Tekninen lautakunta, kokous 16.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Aloite Ruskon kunta mukaan ilmastotalkoisiin.

RUSDno-2023-81

Valmistelija

  • Mika Heinonen, Tekninen johtaja, mika.heinonen@rusko.fi

Perustelut

Ruskondemarit on tehnyt valtuustoaloitteen kunnan ilmastotoimien käynnistämisestä.

Nyt käynnistyneessä pitkän tähtäimen suunnittelussa pyritään huomioimaan kunnan sisäiset ja alueelliset muutokset, joihin suunnitelmassa vastataan mahdollisimman hyvin. Alueellisen kehityksen lisäksi, meillä on käsissämme myös globaali ilmastonmuutos, joka koskee myös meitä ruskolaisia. Etenkin lapsemme ja nuoremme tulevat kohtaamaan muutoksen vaikutukset paljon meitä vanhempia konkreettisemmin. Osana yhteiskunnan yhteisten asioiden hoitamista, ilmastonmuutoksen torjunta, kuuluu myös meille kunnille. Meidän on toimittava siten, että vaikutuksemme ilmastonmuutokseen on mahdollisimman pieni. Me Ruskon Demarit teemme valtuustoaloitteen kunnan ilmastotoimien käynnistämiseksi. Toimet aloitetaan selvittämällä kunnan toiminnan päästöt, jonka jälkeen laaditaan tavoitteet ja suunnitelmat tehokkaista toimista ja niiden aikataulusta. Monet kunnat ovat jo aloittaneet selvitystyön tai jo laatineet ohjelmansa ja käynnistäneet osaltaan toimenpiteet ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Pienen kunnan on helpointa lähteä rakentamaan omaa ohjelmaansa jo käynnissä olevien kuntien välisten yhteistyöohjelmien avulla.

Aloite on oheismateriaalina

Suomen hallitus on hyväksynyt 20. lokakuuta 2022 esityksen ilmastolain muuttamisesta. Ilmastolakia täydennetään kuntia koskevalla velvoitteella. Jatkossa laki velvoittaa kunnat laatimaan ilmastosuunnitelman yksin tai yhdessä alueen muiden kuntien kanssa.

Ruskon kunnan tulee käynnistää ilmastosuunnitelman tekeminen. Tekniset palvelut käyttää ympäristösihteeriä asiantuntija-apuna suunnitelman laatimisessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Heinonen, Tekninen johtaja, mika.heinonen@rusko.fi

Tekninen lautakunta päättää käynnistää ilmastosuunnitelman teettämisen. Aloite katsotaan käsitellyksi.

Päätös

Päätösehdotuksen mukaisesti.