Kunnanhallitus, kokous 21.10.2024

§ 220 Lausunto Raision seudun koulutuskuntayhtymän talousarviosta ja toimintasuunnitelmasta vuodelle 2025 ja taloussuunnitelmasta vuosille 2026-2027

RUSDno-2024-517

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Raision seudun koulutuskuntayhtymän hallitus on pyytänyt jäsenkuntiensa lausuntoa kuntayhtymän talousarviosta ja toimintasuunnitelmasta vuodelle 2025 ja taloussuunnitelmasta vuosille 2025-2027.

Ammatillisen koulutuksen rahoitusjärjestelmän uudistamiseen liittyvä lakiluonnos on parhaillaan lausunnolla. Viimeistään 2026 alusta lukien rahoitus tulee muodostumaan seuraavasti: 50 % tulee perusrahoituksena, 30 % suoritusrahoituksena ja 20 % vaikuttavuusrahoituksena, josta 18 % työllistymisen ja jatko-opintoihin päsyn perusteella ja 2 % opiskelija- ja työelämäpalautteiden perusteella.

Ammatillisen koulutuksen järjestäjien osuudet vuodelle 2025 varattavasta määrärahasta vahvistuvat vasta loppuvuodesta. Talousarvion laadinnassa lähdetään siitä, että tavoitteellisten opiskelijavuosien määrä ja kuntayhtymän valtionosuusrahoituksen taso pienenevät noin 5 % ammatilliseen koulutukseen kohdistuvan 100 miljoonan euron leikkauksen vuoksi.

Valmistelussa olevan rahoituslain uudistus tuo rahoitukseen muutoksia, joiden ei kuitenkaan arvioida leikkausten lisäksi aikanaan tuovan radikaaleja rahoituksen lisävähennyksiä, koska osa uudistuksen muutoksista leikannee kuntayhtymän rahoitusta ja osa vastaavasti parantanee sitä. Hankerahoituksen määrässä ei oletettavasti tapahdu suuria muutoksia ainakaan vähenevästi.

Kustannusten osalta huomioidaan yhteistoimintamenettelyn seurauksena tapahtuva henkilöstömenojen muutos ja kustannusten nousu. Talousarviossa varaudutaan nollatulokseen tai mahdollisesti lievään alijäämään.

Keskeisinä sisältöinä vuoden 2025 toimintasuunnitelmaan tuodaan esille:

1. opiskelijoiden ja työelämän kumppaneiden tyytyväisyyden varmistaminen, opiskelijoiden työllistyminen, palautteiden hyvä taso sekä toiminnan parantaminen saadun palautteen mukaisesti,

2. yhteishaun ensisijaisten hakijoiden hakijamäärän kasvattaminen sekä tavoitteellisen opiskelijavuosikertymän ja positiivisen taloudellisen tuloksen saavuttaminen,

3. aikuisten kouluttamisessa tutkinnon osien suorituksiin ja Jotpa-toteutuksiin keskittyminen ja niissä onnistuminen,

4. henkilöstön osaamisen, hyvinvoinnin ja pysyvyyden varmistaminen Rasekossa

Toimintasuunnitelmassa painotetaan työelämän kanssa tehtävän yhteistyön kehittämistä, opintojen henkilökohtaistamista, nuorten kokonaisten tutkintojen ja aikuisten tutkinnon osien suorittamista sekä kuntayhtymän toimintakyvyn ylläpitämistä sekä lainsäädännössä ja toimintaympäristössä tapahtuvien muutosten tuloksellista läpiviemistä. Keskeyttämisten vähentäminen, opiskelijoiden työllistymisen  ja jatko-opintoihin pääsyn sekä opiskelija- ja työelämäpalautteen keskiarvojen kohottaminen ovat keskeiset tavoitteet.

Raision seudun koulutuskuntayhtymän strategiatyöhön panostetaan tulevana vuonna ja huomioidaan omistajakuntien tarpeet TE24 -uudistuksen myötä.

Talousarvioesityksessä toimintamenot vähenivät 2,3 %  ja henkilöstömenot 1,2 % edellisvuoden tilinpäätökseen nähden. Samanaikaisesti toimintatulot vähenivät 8,5 %. Talousarviovuoden vuosikate on 116.000 euroa, joka ei riitä suunnitelmapoistojen kattamiseen. Talousarviovuoden taloudellinen lopputulos on 737.000 euroa alijäämäinen. Alijäämä katetaan edellisten vuosien ylijäämästä.

Investointien osalta Eeronkuja 3:n saneeraukseen varataan 700.000 euroa vuonna 2025. Saneeraukseen käytetään Eeronkuja 3:n vapaaehtoinen varaus. 

Taloussuunnitelma ei sisällä peruspääoman koron maksamista osakaskunnille. Omistaja ei voi katsoa hyvällä sitä, että taloussuunnitelmasta on poistettu kokonaan peruspääomasta omistajille maksettava korko poiketen asiaa edeltävistä neuvotteluista. Perussopimuksessa päätösvalta asiasta on annettu yhtymävaltuustolle, mutta perussopimuksen henki on se, että omistajien pääomasijoitukselle maksetaan korkoa. Summa on yhtymävaltuuston päätettävissä. Rahalla on aina hinta, myös peruspääomaksi sijoitetuilla varoilla. Vallitseva yleinen korkotaso ei puolla peruspääoman koron maksamatta jättämistä. Peruspääomasta maksettava korko on Rasekon budjetissa erittäin pieni kokonaisuuteen nähden. 

Esityslistan oheismateriaalina on luonnos Raision seudun koulutuskuntayhtymän toiminta- ja taloussuunnitelmaksi vuosille 2025-2027 ja talousarvioksi vuodelle 2025.

 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää todetan lausuntonaan, että se haluaa kiinnittää koulutuskuntayhtymän huomion vuosikatteen ja poistojen epäsuhtaan, joka jatkuu läpi koko suunnitelmakauden.

Lisäksi kunnanhallitus toteaa lausuntonaan, että peruspääoman koron maksaminen osakaskunnille tulisi edelleen sisällyttää koulutuskuntayhtymän talousarvioon edellä esitetyin perustein.

Muilta osin kunnanhallituksella ei ole huomautettavaa Raision seudun koulutuskuntayhtymän talousarviosta ja toimintasuunnitelmasta vuodelle 2025 ja taloussuunnitelmasta vuosille 2025-2027.