Kunnanhallitus, kokous 6.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 33 Turun Hallinto-oikeuden Ruskon kunnanhallitukselle esittämä lausuntopyyntö, § 94, 12.10.2022

RUSDno-2023-29

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi

Perustelut

Ruskon kuntaan on saapunut 15.12.2022 Ruskon kunnanhallitukselle osoitettu lausuntopyyntö.
Päätös, josta valitetaan koskee Ruskon kunnan opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan päätöstä § 94 12.10.2022 
Oikaisuvaatimus Ruskon kunnan opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan päätökseen § 82, 14.9.2022

Hallinto-oikeus pyytää valituksen johdosta kunnanhallitusta hankkimaan päätöksen tehneen lautakunnan lausunnon ja antamaan oman selvityksensä.
Lausuntopyyntöön tulee liittää pyydetyt asiakirjat sekä sisällyttämään luettelo lausunnon liitteenä olevista asiakirjoista.
Lisäksi hallinto-oikeus pyytää sisällyttämään lausuntoon luettelon päätöksen asiakirjoista.

 

Selvitys, §94:

Perusopetuslain 6§ mukaan opetus tulee kunnassa järjestää siten, että oppilaiden matkat ovat asutuksen, koulujen ja muiden opetuksen järjestämispaikkojen sijainti sekä liikenneyhteydet huomioon ottaen mahdollisimman turvallisia ja lyhyitä.
Kunta osoittaa oppivelvolliselle ja muulle tässä laissa tarkoitettua opetusta saavalle 1 momentin mukaisen lähikoulun tai muun soveltuvan paikan, jossa tämän lain 4 §:n 1 ja 2 momentin mukaisesti annetaan opetusta sellaisella oppilaan omalla kielellä, jolla kunta on velvollinen opetusta järjestämään.
Kunta voi perustellusta opetuksen järjestämiseen liittyvästä syystä opetuskieltä muuttamatta vaihtaa opetuksen järjestämispaikkaa.
Ruskon kunnassa kouluilla ei ole oppilasalueita. Kaikki koululaiset ovat perusopetuksen oppilaita, joille opetuksen järjestäjä (kunta) perusopetuslain 6 §:n mukaisesti määrää lähikoulun. Tämä lähikoulu voi olla muukin koulu kuin etäisyydeltään lapsen kotia lähinnä oleva koulu.
Ruskon kunnan hallintosääntö § 24 mukaan Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päättää perustellusta, opetuksen järjestämiseen liittyvästä, syystä tapahtuvasta opetuksen järjestämispaikan vaihtamisesta.

Vertikal Oy:n tekemässä pitkän tähtäimen suunnitelmassa(luovutettu lautakunnalle 15.6.2022) suositellaan, että oppilaat keskitetään Ruskon keskustan alueella Hiidenvainion ja Kirkonkylän kouluun, koska Merttelän koulun luonnollisen oppilaaksi ottoalueen väestökehitys ei tue rakennuksen ylläpitoa kouluna.
Merttelän koulun 63 oppilaasta noin puolet on aloittanut koulutyönsä poikkeuksellisesti Merttelän koulussa Hiidenvainion koulun sijaan väistötilatarpeen niin vaatiessa Maunun koulun peruskorjauksen aikana.
Väistötilatarve on poistunut ja koulukeskuksen tilaratkaisut mahdollistavat oppilaiden sijoittumisen koulukeskukseen.
Lukuvuonna 2022-2023 Merttelän koulussa opiskelee 2.-5. luokkalaisia oppilaita.
Luokkien 2. ja 3. oppilaat jatkavat Kirkonkylän koulussa lukuvuonna 2023-2024 nykyisissä luokissa.
Yhdysluokan 4.-5. oppilaat sijoittuvat Kirkonkylän koulun nykyisiin luokkiin.

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päätti 23.3.2021 §25, että lukuvuonna 2022-2023 Merttelän koulussa ei aloita oma 1.lk vaan Hiidenvainion kouluun sijoittuu kolme 1.luokkaa. 
Lisäksi lautakunta päätti, että yhdysluokkia muodostettaessa toimitaan niin, että kolmen vuosiluokka-asteen yhdysluokkaratkaisua ei järjestetä.
Tämän päätöksen myötä seitsemän oppilasta siirtyi Kirkonkylän koulun 6. luokkalaisiksi lukuvuodelle 22-23.

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päätti 14.9.2022 §81, että lukuvuonna 2023-2024 Merttelän koulussa ei myöskään aloita oma 1.lk vaan Hiidenvainion kouluun sijoittuu kolme 1.luokkaa.
Syksyn 2021 kyselytutkimus huoltajille osoitti, että 5-6 oppilasta/ ikäluokka olisi valinnut Merttelän koulun lähivuosina lapsen koulutyön alkaessa.
Tehdessään päätöstä opetuksen järjestämispaikan muuttumisesta lautakunta on ollut tietoinen siitä, että kouluverkkoasiasta päättää valtuusto.

Lautakunta on huomioinut lapsiin vaikuttavia asioita seuraavasti:

·         oppilailla on koulukeskuksen koulussa mahdollisuus saada opiskeluhuollollisia palveluita paremmin, kun kuraattori- ja psykologipalvelut sekä psykiatrinen sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja ovat tavoitettavissa viikon jokaisena päivänä

·         oikeus kolmiportaiseen tukeen jokaisena viikon koulupäivänä toteutuu paremmin, kun erityisopetus keskittyy KK- ja HV-kouluun

·         valinnaisainetarjotin on Kirkonkylän koulussa luokilla 4.-6. monipuolisempi

·         oppilaat tutustuvat paremmin jo alakoulussa tuleviin yläkoulun luokkakavereihinsa

·         suurella osalla siirtyvistä oppilaista koulumatka lyhenee, osalla tosin myös pitenee

·         uuden luokan koko yhdysluokalta siirtyvien oppilaiden kohdalla ei kasva liian suureksi (22-23 oppilasta/lk)

·         yleisopetuksen luokat ovat ikäluokittain ja jokaisella luokalla opetetaan yhtä vuosiluokkaa

·         päätöksen jälkeen kaikilla kodeilla on selvyys siitä, missä koulutoiminta tapahtuu Ruskon kunnanosassa tulevina lukuvuosina= Hiidenvainio luokat 1.-2. ja Kirkonkylä luokat 3.-6.

Merttelän koulusta siirtyville oppilaille järjestetään yhdessä kunnan oppilashuoltohenkilökunnan kanssa siirtymiseen liittyviä tilaisuuksia koulupäivien aikana.
Erityisesti nykyisen Merttelän koulun yhdysluokan oppilaiden siirtymiseen liittyvistä asioista järjestetään useita tapaamisia ja oppilashuoltohenkilökunta tekee siirtymiseen liittyvää työtä yhdessä oppilaiden ja opettajien kanssa.
Merttelän koulun nykyisille oppilaille on oppilashuoltohenkilökunta aloittanut tämän työn.
Oppitunneilla oppilaat saavat esittää mielipiteitään siirtymisestä ja sen vaikutuksesta heihin.
Asioita käsitellään yhdessä lasten ja aikuisten kesken näiden tuntien aikana.
Kevään aikana toteutetaan myös vierailut koulukeskukseen.
Huoltajien tiedotus-/keskusteluilta pidettiin 10.11. Merttelän koulussa sekä teams-yhteyden kautta.

Merttelän koulun oppilaiden huoltajia tiedotettiin wilmaviestillä 19.9. päätöksestä, joka oli tehty 14.9.2022 kokouksessa.
Ajankohta perustuu siihen, että huoltajille haluttiin tuoda tiedoksi lautakunnan päätös wilman kautta.
Kaikki huoltajat eivät seuraa kunnan nettisivuja ja päätöksentekoprosessin etenemistä sieltä.
Oikaisuvaatimus päätöksestä saapui kuntaan 25.9.2022 ja se käsiteltiin lautakunnassa 12.10.2022.
Lautakunnan kokouksessa 12.10. kyseinen pykälä tarkastettiin ja lähetettiin edelleen kunnanhallituksen käsiteltäväksi.
Asia oli ensimmäisen kerran esillä kunnanhallituksessa 26.9., mutta koska oikaisuvaatimus oli käsittelemättä, asia siirtyi kunnanhallituksen kokoukseen 17.10.2022.
Pöytäkirjanote lautakunnan 12.10. 2022 kokouksesta oli 17.10.2022 kunnanhallituksen kokouksen liitteenä.
Valtuustossa lautakunnan tekemää päätöstä opetuspaikan vaihtamisesta käsiteltiin 14.11.2022.
Erillistä pöytäkirjanotetta lautakunnan päätöksestä 12.10. ei kunnasta lähetetty oikaisuvaatimuksen tekijälle. Kyseinen asia on jäänyt tekemättä.

Tilaratkaisut Kirkonkylän koulussa mahdollistavat Merttelän koulusta siirtyvien oppilaiden sijoittumisen koulun yleisopetuksen luokkiin.
Yleisopetuksen luokkatiloja on 12 kpl. Luokkatilat, jotka ovat ns. OT3- luokkatiloja ( 58 - 62m2) mahdollistavat suunnitellun oppilasmäärän (287) opiskelun koulun tiloissa.
Henkilöä kohden luokassa tulee olla tilaa noin 2m2 yleisten työturvallisuusohjeiden mukaisesti.
Luokkatilana OT3 mahdollistaa  28 oppilaan ja  opettajan työskentelyn samassa tilassa.
Kirkonkylän koulun oppilasmääräennuste 287 lukuvuodelle 2023-2024 merkitsee 24 oppilasta/luokkatila.
 

Lukuvuoden 2022-2023 koulukuljetuskuljetusreitit ovat voimassa myös lukuvuonna 2023-2024 lukuun ottamatta Hiidenvainio-Merttelä välistä kuljetusreittiä, mikä jää pois.
Oppilaalla on edelleen mahdollisuus nousta kuljetusreitin varrelta koulukuljetukseen joko kunnan osoittaman kuljetusedun myötä tai hankkimalla oman bussikortin.
Merttelän koulun nykyisistä oppilaista osan koulumatka pitenee ja suunta muuttuu kohti koulukeskusta.
Osa näistä oppilaista saa jatkossa kunnan osoittaman kuljetusedun heidän koulumatkansa ollessa yli 5 km.
Merttelän koulun ja koulukeskuksen välinen etäisyys on noin 2 km. joten matkan pituuteen ei tule suurta muutosta.
On myös huomioitavaa, että suuren osan oppilaista koulumatka lyhenee niin, että heillä ei ole jatkossa kuljetustarvetta koulun sijaitessa lähempänä oppilaan kotia.

Vertikal Oy:n perusopetusta koskevassa pitkän tähtäimen selvityksessä todetaan, että mikäli Merttelän koulu jatkaa toimintaansa kolmen opettajan voimin lukuvuonna 2023-2024, se edellyttää yhden luokanopettajan rekrytoinnin HV/KK-kouluun.
Tämä perustuu siihen, että yläkouluun siirtyy Kirkonkylän koulusta kaksi 6. luokkaa lukuvuoden 2022-2023 päättyessä ja lukuvuoden 2023-2024 alkaessa koulutyön aloittaa kolme ekaluokkaa.
On myös huomioitava, että fölin liikennöintimaksut Ruskolla ovat huomattavat ja kuljetusten poistuminen Hiidenvainion kuljetuspaikan ja Merttelän koulun välillä tuo mukanaan mahdollisuuden uusiin koulukuljetusjärjestelyihin.
Yhteenlaskettu säästö yhden luokanopettajan palkasta sivukuluineen (50000€) sekä kuljetusjärjestelyiden uudelleen organisoinnista (101000€) on noin 150000€.
Kuljetussäästöt perustuvat siihen, että Merttelän ja Hiidenvainion koulujen välisen kuljetuksen poisjääminen vähentää yhden koulubussin tarpeen koululaisliikenteestä koko lukuvuodeksi ja lisäksi koululaislähtöjen määrä vähenee selvästi.

Vertikalin selvityksessä esitetään, että Merttelän tiloja voidaan hyödyntää väistötilana varhaiskasvatuksen esikouluikäisille päiväkodin peruskorjauksen yhteydessä tai alakoululle vastaavassa tilanteessa.
Koulun tiloja voi hyödyntää myös kerhotilana, nuorisotilana tai muuna kuntalaisia palvelevana tilana. (yhdistykset/yksityisyritykset).

Ruskon kunnassa on päätetty, että keskustan Karhukallion päiväkodin peruskorjaus/uudisrakentaminen alkaa vuoden 2023 aikana.
Merttelän koulun tilat soveltuvat kunnan esikouluikäisten väistötiloiksi sen ajan, kun Karhukallion päiväkoti on suljettu.
Esikouluikäisten väistötila-aikavaraus on lukuvuodet 2023-2024 ja 2024-2025.
Kirkonkylän koulun peruskorjauksen suunnittelu ajoittuu vuoteen 2024.
Peruskorjauksen toteutus on mahdollista lukuvuoden 2025-2026 alkaessa ja koulun oppilaiden on silloin mahdollisuus käyttää Merttelän koulun tiloja väistötiloina peruskorjauksen ajan.

Lopputulemana voidaan todeta, että vaatimus päätöksen toimeenpanokiellosta ja kumoamisesta on perusteeton.
Päätös on tehty perusopetuslain mukaisesti ja kunnan hallintosääntöä noudattaen.
Siirtyvien oppilaiden kohdalta lapsivaikutusten arviointia tehdään  kevään aikana ja huomioidaan sekä lähempänä Merttelän koulua asuvat että nykyiset keskusta-alueelta Merttelään kulkevat lapset.
Merttelän koulussa ei aloittanut 1.luokka syksyllä 2022 eikä aloita syksyllä 2023.
Tämä asia on ollut kunnassa tiedossa ja lapsimäärään muutoksiin reagoidaan opetuspaikan muutoksella sekä Merttelän koulun tilojen uudella käytöllä esikoululaisten väistötiloina.
Taloudelliset seikat ovat tarkentuneet kustannusten osalta ja ovat kokonaisuudeltaan huomattavat.
 

Ehdotus

Esittelijä

Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päättää antaa yllä olevan esittelytekstin selvityksenään ja lausuntonaan Hallinto-oikeuden lausuntopyyntöön. 
Lisäksi lautakunta lähettää lausunnon edelleen Ruskon kunnanhallitukselle tiedoksi.

Päätös

Anna Huttusen ollessa esteellinen pykälässä, valitaan tämän pykälän pöytäkirjan tarkastajaksi Laura Yli-Arvelan lisäksi Emilia Riihonen.

Turo Vuorenhela esitti lisäystä tekstin viimeiseen kappaleeseen: Lautakunta on ollut yksimielinen päättäessään 14.9.2022 opetuksen järjestämisestä Kirkonkylän koulussa. Asiasta on keskusteltu 23.3.2021 alkaen käytännössä jokaisessa lautakunnan kokouksessa, Merttelää ja perusopetuksen järjestämistä koskevissa pykälissä, tämän jälkeen. Lautakunta on käynyt läpi puolentoista vuoden ajan pedagogisia, oppilastukeen, aineiden valinnaisuuteen, oppilaiden tulevaan integrointiin, koulumatkojen, tilojen käyttöön ja kokonaiskustannuksiin liittyviä näkökohtia." Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi lisäyksen. 

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päätti antaa kokouksessa esitellyn esittelytekstin selvityksenään ja lausuntonaan Turun Hallinto-oikeuden lausuntopyyntöön edm. lisäyksen kanssa.


Lisäksi lautakunta lähettää lausunnon edelleen Ruskon kunnanhallitukselle tiedoksi.

§ 5 tarkitettiin opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan kokouksessa 25.1.2023.

Esteellisyys

Anna Huttunen

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta on antanut 25.1.2023 § 5 selityksensä asiassa. Selityksestä ilmenee, että lautakunnan päätöksen 14.9. jälkeen päätös on annettu tiedoksi Wilma-viestillä Merttelän koulun oppilaiden huoltajille. Tämän muotoinen tiedottaminen on perustunut siihen, että huoltajille on nimenomaan haluttu tuoda lautakunnan päätös tiedoksi Wilman kautta, koska kaikki huoltajat eivät välttämättä seuraa kunnan nettisivuja ja päätöksentekoprosessin etenemistä sieltä.Oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös (12.10. § 94) on jäänyt lähettämättä oikaisuvaatimuksen tekijöille.

Esityslistan oheismateriaalina ovat asian ratkaisuun vaikuttavat selvitykset. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää lausuntonaan yhtyä opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan antamaan selvitykseen ja tämän perusteella hallinto-oikeuden ei tulisi kumota opetus- ja varhaiskasvastuslautakunnan 12.10.2022 tekemää oikaisuvaatimukseen annettua päätöstä § 94 eikä määrätä sille välitöntä toimeenpanokieltoa.

Kunnanhallitus päättää sisällyttää lausuntoonsa hallinto-oikeuden pyytämät asiakirjat.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi kunnanjohtajan päätösehdotuksen. 

 

Eriävä mielipide

  • Hallituksen jäsen Hanna Salmela jätti päätökseen eriävän mielipiteen.

Kokouskäsittely

Kunnanhallituksen jäsen Hanna Salmela esitti päätösehdotuksesta poiketen, että palautetaan asia faktantarkastukseen, lisäselvitykseen ja täydennykseen sekä kiinnitetään huomiota hyvään hallintotapaan ja kuntalaisten osallistamiseen ja vaikuttamismahdollisuuksien järjestämiseen sekä asianmukaiseen tiedottamiseen.

Tehtyä esitystä ei kannatettu.

Oheismateriaali