Kunnanhallitus, kokous 22.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 149 Kunnan strategiasta johdettujen ohjelmien hyväksyminen

RUS-2022-506

Valmistelija

  • Sari Laine, Talous- ja hallintojohtaja, sari.laine@rusko.fi

Perustelut

Kunnanvaltuusto on hyväksynyt 29.1.2018 Ruskon strategian. Kuntalain 37 §:n mukaan kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Kuntastrategiassa on otettava huomioon:

1) kunnan asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen;

2) palvelujen järjestäminen ja tuottaminen;

3) kunnan tehtäviä koskevissa laeissa säädetyt palvelutavoitteet;

4) omistajapolitiikka;

5) henkilöstöpolitiikka;

6) kunnan asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet;

7) elinympäristön ja alueen elinvoiman kehittäminen.

Kuntastrategian tulee perustua arvioon kunnan nykytilanteesta sekä tulevista toimintaympäristön muutoksista ja niiden vaikutuksista kunnan tehtävien toteuttamiseen. Kuntastrategiassa tulee määritellä myös sen toteutumisen arviointi ja seuranta.

Kuntastrategian ottamisesta huomioon kunnan talousarvion ja -suunnitelman laatimisessa säädetään 110 §:ssä. Kuntastrategia tarkistetaan vähintään kerran valtuuston toimikaudessa.

Kunnanhallitus päätti 15.2.2021 § 31 aloittaa strategian ja siihen liittyvien ohjelmien arvioinnin antaen taloustyöryhmän tehtäväksi asiaan liittyvän valmistelun. Taloustyöryhmä käsitteli 24.5.2021 pitämässään kokouksessa kuntastrategian ja siihen pohjautuvien ohjelmien päivittämistä. Taloustyöryhmä linjasi, että kuntastrategia säilytetään ennallaan ja sen perusteella laaditut ohjelmat osallisuus-, elinvoima- ja hyvinvointiohjelmat vuosille 2023-2025 päivitetään ja ne saatetaan uuden valtuuston käsiteltäviksi.

Kunnanhallitus nimesi taloustyöryhmään 30.8.2021 Jussi Helesvirran (pj.), Antti Mattilan, Hannu Kestin, Monika Antikaisen, Jorma Randin sekä kunnanjohtajan ja talous- ja hallintojohtajan.  

Ohjelmien painopistealueet on otettu kunnan strategiasta ja niille on määritelty tärkeimmät tavoitteet ja toimenpiteet. Jokaiselle toimenpiteelle on asetettu mittari ja vastuutaho. Tarkennetut toimenpiteet määritellään lautakunnittain vuosittain laadittavan talousarvion yhteydessä. Toimenpiteiden toteutumista ja vaikuttavuutta raportoidaan puolivuosittain talousarvioseurannan yhteydessä. Ohjelmien etenemisestä raportoidaan kunnanvaltuustolle ja kunnanhallitukselle vuosittain. Raportoinnin yhteydessä ohjelmia tarvittaessa myös päivitetään.

Kunnan voimassa oleva strategia löytyy Internet -sivuilta: https://rusko.fi/kunta-ja-paatoksenteko/ruskon-kuntastrategia/

Liitteet:

Elinvoimaohjelmaluonnos

Osallisuusohjelmaluonnos

Hyvinvointiohjelmaluonnos

Edellä mainituista liitteistä puuttuu vielä aikataulut ja vastuuhenkilöt. Ne täydennetään ja tuodaan viimeistään hallituksen kokoukseen.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää esittää elinvoima-, osallisuus- ja hyvinvointiohjelmat valtuuston hyväksyttäväksi.

Päätös

Kunnanhallitus päätti hyväksyä elinvoima-, osallisuus- ja hyvinvointiohjelmat ja antoi luvan tehdä niihin yksittäisiä stilistisiä korjauksia sekä esittää ohjelmat edelleen valtuuston hyväksyttäväksi.