Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 28.4.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 38 Varhaiskasvatuksen järjestäminen toimikaudella 2021-2022

RUSDno-2021-287

Perustelut

Kunnalliseen varhaiskasvatukseen on sijoitettu toimikaudelle 2021-2022 277 lasta, joista esioppilaita on 57. Esioppilaita on lisäksi yksityisessä Norlandia Apilassa (21) ja Turussa ruotsinkielisessä esiopetuksessa ja yksityisissä päiväkodeissa yhteensä kolme.

Kunnallisen varhaiskasvatuksen lapsimäärä tulee olemaan kaudella 2021-2022 samalla tasolla kuin kuluvana toimikautena. Jäljellä on yksittäisiä vapaita varhaiskasvatuspaikkoja sekä alle että yli 3-vuotiaille lapsille ja paikat on järjestettävissä joustavasti riippuen lasten iästä ja varhaiskasvatustarpeesta. Yksityiseen perhepäivähoitoon ja päiväkotihoitoon haettu palveluseteleitä noin 140 lapselle.

Jonossa ei ole uusia lapsia syksylle vaan seuraavat avoimet hakemukset (3 kpl) on osoitettu joulu-tammikuulle. Jonotilanne on päivitetty 22.4.2021.

Henkilöstömitoitus vastaa varhaiskasvatuslain 540/2018 ja varhaiskasvatusasetuksen 753/2018 määräyksiä. Varhaiskasvatuslain 25 § mukaan kunnan, kuntayhtymän ja yksityisen palveluntuottajan on huolehdittava, että varhaiskasvatuksessa on riittävä määrä tässä luvussa säädettyä eri kelpoisuusvaatimukset täyttävää henkilöstöä, jotta varhaiskasvatukselle säädetyt tavoitteet voidaan saavuttaa ja jotta myös vammaisten ja muiden lasten tuen tarpeisiin vastataan. Kunnan käytettävissä on oltava varhaiskasvatuksessa esiintyvää tarvetta vastaavasti varhaiskasvatuksen erityisopettajan palveluja. Lisäksi varhaiskasvatuksessa voi olla lasten tarpeet ja varhaiskasvatuksen tavoitteet huomioiden myös muuta henkilöstöä. Lain 1 §:ssä tarkoitetulla päiväkodilla tulee olla toiminnasta vastaava johtaja. Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa toimii kasvatushenkilöstön (varhaiskasvatuksen opettajat ja lastenhoitajat) lisäksi kaksi ryhmässä toimivaa varhaiskasvatuksen erityisopettajaa ja yksi kiertävä konsultoiva varhaiskasvatuksen erityisopettaja sekä varhaiskasvatuksen avustajia. Jokaisessa päiväkodissa työskentelee myös resurssilastenhoitaja.

Varhaiskasvatusta toteutetaan Ruskon varhaiskasvatussuunnitelman mukaisesti ja esiopetusta Ruskon esiopetussuunnitelman mukaisesti. Molemmat opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan hyväksymät suunnitelmat ovat luettavissa Ruskon kunnan nettisivuilta. Näitä suunnitelmia täydennetään erillisillä työ- ja toimintasuunnitelmilla, jotka tuodaan lautakunnalle hyväksyttäväksi ja tiedoksi viimeistään uuden toimikauden alussa.

Ehdotus

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta merkitsee asian tiedokseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.