Kunnanhallitus, kokous 9.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 10 Vaalilautakuntien asettaminen 2023 eduskuntavaaleja varten

RUSDno-2023-5

Valmistelija

  • Sari Laine, Talous- ja hallintojohtaja, sari.laine@rusko.fi

Perustelut

Eduskuntavaalit toimitetaan huhtikuussa 2023. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 2.4.2023. Ennakkoäänestys toimitetaan 22. – 28.3.2023.

Vaalilain 8 §:n säännöksen mukaan äänestysalueena on kunta, ellei valtuusto ole jakanut kuntaa useampaan äänestysalueeseen. Ruskolla valtuusto on todennut, että kunnassa on kaksi äänestysaluetta (1. Ruskon äänestysalue, 2. Vahdon äänestysalue). 

Vaalilain 15 §:n 1 mom:n säännöksen mukaan kunnanhallituksen on hyvissä ajoin ennen vaaleja asetettava kutakin äänestysaluetta varten vaalilautakunta, johon kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme muuta jäsentä sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, kuitenkin vähintään kolme. Vaalilautakuntien tehtävänä on vaalipäivän äänestyksen toimittaminen ja äänten alustava laskenta. 

Vaalilautakuntien jäsenten ja varajäsenten on oltava kuntalain mukaan vaalikelpoisia kunnan luottamustoimeen. Lisäksi sekä jäsenten että varajäsenten on mahdollisuuksien mukaan edustettava niitä puolueita, jotka asettivat ehdokkaita edellisissä (vuoden 2019) eduskuntavaaleissa siinä vaalipiirissä, johon kunta kuuluu. Jäsenenä tai varajäsenenä ei voi olla ehdokas. Vaalilain 15 §:n 2.mom:n voidaan soveltaa myös siten, että jos puolueet eivät niille tehdyistä pyynnöistä huolimatta nimeä riittävästi ehdokkaita vaalilautakuntiin, jäseniksi voidaan myös muita kuin kunnan luottamustoimeen vaalikelpoisia henkilöitä. 

Hallintolain esteellisyyssääntelyä ei sovelleta vaalilautakunnan toimintaan. Tämä tarkoittaa, että jäseneksi tai varajäseneksi nimetty voi toimia kaikissa vaalilautakunnan tehtävissä, kuitenkin yhtä poikkeusta lukuunottamatta: vaalilautakunnan jäsenenä oleva eduskuntavaalien ehdokkaan puoliso, lapsi, sisarus tai vanhempi ei saa toimia vaalilain 73 §:n 2 momentissa tarkoitettuna äänestäjän avustajana. 

Vaalilautakuntaa asetettaessa on otettava huomioon tasa-arvolain vaatimukset eli sekä jäsenissä että varajäsenissä on oltava naisia ja miehiä vähintään 40 %. 

Vaalilautakuntien varajäsenet on asetettava siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan. Vaalilain 16 §:n 1 mom:n mukaan vaalilautakunta on päätösvaltainen kolmejäsenisenä. 

Oheismateriaali:

Kuntaliiton yleiskirje 7/2022 Vuoden 2023 eduskuntavaalit

OM Kirje kunnanhallitukselle eduskuntavaalit 2023

Kuntaliitto yleiskirje 8/2021 Kunnanhallituksen lautakuntien ja muiden toimielinten valinnat

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää, että vuonna 2023 toimitettavia eduskuntavaaleja varten Ruskon kunnassa asetetaan Ruskon äänestysalueen vaalilautakunta ja Vahdon äänestysalueen vaalilautakunta, joihin kumpaankin kuuluu viisi varsinaista ja viisi varajäsentä. Varajäsenet asetetaan siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan. 

Kunnanhallitus päättää valita vuonna 2023 toimitettavia eduskuntavaaleja varten Ruskon äänestysalueen ja Vahdon äänestysalueen vaalilautakuntiin varsinaiset jäsenet ja varajäsenet sekä määrätä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. 

Päätös

Kunnanhallitus päätti, että vuonna 2023 toimitettavia eduskuntavaaleja varten Ruskon kunnassa asetetaan Ruskon äänestysalueen vaalilautakunta ja Vahdon äänestysalueen vaalilautakunta, joihin kumpaankin kuuluu viisi varsinaista ja viisi varajäsentä. Varajäsenet asetetaan siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan.

Kunnanhallitus päätti valita vuonna 2023 toimitettavia eduskuntavaaleja varten Ruskon äänestysalueen vaalilautakuntaan seuraavat jäsenet ja varajäsenet:

Johanna Suokivi

Lauri Hintukainen

Hannu Kesti

Marju Teinikivi

Kirsti Tuominen

Varajäsenet:

1. Jorma Rand

2. Marko Rounas

3. Sanna Nurminen

4. Reima Tuominen

5. Erja Laine

Kunnanhallitus päätti valita vuonna 2023 toimitettavia eduskuntavaaleja varten Vahdon äänestysalueen vaalilautakuntaan seuraavat jäsenet ja varajäsenet:

Päivi Uusitalo

Heljä -Riikka Laaksonen

Jari Kivelä

Marja Kouvonen

Jouko Virtanen

Varajäsenet:

1. Emilia Riihonen

2. Joni Andersson

3. Kristiina Kivelä

4. Katri Marku-Virtanen

5. Markku Virtanen

Puheenjohtajiksi nimettiin Ruskolla Johanna Suokivi ja Vahdolla Heljä-Riikka Laaksonen.