Kunnanhallitus, kokous 22.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 148 Kehitysvammaisten koulun Mylly-Antin opetuksen järjestäminen 1.1.2023 alkaen

RUSDno-2022-122

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Raision kaupunki
Pöytäkirja 
Kaupunginhallitus 21.02.2022
Asianro 234/12.00.00/2022
§ 69 Kehitysvammaisten koulun Mylly-Antin opetuksen järjestäminen 1.1.2023 alkaen

Päätöshistoria
Sivistyslautakunta 16.2.2022 24 §

Asian taustaa:
Varsinais-Suomen alueella vaikeasti vammaisten oppilaiden opetuksesta toiminta-alueittain on huolehtinut Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymä KTO perussopimuksen mukaisesti 1.1.2010-31.12.2022. Kuntayhtymän jäsenkuntia ovat Aura, Kaarina, Kemiönsaari, Koski Tl, Kustavi, Laitila, Lieto, Loimaa, Marttila, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Oripää, Paimio, Parainen, Pyhäranta, Pöytyä, Raisio, Rusko, Salo, Sauvo, Somero, Taivassalo, Uusikaupunki ja Vehmaa. Turku on irrottautunut kuntayhtymän toiminnasta. Salo ja Uusikaupunki ovat ilmoittaneet, etteivät tarvitse enää koulun palveluita. Mylly-Antin koulu toimii Turun Runosmäen vuokrakiinteistössä osoitteessa Tiemestarinkatu 3 B. Koulussa on lukuvuonna 2022-2023 n. 30 oppilasta 14 eri kunnasta: Kaarina (6), Raisio (4), Lieto, Naantali, Aura, Nousiainen, Paimio, ja Pöytyä (2), Parainen, Pori, Säkylä, Kemiönsaari ja Mynämäki (1). Turku järjestää turkulaisille oppilaille koulutuksen omissa yksiköissään.

Mylly-Antin koulussa annetaan peruskoulun erityisopetusta peruskouluikäisille kehitysvammaisille ja autistisille lapsille ja nuorille. Koulu sijaitsee Turussa. Perusopetus tukee vaikeimmin kehitysvammaisten ja autististen oppilaiden kasvua ja kehitystä heille sopivien opetus- ja kuntoutusmenetelmien avulla. Peruskoulua käyvillä toiminta-alueittain opiskelevilla oppilailla on pidennetty oppivelvollisuus, joka alkaa kuusivuotiaana. Mylly-Antin koulussa opetus on yksilöllistä toiminta-alueittain toteutettavaa ryhmämuotoista erityisopetusta. Ryhmäkoko on kuusi oppilasta luokkaa kohti. Luokassa työskentelee erityisluokanopettaja ja koulunkäynninohjaajia. Lisäksi koulussa työskentelee ohjaajia, jotka vastaavat aamu- ja iltapäivätoiminnasta. Opetus suunnitellaan henkilökohtaisen opetussuunnitelman (HOJKS) mukaisesti. HOJKS päivitetään vuosittain havaintojen ja arviointien avulla huoltajien ja muiden yhteistyötahojen kanssa.

Yksikössä työskentelee rehtori, 5 erityisluokanopettajaa ja 22 koulunkäynnin ohjaajaa. Koulun toimintakulut katetaan pääosin valtionosuuksilla ja kotikuntakorvauksilla. Näiden ylimenevät toimintakulut laskutetaan vuosittain käyttäjäkunnilta. 

Sote-uudistuksen myötä hyvinvointialueiden toiminnan käynnistyttyä koulun toiminnan järjestämisvastuu siirtyy kunnille. Kuntien sivistystoimenjohtajien ja KTO:n neuvottelussa 3.6.2021 yhteisenä näkemyksenä oli, että koulun toimintaa on tärkeä jatkaa tarkoituksenmukaisissa tiloissa. Alueen kunnat lausuivat erityishuoltopiirille syksyllä 2021 koulun toiminnan järjestämisestä näkökulmansa. Kuntien yhteinen toivetila oli, että koulun toiminta voisi jatkua. Vaikeasti vammaisten oppilaiden opetuksen järjestäminen keskitettynä palveluna on tarkoituksenmukaisin ja ennen kaikkea oppilaiden edun mukainen ratkaisu. Koulu tuottaa opetuspalveluita oppilaille, joiden määrä on kuntakohtaisesti pieni. Huonoimpana vaihtoehtona pidetään ratkaisua, jossa jokainen kunta vastaa omien kehitysvammaisten oppilaidensa opetuksesta omassa kunnassaan.

Neuvotteluja järjestelyistä on käyty alueen sivistysjohtajien ja KTO:n kesken. Lounais-Suomen aluehallintoviraston johtaja Esko Lukkarinen on osallistunut asiantuntijana neuvotteluihin. Kuntaliiton asiantuntijoita on konsultoitu asian tiimoilta. Myös alueen kaupungin- ja kunnanjohtajat ovat keskustelleet järjestelyistä omissa tapaamisissaan. Neuvotteluja on loppuvaiheessa vaihtoehtojen tiivistyttyä käyty kahdesta ratkaisumallista. Neuvotteluja on käyty Kaarinan kaupunginjohtajan, sivistysjohtajan ja Raision kaupunginjohtajan ja sivistysjohtajan kesken 2.2., 4.2. ja 9.2.2022 sekä Kaarinan sivistysjohtajan, johtavan rehtorin, erityisopetuksen koordinaattorin ja Raision sivistysjohtajan, opetuksen kehittämispäällikön ja TOI-opetuksesta vastaavan rehtorin kesken eri kokoonpanoilla 3.1., 10.1. ja 4.2.2022.

Järjestämisen vaihtoehdot:
A) Raision kaupunki ottaa Mylly-Antin toiminnan vastuulleen
Raisio ottaa koulun toiminnan omaksi toiminnakseen osaksi sivistys- ja vapaa-aikatoimen palveluita. Koulun toiminta jatkuisi Runosmäen kiinteistössä määräajan (+/-5 vuotta) ja siirtyisi aikanaan uudisrakentamisen yhteydessä Raision pohjoisen alueen yhtenäiskoulun yhteyteen rakennettaviin tiloihin, joihin sijoittuvat myös Raision TOI-opetuksen (toiminta-alueittain opiskelevien) Veitikanraitin 3 ryhmää. Näin kehitysvammaisten opetuksen tilat olisivat yhdessä paikassa perusopetuksen yhteydessä käyttäen osittain samoja tiloja muun perusopetuksen kanssa. Myös toiminnan integrointi on mahdollista soveltuvin osin.

Raision ottaessa toiminnan omaksi toiminnakseen henkilöstö siirtyisi kokonaisuudessaan liikkeenluovutuksella vanhoina työntekijöinä Raision työntekijöiksi. Koulun toiminta jatkuisi 1.1.2023 nykyisellä henkilöstöllä nykyisessä Runosmäen toimitilassa. Toiminnan jatkuvuus ja tuttuus ovat oppilaiden ja perheiden kannalta etu ja niin henkilöstön kuin huoltajienkin toivetila. Näin myös yksikössä kertynyt ammatillinen osaaminen pystytään hyödyntämään koulun toiminnan jatkuessa. Koulun toiminnan kehittämisen tueksi on keskusteltu alueellisen asiantuntijaryhmän perustamisesta.

Raision ottaessa koulutuksen järjestämisen omaksi toiminnakseen tulee turvata riittävä hallinnon resurssi lisääntyviin toimintoihin. Käyttäjäkuntien laskutukset ja muut hallinnolliset työt siirtyisivät Raision sivistys- ja vapaa-aikatoimialan hallinnon tehtäviksi. Nykyisen toiminnan tuotot ja kulut vuosilta 2018-2020 esitetään oheismateriaalissa.
Liikkeenluovutuksen yhteydessä Raision kaupungille siirtyvät myös tarvittavat sopimukset koulukuljetusten sekä tukipalveluiden järjestämiseksi Runosmäen koulukiinteistössä (mm. ruokahuolto, siivous, vuokralaisen vastuulle kuuluvat kiinteistönhuoltotehtävät). Koulu toimii vuokratiloissa, joten liikkeen luovutuksella ei siirry kaupungille kiinteistöä ja tarkoituksena on tehdä tiloista vuokrasopimus viiden vuoden määräajaksi.

Raision ottaessa seudullisen toiminnan järjestettäväkseen käyttäjäkuntien laskutuksella tulee kattaa Raisiolle toiminnan järjestämisestä aiheutuvat lisäkulut, joita valtionosuuksilla ja kotikuntakorvauksilla ei kateta. Näin on toimittu myös KTO:n toimiessa koulutuksen tuottajana.

B) Mylly-Antin toiminta järjestetään yhteistyössä Raision ja Kaarinan kaupunkien toimesta

Yhteistyömallissa Kaarina ja Raisio ottaisivat koulun toiminnan vastuulleen kahden opetuksenjärjestäjän toimesta koulun toiminnan jatkuessa Runosmäessä määräajan, esim. viiden vuoden ajan ja sen jälkeen siirtyen Kaarinaan ja Raisioon kahdeksi erilliseksi yksiköksi uudisrakennuskohteiden yhteydessä rakennettaviin tiloihin. Kahden opetuksenjärjestäjän mallissa hallinnon järjestäminen on neuvotteluissa todettu riskialttiiksi toiminnan johtamisen järjestelyjen kannalta. Vastuut ja tehtävänjaot tulisi sopia erittäin tarkasti ja käytännön arjen ongelmatilanteet ovat mahdollisia. Henkilöstö ei tässä mallissa siirtyisi liikkeenluovutuksella, vaan Kaarina ja Raisio rekrytoisivat henkilöstön erikseen. Hallinnon järjestämiseksi tulisi kumpaankin kuntaan palkata tätä varten resurssia.

Asiaa on esitelty sivistyslautakunnalle 19.1.2022 ja kaupunginhallitukselle 24.1.2022 ajankohtaisissa asioissa. Sivistyslautakunta pyysi kuntayhtymän perustamisen selvittämistä koulun toiminnan järjestäjäksi. Näin pienen yksikön toiminnan järjestämiseksi ei ole realistista perustaa kuntayhtymää, jolla ei ole muita tehtäviä.

Raision päättäjiä on käynyt tutustumassa Mylly-Antin koulun toimintaan 31.1. ja 4.2.2022.

Valmistelun jatkamiseksi asia tuodaan tässä vaiheessa sivistyslautakunnan ja kaupunginhallituksen käsiteltäväksi. Mikäli toimielimet puoltavat liikkeenluovutuksen valmistelun jatkamista, liikkeenluovutuksen käytännön toteuttamiseen liittyvät toimenpiteet tuodaan kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi myöhemmin kevään 2022 aikana.

Raision kaupungin viranhaltijavalmistelun yhteinen näkemys on, että vaihtoehto A, jossa Mylly-Antin toiminta otetaan osaksi sivistys- ja vapaa-aikatoimialan koulutointa, on niin oppilaiden, henkilöstön kuin Raision kaupunginkin kannalta perustelluin ja ensisijainen vaihtoehto.

Päätösehdotus: Sivistysjohtaja Leena Laakso
1. Sivistyslautakunta hyväksyy valmistelun jatkamisen Mylly-Antin koulun toiminnan siirtämiseksi liikkeenluovutuksella osaksi Raision koulutointa,
2. sivistyslautakunta lähettää asian edelleen hallituksen valmisteltavaksi ja
3. sivistyslautakunta pyytää Mylly-Anttiin oppilaita nyt lähettäneitä kuntia vastaamaan Raision kaupunginhallitukselle, sitoutuvatko ne esityslistatekstissä kuvatulla tavalla ostamaan nykyisenkaltaista palvelua Raision kaupungilta, mikäli Raision kaupunki ottaa toiminnan tuottamisvastuun.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan heti kokouksessa.

Päätös
Jukka Rantala teki seuraavan esityksen: Sivistyslautakunta hyväksyy valmistelun jatkamisen siten, että aloitetaan selvitys ja valmistelut nykyisenkaltaisten palveluiden tuottamisesta Raisiossa, raisiolaisille palveluntarvitsijoille. Esitys raukesi kannattamattomana.
Sivistysjohtajan päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
Pöytäkirja tarkastettiin tämän asian osalta heti kokouksessa.

Oheismateriaali  2 Mylly-Antin koulu talouden tiivistelmä

Päätösehdotus Kaupunginjohtaja Eero Vainio
Kaupunginhallitus
1. hyväksyy valmistelun jatkamisen Mylly-Antin koulun toiminnan siirtämiseksi liikkeenluovutuksella osaksi Raision koulutointa
2. oikeuttaa kaupunginjohtajan tai määräämänsä käymään tarvittavat neuvottelut liikkeenluovutuksen toteuttamiseksi Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kanssa siten, että lopullinen päätös liikkeenluovutuksen toteuttamiseksi voidaan tuoda kaupunginhallituksen käsittelyyn kevään 2022 aikana
3. oikeuttaa kaupunginjohtajan tai määräämänsä käymään neuvottelut sopimuksen laatimiseksi niiden kuntien kanssa, jotka ovat nyt lähettäneet oppilaita Mylly-Antin kouluun siten, että kaupunginhallitus voi osaltaan hyväksyä sopimuksen kevään 2022 aikana

Päätös: 
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

-----------------------------------------------------------------------

Kuntien lausuntoja on pyydetty 20.3. mennessä, Raision on tarkoitus jatkokäsitellä asia viimeistään huhtikuussa. Palveluiden käyttämisestä tullaan laatimaan sopimus ja rakentamiseen liittyvät asiat tullaan käsittelemään erikseen.

Ehdotus

Esittelijä

Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää lausuntonaan todeta sitoutuvansa Mylly-Antin koulun palveluiden käyttämiseen nykyisen kaltaisen menettelyn mukaisesti, ja Raision kaupunki ottaa koulun toiminnan järjestettäväksi omana toimintanaan osana sivistystoimialan koulutointa. Kunnanhallitus valtuuttaa kunnanjohtajan ja johtavan rehtorin valmistelemaan sopimusta Ruskon kunnan osalta. 

 

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen ja totesi osana lausuntoaan toivovansa olemassa olevan ja osaavan henkilöstön siirtoa.

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Raision kaupunginhallitus on hyväksynyt kokouksessaan 30.5.2022 § 199 Mylly-Antin koulun liikkeenluovutuksen Raision kaupungille ja Mylly-antin toiminta siirretään Raision sivistys- ja vapaa-aikatoimialan toiminnaksi 1.1.2023 alkaen. Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymän KTO:n hallitus käsitteli asiaa ja kuntayhtymän valtuusto kokoontuu 31.8.

Raision kaupunginhallitus hyväksyi samassa yhteydessä myös kuntien kanssa tehtävän sopimuksen, jonka perusteella Raision kaupunki tuottaa 1.1.2023 alkaen vaikeasti kehitysvammaisten lasten perusopetusta toiselle kunnalle. Sopimus oli aiemmin kommenteilla kunnissa, ja sopimuksessa on pyritty huomioimaan kuntien esittämät muutokset. Jokaisen kunnan kanssa tehdään oma sopimus, joka on sisällöltään samanlainen kaikkien kuntien kanssa. Sopimus ja Raision kaupungin käsittely ovat esityslistan oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä sopimuksen kehitysvammaisten ja autististen lasten ja nuorten perusopetuksesta.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.