Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 15.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 53 Tarkastuslautakunnan arviointikertomus vuodelta 2021 sekä toimialojen toimenpide-esitykset

RUSDno-2022-415

Valmistelija

  • Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi
  • Kaisa Mattila, Varhaiskasvatusjohtaja, kaisa.mattila@rusko.fi

Perustelut

Ruskon kunnanvaltuusto käsitteli kokouksessaan 31.5.2022 arviointikertomusta vuodelta 2021 ja päätti pyytää lautakunnilta kannanotot arviointikertomuksessa esitetyistä asioista.

Varhaiskasvatus ja lastenhoidon tuet

Tarkastuslautakunnan havainnot tavoitteiden toteutumisesta: Talousarvion mittareiden osalta varhaiskasvatus ei saavuttanut tavoitteita omien toimitilojen täyttöasteessa. Toisaalta toimialalla tavoitteena oli, että muissa palvelujärjestelmissä lapsia olisi vähintään 160, mikä ylittyi selvästi. Toinen tavoite, joka jäi saavuttamatta, oli asiakaskyselyn vastausprosentti, joskin itse kyselyn tulokset olivat hyvällä tasolla. Asiakaskysely on ilmeisesti lähetetty vain kunnan omien päiväkotien asiakkaille. Olisi peruteltua kysyä asiakastyytyväisyyttä vastaavalla tavalla myös niiltä, jotka ovat muiden palveluntuotantovaihtoehtojen piirissä. Covid19-pandemia vaikutukset varhaiskasvatuksessa näkyivät erityisesti sijaistarpeissa, koska henkilöstön poissaolomäärät lisääntyivät. Vuoden 2021 aikana toteutettu siirtymä kahdesta rinnakkaisesta järjestelmästä pelkästään palvelusetelin käyttöön yksityisen varhaiskasvatuksen tuessa selkeyttää toimintaa jatkoa ajatellen. On erittäin positiivista, että varhaiskasvatuksessa on 2021 aikana alkanut kolme kehittämishanketta.

Varhaiskasvatusjohtajan kannanotto tarkastuslautakunnan havaintoihin: Oman toiminnan osalta lapsimäärä on jäänyt ennakoitua matalammaksi vuoden 2021 aikana, koska kunnassa perheillä on valinnanvapaus ja näin ollen kyseisen vuoden aikana yksityisen varhaiskasvatus on ollut jonkin verran suositumpaa. Kokonaisuutena kunnallisen ja yksityisen varhaiskasvatuksen piirissä on ollut tavoitteiden mukainen lapsimäärä. Varhaiskasvatuksen asiakastyytyväisyyskysely on toteutettu keväällä 2020 siten, että se on lähetetty sekä kunnallisessa että yksityisessä varhaiskasvatuksessa olevien lasten huoltajille. Samalla kertaa on myös toteutettu kysely yhteistyön toimivuudesta ja se on osoitettu kunnan muille toimialoille, kuntapäättäjille ja sote-toimijoille. Tulokset on esitetty opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan kokouksessa 18.5.2021 50 §. Jatkossa varhaiskasvatuksen asiakastyytyväisyys- ja yhteistyötahojen arviointikyselyt tullaan toteuttamaan joka toinen vuosi. Seuraavaa kyselyä laadittaessa on pyrittävä saamaan vastausprosenttia korkeammaksi. Myös tulosten raportointia tarkennetaan ja huomioidaan yksityisen toiminnan tulosten kirjaaminen tilinpäätöskertomuksen yhteyteen. 

Perusopetus:

Yläkoulun osalta tavoitteet toteutuivat hyvin, koska jokainen peruskoulunsa päättänyt oppilas sai päättötodistuksen ja jatko-opiskelupaikan. (76 oppilasta)
Valtakunnallisen MA-kokeen keskiarvo Maunun koulussa oli 6,8. Koko valtakunnassa keskiarvo oli 6,5.

Alakoulun 6. luokkalaisten oppilaiden kuntakohtaisten kokeiden tuloksissa sekä matematiikassa että äidinkielessä tavoitteet saavutettiin talousarviotekstissä esitetyn mukaisesti.
MA- vastauksista 75,7 % ja SUK- vastauksista 71,5 % oli oikein.
Tavoite toteutui, koska oikeita vastauksia oli yli 70 %.

Perusopetuksessa Covid19-pandemia vaikutti vuonna 2021 ehkä jopa enemmän kuin vuonna 2020. Väsyminen poikkeusoloihin on ollut merkittävää sekä lasten että opettajien keskuudessa. Jokapäiväisten haasteiden ohella retket ja juhlatilaisuudet peruuntuivat lähes kokonaan. Sijaisia tarvittiin paljon ja samaan aikaan sijaisten saatavuus on ollut heikkoa.

Tukiopetuksen tarve on ymmärrettävästi lisääntynyt vuosina 2020-2021, mutta sitä on myös saatu annettua enemmän kuin aikana ennen koronaa. Etäopetuksen aikana lisääntyneeseen oppilaiden pahoinvointiin on puututtu ja puututaan jatkossakin. Näin tehdään sekä jo olemassa olevien toimintamallien kautta, että aktiivisesti yhteistyössä hyvinvointisektorin ja eri hankkeiden kanssa. Oppilaiden hyvinvointiin on erittäin tärkeää kiinnittää erityistä huomiota jatkossa.
Maaliskuun 2021 kokouksessa opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päätti lukuvuoden 2022-2023 koulunaloituspaikat .Hyvissä ajoin tehty päätös osoittautui oikeaksi ratkaisuksi. 
Kevään 2022 aikana tehtävässä pitkän tähtäimen suunnitelmassa päätetään tulevien lukuvuosien suunnitelma.

Maunun koulun laajennus ja peruskorjaus aloitettiin tarkan suunnittelutyön jälkeen vuonna 2021.
Hyvä suunnittelu, hyvin hoidettu kilpailutus ja tarkka valvonta ovat johtaneet siihen, että projekti on valmistumassa budjetoidusti ja aikataulussa. Koska kyseessä on yhdistetty peruskorjaus ja uudisrakentaminen, lisätöiden poikkeuksellisen alhaista osuutta voidaan pitää loistavana saavutuksena

Koulutoimelle projekti on luonnollisesti aiheuttanut omat haasteensa varsinkin liittyen väistötilojen tarpeeseen. Käytyjen keskustelujen perusteella hyvä suunnittelu ja johtaminen on kuitenkin auttanut myös tällä sektorilla. Peruskorjaus ei ole merkittävästi heikentänyt opetusmahdollisuuksia eikä toisaalta ole vaatinut kalliita tilapäisratkaisuja.

 

 

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kaisa Mattila, Varhaiskasvatusjohtaja, kaisa.mattila@rusko.fi
  • Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta tutustuu arviointikertomukseen ja lähettää esittelytekstissä olevat selvitykset kunnanhallitukselle tiedoksi.

Päätös

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen.