Kunnanhallitus, kokous 21.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 221 Laukolan päiväkodin ja muiden kiinteistöjen tilatarveselvitys

RUSDno-2022-653

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Maarit Ketola, vs. varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi

Perustelut

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta on saanut 16.3.2022 kokouksessa selvityksen Laukolan päiväkodin Pikkulaukolan sisäilmaongelmista ja esittänyt kunnanhallitukselle seuraavan päätösehdotuksen "Kunta luopuu Pikkulaukolan kiinteistöstä ja hankkii Vahdolle varhaiskasvatuksen tarvetta vastaavat päiväkotikäyttöön tarkoitetut vuokrattavat tilaelementit/moduulit Laukolan päiväkodin välittömään läheisyyteen. Tekninen toimiala selvittää tilaelementtien sijoitusvaihtoehdot sekä tekee tarvittavat kilpailutus- ja hankintapäätökset. Samanaikaisesti käynnistetään välittömästi selvitys uudisrakennuksen toteuttamisen vaihtoehdoista kustannuksineen." Esittelytekstissä Kaisa Mattila on tuonut esiin että Pikkulaukolan toiminnot siirretään Laukolan koululta saataviin väliaikaisiin väistötiloihin ajaksi 11.4.-31.7.2022 ja tämän jälkeen on oltava valmiina pysyvämpi tilaratkaisu, joka vastaa alueen varhaiskasvatuksen palveluntarvetta. Pikkulaukolan lapset ovat edelleen väistötiloissa Laukolan koululta saaduissa tiloissa, eikä päätöstä lasten sijoittumisesta pysyvämpiin tiloihin ole tehty. 

Laukolan koulun tilat sopivat hyvin varhaiskasvatuksen isompien lasten käyttöön. Laukolan päiväkodilla on tällä hetkellä käytössä n 400 m2, mikä on riittävä tämän hetkiselle lapsimäärälle. Laukolan päiväkotiin on tulossa lapsia kevän aikana lisää, jolloin lasten kokonaismäärä nousee ja tilatarve kasvaa. Terveystarkastaja Tuomo Vasala muistutti valvontasuunnitelman mukaisessa tarkastuksessa 27.10.2022, että päiväkotien suunnitteluohjeen mukainen lapsimäärä suhteessa neliöihin on 7 m2 / lapsi. Vasala myös huomautti kiinteiden naulakoiden sekä kuivauskaappien puutteesta väistötiloissa. Toimenpiteinä tarkastuskertomukseen oli kirjattu että naulakoita tulee lisätä ja ne on kiinnitettävä kunnolla, ettei kaatumisvaaraa ole. Jokaisessa ryhmässä tulee olla kuivauskaappi ulkovaatteiden kuivaamiseen.  

Varhaiskasvatukselle saataisiin yhtenäinen ja tarkoituksenmukainen, neliömäärältä myös tulevaisuudessa riittävä tila, mikäli koulu luovuttaisi käsityöluokan (80 m2) varhaiskasvatuksen käyttöön. Tämä kuitenkin edellyttäisi että koulu saisi vastaavat uudet tilat käyttöönsä. 

Varhaiskasvatuslain 540/2018 10 § mukaan varhaiskasvatusympäristön on oltava kehittävä, oppimista edistävä sekä terveellinen ja turvallinen lapsen ikä, kehitys ja muut edellytykset huomioon ottaen. Lasta tulee suojata väkivallalta, kiusaamiselta ja muulta häirinnältä. Toimitilojen ja toimintavälineiden on oltava terveellisiä, turvallisia ja asianmukaisia, ja niissä on huomioitava esteettömyys. Saman lain 5 § mukaan kunnan on järjestettävä tässä laissa säädettyä varhaiskasvatusta siinä laajuudessa ja sellaisin toimintamuodoin kuin kunnassa esiintyvä tarve edellyttää ja kunnan on pyrittävä järjestämään varhaiskasvatusta lähellä palvelun käyttäjiä ottaen huomioon asutuksen sijainti sekä liikenneyhteydet. Päiväkodin toiminta kalenterivuoden aikana ja aukioloaika vuorokaudessa on järjestettävä paikallisen tarpeen mukaan.

Ehdotus

Esittelijä

Maarit Ketola, vs. varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta merkitsee Laukolan päiväkodin tilatarpeet tietoonsa saatetuksi, ja lähettää asian eteenpäin kunnanhallitukselle ja valtuustolle tiedoksi. Samalla lautakunta toteaa että päätöstä Laukolan päiväkodin pysyvän tilaratkaisun tekemisestä tulisi kiirehtiä.  

Päätös

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnalle tuotiin tiedoksi viranhaltijoiden esitys akuutin tilatarpeen ratkaisemiseksi Laukolan päiväkodin ja koulun tilajärjestelyjen suhteen. Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta merkitsee Laukolan päiväkodin tilatarpeet tietoonsa saatetuksi, ja lähettää asian eteenpäin kunnanhallitukselle ja valtuustolle tiedoksi. 

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Tekninen johtaja, johtava rehtori, vs. varhaiskasvatusjohtaja ja hyvinvointijohtaja ovat selvittäneet Laukolan tilaratkaisuja ja päätyneet esitykseen, jonka mukaan Laukolan koulun käsityöluokka jäisi nykyiseen paikkaansa. Musiikkiluokka jäisi päiväkotikäyttöön. Kalustetäydennyksiä, lähinnä hyllyjä, naulakoita ja lokeroita tuodaan Piipulasta Laukolaan.

Päiväkodista yksi ryhmä siirtyisi nuorisotaloon kirjaston vieressä sijaitsevaan lastentaloon, ja rakennettaisiin kota lastentalon pihalle. Lastentalossa on iso ja aidattu turvallinen piha. Piipulasta siirrettäisiin leikkivälineitä lastentalon pihalle. Kiinteistö ei vaadi suuria muutoksia siirrettäessä se päiväkotikäyttöön. MLL ja iltapäiväkerho käyttävät myös samaa pihaa ja kiinteistöä. Kalusteet saadaan pääosin Piipulasta. Koulun ja päiväkodin läheisyys on positiivinen asia.

Piipulasta saneerataan pysyvästi nuorisotalo, ilmanvaihto on riittävä nuorisotalokäyttöön. Kuntotutkimuksessa havaitut epäkohdat korjataan. Rakennus on siisti ja koko ajan ongelmana on ollut käyttäjämäärä. Nuorisotalon käyttäjiä on 10-15 ja ilmanvaihto on mitoitettu 21 henkilölle. Päiväkotikäytössä henkilöitä oli 35. Koko kiinteistöstä saadaan tehtyä toimiva nuorisotila. Kiinteistössä on tilaa ja oma keittiö. Piipulan tontti eriytetään kunnantalon tontista. Saneerauksen kustannusarvio on noin 50.000 - 70.000 € ja kiinteistö jää nuorisotoimen käyttöön pysyvästi.

Toteutusaikataulu olisi keväällä 2023, ja Laukolan koulun laajennusta voidaan näillä muutoksilla siirtää eteenpäin. Lastentalon päiväkotitila voisi jäädä iltapäiväkerhon ja kotaryhmän käyttöön koululaajennuksen valmistuessa ja käsityöluokka siirtyy tässä vaiheessa päiväkodin käyttöön.

Esitys tarkoittaa sitä, että vuoden 2023 talousarvion investointiohjelmaan ajateltua 30.000 euroa Laukolan päiväkodin pihamuutoksiin ei tavittaisi vaan sen korvaisi yllä esitetty saneerauksen kustannusarvio.

Tekninen johtaja on läsnä kunnanhallituksen kokouksessa alustamassa asiaa.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä edellä esitetyn Laukolan päiväkodin ja muiden kiinteistöjen periaateratkaisuna ja antaa asian jatkovalmistelun tekniselle toimelle yhteistyössä kyseisten hallinnonalojen kanssa.

Kunnanhallitus päättää huomioida asian vuoden 2023 investointiohjelmassa.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen ja sen lisäksi päätti, että vuoden 2023 investointiohjelmaan lisätään Vahdon kiinteistöjen korjauksiin 70 000 euroa.

Kunnanhallitus halusi nostaa esille, että Piipulassa ei sinänsä ole sisäilmaongelmaa, vaan ennemminkin ongelmana on ilmanvaihto, joka ei riitä päiväkotikäytössä olevalle 35 henkilölle.

Lisäksi kunnanhallitus edellyttää toteuttamissuunnitelman esittämistä vuoden 2023 alussa. Suunnitteluun tulee ottaa mukaan myös nuoret.