Kunnanhallitus, kokous 21.10.2024

§ 217 Turun työllisyysalueen yhteistoimintasopimuksen täydennys

RUSDno-2024-508

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Julkisten työvoimapalvelujen järjestämisvastuu siirrtyy valtiolta kunnille 1.1.2025. Turun kaupunki on yhdessä 22 varsinaissuomalaisen kunnan kanssa päättänyt Turun työllisyysalueen perustamisesta. Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi Turun työllisyysaluetta koskevan yhteistoimintasopimuksen ja suunnitelman työvoimapalvelujen järjestämisestä 23.10.2023 (206 §). Ruskon valtuusto teki samana päivänä kyseisen päätöksen 60 § (TE2024 -uudistuksen mukaisen Turun työllisyysalueen sopimuskokonaisuuden hyväksyminen). Sopimus on allekirjoitettu alkuvuodesta 2024. Sopimuksen mukaan Turun työllisyysalueen kunnat järjestävät työvoimapalvelujen järjestämisestä annetussa laissa tarkoitetut työvoimapalvelut ja niihin liittyvät tehtävät kuntalain 8 §:n tarkoittamana yhteistoimintana ns. vastuukuntamallilla kuntalain 51 §:n mukaisesti.

Kuntalain 8 §:n mukaan kunta voi järjestää sille laissa säädetyt tehtävät itse tai sopia järjestämisvastuun siirtämisestä toiselle kunnalle tai kuntayhtymälle. Lakisääteisessä yhteistoiminnassa järjestämisvastuu on kunnan puolesta toisella kunnalla tai kuntayhtymällä. Tehtävien hoidosta järjestämisvastuussa oleva kunta tai kuntayhtymä vastaa järjestettävien palvelujen ja muiden toimenpiteiden: 1) yhdenvertaisesta saatavuudesta; 2) tarpeen, määrän ja laadun määrittelemisestä; 3) tuottamistavasta; 4) tuottamisen valvonnasta; 5) viranomaiselle kuuluvan toimivallan käyttämisestä. Kunta vastaa tehtäviensä rahoituksesta, vaikka järjestämisvastuu on siirretty toiselle kunnalle tai kuntayhtymälle.

Kuntalain 51 §:n mukaan kunta voi hoitaa tehtävää yhden tai useamman kunnan puolesta siten, että kunnilla on yhteinen toimielin, joka vastaa tehtävän hoitamisesta. Tehtävää hoitavaa kuntaa kutsutaan vastuukunnaksi.

Turun työllisyysalueen yhteistoimintasopimuksen mukaisesti työvoimapalveluiden järjestämisvastuu ja siihen liittyvät tehtävät siirtyvät vastuukunnalle eli Turun kaupungille. Vastuukunnan vastuu määräytyy kuntalain 8 §:n 2 momentin mukaisesti. Turun kaupungin organisaatioon perustetaan työllisyysalueen yhteinen toimielin, työllisyysaluelautakunta. Kaupunginhallitus on kokouksessaan 30.9.2024 käsitellyt ja esittänyt edelleen kaupunginvaltuustolle Turun kaupungin hallintosääntöön esitettäviä lautakunnan kokoonpanoa ja toimivaltaa koskevien määräysten hyväksymistä.

Asiakirjojen valmistelun yhteydessä on todettu tarve tehdä yhteistoimintasopimukseen täydennys normaaliolojen häiriötilanteiden ja poikkeusolojen toimivallan osalta.

Yhteistoimintasopimuksen täydennys normaaliolojen häiriötilanteiden ja poikkeusolojen toimivallan osalta

Kuntalain 90.3 §:n mukaisesti hallintosäännössä tulee antaa tarpeelliset märääykset hallinnon ja toiminann järjestämisestä, päätöksenteko- ja hallintomenettelystä sekä valtuuston toiminnasta poikkeusoloissa ja normaaliolojen häiriötilanteissa. Turun kaupungin hallintosäännössä nämä määräykset on annettu hallintosäännön 11 luvussa (1.12.2024 lukien hallintosäännön 12 luvussa). Jotta hallintosäännön määräyksiä voidaan soveltaa myös työllisyysalueen yhteisen toimielimen toimintaan, tulee yhteistoimintasopimuksessa olla asiaa koskeva sopimusehto. Näin ollen yhteistoimintasopimusta esitetään täydennettävän sopimuksella, jonka mukaan erityistoimivallan käyttöönottamisesta ja sen edellytyksistä poikkeusoloissa tai normaaliolojen häiriötilanteissa on säädetty vastuukunnan hallintosäännössä. Muilta osin tähän täydennyssopimukseen sovelletaan yhteistoimintasopimuksen ehtoja. 

Turun työllisyysalueen yhteistoimintasopimusta koskevan täsmennyksen hyväksyminen kuuluu Turun kaupunginvaltuuston toimialaan. 

Esityslistan oheismateriaalina on Turun työllisyysalueen yhteistoimintasopimusta täydentävä sopimus. Samoin esityslistan oheismateriaalina on ehdotus jäsenkuntien hallintosääntöön otettavasta informatiivisesta pykälästä, jonka lopullista tarvetta ja sisältöä koskeva harkintavalta on kullakin kunnalla.

 

  

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää esittää valtuustolle, että se hyväksyy esityslistan oheismateriaalina olevan yhteistoimintasopimusta täydentävän sopimuksen.

Esityksen Ruskon kunnan hallintosääntöön merkittävästä informatiivisesta pykälästä kunnanhallitus päättää merkitä tietoonsa saatetuksi.

Kunnanhallitus päättää edelleen esittää valtuustolle, että päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta, ja että valtuusto valtuuttaa kunnanjohtajan tekemään sopimukseen mahdolliset tarpeelliset täsmennykset.