Tekninen lautakunta, kokous 16.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Aloite yksityisteiden avustusperiaatteiden muuttamisesta

RUSDno-2023-82

Valmistelija

  • Mika Heinonen, Tekninen johtaja, mika.heinonen@rusko.fi

Perustelut

Ruskon keskustan valtuustoryhmä on tehnyt valtuustoaloitteen koskien yksityistieavustusten jakoperusteita

'Kuluvan talven vaihteleva sää on aiheuttanut teiden kunnossapidolle melkoiset haasteet. Kuten kunnalle niin myös yksityistiekunnille tämä talvi ja tulevan kevään kelirikkovaurioiden korjaus tulee kalliiksi. Tekninen lautakunta on 2014 päättänyt, että yksityistieavustuksen laskentaperusteena hyväksyttävät menot voivat olla maksimissaan 2000euroa/kilometri. 2014 Vuoden jälkeen kustannustaso tiehoidossa on noussut merkittävästi, joten esitämme, että tämä summa nostettaisiin 2500euroon/kilometri, josta kunnan myöntämä kunnossapitoavustus olisi 50%. Talousarvioon on yksityistieavustuksiin varattu 70000euroa, kuten oli myös vuonna 2021. Vuonna 2021 myönnetyt avustukset oli noin 60000euroa. Avustusperiaatteen mukaan, jos yksityistieavustusten määrärahoja on jäänyt kunnossapitoavustusten jälkeen yli, niin kunta on voinut myöntää avustusta valtion tukemiin yksityisteiden perusparannushankkeisiin. Näitä perusparannushanke avustushakemuksia ei joka vuosi ole ollut yhtään ja yleensä ne keskittynyt isommille tiekunnille. Moni pienempi tiekunta kokeekin tällaisen perusparannushankkeen vaatiman hallinnollisen työn liian raskaana ja usein ne hoitavatkin omina hankkeinaan tieosuus kerrallaan ojienkaivuut ja tierumpujen uusimiset. Avustukseen hyväksyttävien yksikkökustannusten nostolla 2500euroon/kilometri olisi iso merkitys sille, että myös jatkossakin tiekunnat pystyisivät ylläpitämään tieverkkonsa kunnossa ilman, että korjausvelka niillä pääsee kasvamaan liiaksi'.

Tekniset palvelut voi tehdä koelaskelmat avustuksista ehdotuksen mukaisesti ja lautakunta tekee ratkaisun avustuksia myöntäessä, jolloin nähdään suoraan vaikutus kunnan avustussummiin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Heinonen, Tekninen johtaja, mika.heinonen@rusko.fi

Tekninen lautakunta päättää tehdä esityksen mukaisen koelaskelman vuoden 2023 avustuksia myönnettäessä, jolloin nähdään suoraan kustannusvaikutus.

Päätös

Päätösehdotuksen mukaisesti.