Kunnanhallitus, kokous 6.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 30 Karhukallion päiväkodin lapsimäärän arviointi uudisrakentamista varten

RUSDno-2023-31

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Maarit Ketola, Varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi

Perustelut

Karhukallion päiväkodin ohjausryhmä on pyytänyt opetus ja varhaiskasvatuslautakunnalta selvitystä Karhukallion päiväkodin lapsiennusteista kirjallisena, Karhukallion päiväkodin suunnittelutyön pohjaksi. Lapsimääräeennusteet on laskettu kolmella eri vaihtoehdolla.

Ensimmäisessä vaihtoehdossa on syntyvyys Ruskon kunnanosassa 50 lasta / vuosi ja alle kouluikäisten kuntaan muutto + kolme / ikäryhmä (18 lasta). Tällä laskukaavalla Karhukallion päiväkotiin tarvitaan viisi ryhmää (80 lasta).

Toisessa vaihtoehdossa on syntyvyys 55 lasta / vuosi ja alle kouluikäisten kuntaan muutto + kolme / ikäryhmä. Tällä laskukaavalla tarve on seitsemälle ryhmälle (100 lasta).

Kolmannessa vaihtoedossa on syntyvyys 50 lasta / vuosi ja kuntaan muutto + kolme lasta / ikäryhmä sekä tonttikauppojen seurauksena + 20 varhaiskasvatusikäistä lasta, joista 10 alle 3 vuotiasta ja 10 yli 3 vuotiasta. Tällä laskukaavalla Karhukallion päiväkotiin tarvitaan 10 ryhmää (140 lasta).

Laskelmissa on huomioitu todellinen, kunnassa tällä hetkellä oleva lapsimäärä / ikäluokka. Varhaiskasvatusikäiset on laskennallisesti jaettu niin että 1/3 on alle kolme vuotiaita ja 2/3 yli kolme vuotiaita. Esitetyssä neliömäärässä on huomioitu ohjeistus varhaiskasvtuksen tilojen suunnitteluun, jonka mukaan lasta kohden varataan vähintään 7 m2 / lapsi. Tämä neliömäärä ei sisällä henkilöstön tiloja, eikä esim. siivouksen ja keittiön käytössä olevia tiloja.  

Ehdotus

Esittelijä

Maarit Ketola, Varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta merkitsee tietoonsa saatetuksi esitetyt vaihtoehdot, valitsee niiden pohjalta todennäköisimmän lapsimääräennusteen ja lähettää sen Karhukallion päiväkodin ohjausryhmälle suunnittelun pohjaksi.

Päätös

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan näkemyksen mukaan 10 ryhmää on sopiva koko uudelle päiväkodille.  Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta piti esittelijän tekemiä laskelmia liian varovaisina ja esitti että uuden päiväkodin tulisi vastata varhaiskasvatuksen jatkuvasti kasvaviin tarpeisiin pitkäksi aikaa. Perusteluina yksikön koolle oli kuntaan muuttavien lapsiperheiden määrän kasvu mm. tontti- ja talokauppojen myötä, osallistumisasteen kasvu ja valtakunnalliset työllisyysasteen kasvutavoiteet. Lisäksi lautakunta painotti sitä, että suuremmat tilat antavat mahdollisuuden varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen tuottamiseen kunnan omana toimintana. Isommat yksiköt myös toimivat tehokkaammin, sijaisten tarve vähenee, ja ne ovat hallinnollisesti toimivampia. Tilojen muunneltavuutta pidettiin tärkeänä, jolloin lapsimäärän vaihtelu ei olisi ongelma. 

Kunnanhallituksen edustaja, Suvi Helenius, pyysi että asia tuodaan kunnanhallituksen käsittelyyn ennen näkemyken esittämistä Karhukallion ohjausryhmälle. Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi ehdotuksen.

 

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Varhaiskasvastusjohtaja Maarit Ketola ja tekninen johtaja Mika Heinonen ovat läsnä kokouksessa tämän asian osalta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus käy keskustelun asiasta alustuksen jälkeen ja ilmoittaa näkemyksensä opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnalle.

Päätös

Kunnanhallitus päätti jatkaa asian käsittelyä seuraavassa kokouksessa kustannusarvioiden kera.