan, joista Turun nimeämä edustaja nimetään puheenjohtajaksi. Jäsenkunnat nimeävät tarkastuslautakunnan seutuhallituksen toimikautta vastaavien vuosien ajaksi hallinnon ja talouden tarkastuksen järjestämistä varten."

Turun kaupunkiseudun kuntayhtymän toiminta alkoi elokuussa 2022 ja jäsenkunnat nimesivät tuolloin edustajansa kuntayhtymän seutuhallitukseen ja tarkastuslautakuntaan.

Kuntayhtymän toimielinten jäsenet nimetään jatkossa kuntavaalikausien alussa ja puolivälissä.

Kuluvan kuntavaalikauden osalta kuntyhtymän jäsenkuntia pyydetään tekemään vuonna 2022 tehtyjen nimeämispäätösten jatkoksi nimeämispäätökset, jotka ovat voimassa kuluvan kuntavaalikauden loppuun 30.6.2025 asti.

Kunnanhallitus on 20.6.2022 125 § tehnyt päätöksen, jossa se nimesi seutuhallituksen jäseniksi Jussi Helesvirran (varajäsen Hanna Suovanen) ja Antti Mattilan (varajäsen Crista Uschanov, ). Antti Mattilan varajäsen on 27.2.2023 lukien ollut Kristiina Kivelä. Tarkastuslautakunnan jäseneksi 20.6.2022 nimettiin Monika Antikainen (varajäsen Jorma Rand). 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää nimetä kuluvan kuntavaalikauden loppuun asti (30.6.2025) ulottuvaksi toimikaudeksi seutuhallituksen jäsenet ja heidän varajäsenet sekä tarkastuslautakunnan jäsenen ja hänelle varajäsenen.

Päätös

Kunnanhallitus päätti nimetä seutuhallituksen jäseniksi kuntavaalikauden loppuun asti (30.6.2025) ulottuvaksi toimikaudeksi Jussi Helesvirran ja hänen varajäseneksi Hanna Suovasen sekä Antti Mattilan ja hänen varajäseneksi Kristiina Kivelän. Tarkastuslautakunnan jäseneksi päätettiin nimetä Monika Antikainen ja hänen varajäsenksi Jorma Rand.